– Unge menn bør ha begrenset frihet i trafikken

Hva er det beste tiltaket for å redusere dødsulykkene? Foto fra den årlige rånefesten i Strømstad. Foto: Erlend Aas/Scanpix.
Hva er det beste tiltaket for å redusere dødsulykkene? Foto fra den årlige rånefesten i Strømstad. Foto: Erlend Aas/Scanpix.

Unge mannlige sjåfører bør ha alkolås, fartssperre og forbud mot å kjøre med passasjerer. Det mener stortingsrepresentant i transportkomiteen, Susanne Bratli (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bratli vil ha egne tiltak for disse sjåførene, for å få ned tallet på ulykker.

– For i hver femte dødsulykke i trafikken er det en ung mannlig sjåfør som kjører bilen, sier Bratlie til NRK.

Derfor vil stortingsrepresentanten nå sette inn særtiltak mot unge menn mellom 18 til 24 år for å få ned antall ulykker. Bratli ønsker et prøveprosjekt med fartssperre, alkolås og en gradvis utvidelse av førerretten.

– Det vil si at man med det samme man får førerkortet ikke får kjøre med passasjerer, og heller ikke får kjørt når det er mørkt. Det er jo den type tiltak som eksperter og forskere mener vil fungere, sier hun.

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF er uenig.

– Det vil gi liten effekt, og det blir også feil å lage masse restriktive tiltak for en gruppe som vi ønsker skal få trening på veiene og ha riktige holdninger, sier hun.

Sagedal mener bedre veistandard, sikrere biler og holdningskampanjer er veien å gå.

Susanne Bratlie mener argumentet om begrenset frihet i trafikken er misforstått.

– Frihet er ikke å kjøre som man vil når man er ute på veien. Frihet er for oss alle sammen, å kunne føle at vi er trygge for ulykker, sier Bratlie, som tirsdag legger fram flere av forslagene til trafikksikringstiltak for samferdselsministeren.

Les flere nyheter

Personvernpolicy