Meny

Hamas og Fatah skal være enige om palestinsk valg

Palestinerne president Mahmoud Abbas leder et møte i PLOs eksekutivkomité i Ramallah 15. november. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to rivaliserende palestinske gruppene Fatah og Hamas skal være enige om å holde valg og danne en samlingsregjering i mai, skriver den israelske avisen Haaretz.

De to gruppene er også enige om å danne en overgangsregjering i løpet av de nærmeste ukene, men uten palestinernes statsminister Salam Fayyad, opplyser palestinske kilder til avisen.

Maktkampen mellom Fatah og Hamas har bidratt til sterk palestinsk splittelse og skal være en av de viktigste hindringene for at de palestinske områdene kan bli medlem av FN med status som et eget land.

Les også: Støre tror ikke Abbas lar seg skremme

Sist gang det var valg på ny nasjonalforsamling i de palestinske områdene var i 2006. Året etter tok Hamas kontroll over Gazastripen, og Fatah ble forvist til kun å ha kontroll over Vestbredden.

Gjennombruddet i forhandlingene, som har vært ledet av Egypt, skal ha kommet i løpet av de siste dagene.

Møtes i Kairo

Fredag er det ventet at palestinernes president Mahmoud Abbas og Hamas-leder Khaled Meshaal skal møtes i Kairo.

En av de viktigste hindringene i forsoningsforhandlingene skal ha vært Abbas' uvilje mot å innfri Hamas' krav om at Fayyad måtte gå av. Nå har Fayyad selv uttalt at han ikke ønsker å være noen hindring.

Se også: Her blir han sluppet fri

I Haaretz' artikkel understrekes det imidlertid at selv om Abbas og Meshaal inngår en avtale i Kairo, er det langt fra sikkert at de vil greie å sette den ut i livet.

Partene skal fortsatt bli enige om hvilke ministre som skal sitte i regjeringen, et budsjett og hvordan sikkerhetsstyrkene til de to gruppene skal kunne forenes.

Gir ikke opp FN

Samtidig har PLO besluttet å stille seg bak president Abbas' avgjørelse om å be FNs sikkerhetsråd om å avholde en avstemming om et fullverdig palestinsk FN-medlemskap, selv om søknaden er dømt til å bli avvist på grunn av USAs motstand.

Beslutningen ble ifølge Reuters tatt i PLOs sentralstyre, som er palestinernes øverste organ. Sentralstyret besluttet samtidig å vrake det andre alternativet, å be FNs hovedforsamling om at Palestina må få status som en observatørstat. En slik status krever ikke anbefaling fra de 15 statene i Sikkerhetsrådet, kun et flertall av stemmene fra alle FN-landene i hovedforsamlingen.

Les flere nyheter

Populært