Vil vedta å stenge kranene klokken 02.00

De rødgrønne på Stortinget vil ha et vedtak om tidligere skjenkestopp så snart som mulig. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com).
De rødgrønne på Stortinget vil ha et vedtak om tidligere skjenkestopp så snart som mulig. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com).
Artikkelen fortsetter under annonsen

De rødgrønne på Stortinget vil ha et vedtak om tidligere skjenkestopp så snart som mulig. Vedtaket kan komme allerede på nyåret og fra sommeren kan det være slutt på skjenking til klokken 3.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har nå gitt grønt lys til å gjennomføre en innstramming i skjenkepolitikken, slik det ble varslet for to år siden, skriver VG. Ifølge avisen skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nå være overbevist om at skjenkestopp klokken 2.00 vil bidra til mindre vold.

Stoltenberg stoppet skjenkekutt i 2010.

- Ved å stenge kranene klokken 2.00 vil vi kunne frigjøre politi til andre oppgaver, sier Jan Bøhler (Ap), som er fungerende leder i justiskomiteen.

Han viser til at alle de tre regjeringspartienes stortingsgrupper har vedtatt skjenkestopp.

– Villig til å ta kostnaden

– Vi vil ha forslaget om skjenkebegrensning så raskt som mulig. Å innskrenke skjenketiden er et særdeles effektivt forslag som kan bidra til å gjøre Oslo tryggere, sier Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

– Dessverre har det vist seg at alkohol også spiller en rolle i forhold til voldtekter – i tillegg til den andre voldsproblematikken – slik Oslo-politiet slo fast i en rapport tidligere i år, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi vet alt dette vil det være uansvarlig å ikke gjennomføre tiltaket, sier Vedum til NTB.

Lovforslaget kan ifølge Vedum bli vedtatt allerede på nyåret. I så fall blir det ikrafttredelse og en time kortere skjenketid fra sommeren, antyder han.

– Det vil nok oppleves som en innstramming for mange, men vi er villig å ta den kostnaden, sier Vedum.

– På høy tid

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan er glad for beslutningen.

Les også: - Oslo er en orgie av fyll, spy og blod

– Det er gledelig at regjeringen tar voldsproblematikken på alvor. Å frigjøre politiressurser ved å redusere skjenketidene er et effektivt tiltak som gir rask effekt, men som også vil gi positive utslag for den alkoholrelaterte volden over tid, sier Kolstad, som mener det var på høy tid å gjøre noe med skjenketidene.– Da denne saken var under debatt sist valgte regjeringen å vente på forskning om temaet. Den forskningen har SIRUS nå lagt fram, og den viser at skjenketider og vold henger sammen også i Norge, slår Kolstad fast.

Les flere nyheter