- Røykende gravide får kriminelle barn

LANGVARIG STUDIE: Forskere ved Harvard University i USA har funnet en sammenheng mellom gravid-røyking og barnets utvikling av kriminell atferd i voksen alder. Illustrasjonsfoto: Colourbox
LANGVARIG STUDIE: Forskere ved Harvard University i USA har funnet en sammenheng mellom gravid-røyking og barnets utvikling av kriminell atferd i voksen alder. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Barn av mødre som røykte mye mens de var gravide har 30 prosent større sannsynlighet for å ende opp med kriminelt rulleblad, viser nye studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risikoen for at barn begår kriminalitet er 30 prosent større dersom moren røyker 20 sigaretter eller mer om dagen under svangerskapet enn dersom moren er røykfri.

Risikoen er den samme for både gutter og jenter. Det viser en studie fra Harvard University, som er publisert i siste utgaven av Journal of Epidemiology & Community Health.

Forskerne fra Harvard har analysert data fra 3766 kvinner som var gravide på Rhode Island fra 1959-1966. En rekke faktorer som kunne påvirke barnas utvikling under svangerskapet ble kartlagt. Da barna var blitt 33 år gamle i år 2000, sjekket forskerne hvem av deltakerne som hadde blitt registrert i straffesaksregisteret.

- Dette er et solid stykke arbeid, sier Per Magnus, prosjektleder for mor- og barnundersøkelsen ved Folkehelseinstituttet, til ABC Nyheter.

Les også: - Sunnere livsstil kan forhindre millioner av krefttilfeller

Sjekket for sosial bakgrunn

Flere vitenskapelige studier har vist lignende resultat tidligere, men kritikerne har ment at forskerne ikke har klart å skille mellom effekten av røykingen og andre faktorer som kan påvirke om man ender opp som kriminell.

Formålet med denne studien var derfor å sjekke om årsakssammenhengen mellom gravid-røyking og kriminelle barn holder seg når man kontrollerer for andre faktorer.

Forskerne har derfor tatt hensyn til både økonomi og sosial bakgrunn. Utdanningsnivå, sivilstatus, om far er arbeidsledig og mors psykiske helse, er tatt med i betraktningen.

Studie fra en annen tid

Selv om man tar høyde for disse faktorene, viser altså studien at barn som blir født av en storrøyker har 30 prosent større risiko for å bli kriminell som voksen.

Per Magnus i Folkehelseinstituttet understreker likevel at svært få gravide kvinner i Norge ville røyke i et slikt omfang i dag.

- Studien stammer fra tiden der det ikke var så mange motforestillinger mot å røyke i svangerskapet. 26 prosent av kvinnene røkte mer enn 20 sigaretter om dagen i 1959-1966, sier Magnus.

Les også: Foreslår totalforbud mot røyking

Sjekket ikke alkoholforbruk

Han viser også til at forskerne ikke har lykkes i å kontrollere for alle faktorer.

- Det kan godt hende at det er en årsakssammenheng ved at hjerneskade på foster forårsaket av røyking fører til kriminell atferd, men kan det også være andre egenskaper ved kvinnene?

Han viser til at studien ikke har undersøkt om kvinnene drakk mye alkohol eller brukte narkotiske stoffer under svangerskapet.

Forskerne bak studien konkluderer med at det er nødvendig med ytterligere studier for å undersøke i hvilken grad røykekutt kan redusere risikoen for at barn blir kriminelle.

Les også: Til kamp mot passiv røyking

Les flere nyheter

Personvernpolicy