Meny

Varsler oversvømmelser i Nord-Norge

KRAFTIG NEDBØR: Det blir vått i Nord-Norge det kommende døgnet. NVE venter raskt økende vannføring i bekker og mindre elver. Mens i Sør-Norge blir det sol. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftig regn kan føre til oversvømmelser og jordskred i Nordland og Troms, melder NVE.

Norges vassdrag- og energidirektorat har gått ut med en advarsel som følge av de store nedbørsmengdene som er ventet i Nord-Norge det neste døgnet.

- Raskt økende vannføring i bekker og mindre elver gir fare for lokale oversvømmelser og økt fare for jordskred, skriver NVE på sine nettsider.

Natt til onsdag og på dagen onsdag vil regnet for alvor skylle inn over Nordland og Troms. Vannføringen ventes å kulminere på et nivå under 5-årsflommen i løpet av onsdag kveld og natt til torsdag, skriver NVE.

Sjekk været der du bor

50 millimeter nedbør

Verst blir det i Sør-Troms.

- Prognosene våre gir opp mot 50 millimeter nedbør de neste 24 timene i Sør-troms, sier vakthavende meteorolog Gunnar Noer til avisen Nordlys.

NVE minner om at avløpsveier må holdes åpne, og at stikkrenner og slum må renses slik at vannet får renne unna. Regnet vil avta utover kvelden onsdag.

Økt skredfare

Lokalt store nedbørsmengder, kombinert med snøsmelting på allerede vannmettet jord, medfører også økt fare for jordskred. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger og langs bekker og elveløp med stor vannføring, skriver NVE.

I Sør-Norge er det ifølge yr.no ventet oppholdsvær i samme periode. På Vestlandet og Sørlandet vil også solen skinne.  

Meteorologisk institutt advarer tirsdag om lokalt vanskelige kjøreforhold på Østlandet og i Telemark på grunn av tåke som kan fryse på bakken.

Les flere nyheter

Populært