Australia vil selge uran til India

Julia Gillard, Australias statsminister, går inn for å eksportere uran til India. Foto: REUTERS / Ron D'Raine / SCANPIX
Julia Gillard, Australias statsminister, går inn for å eksportere uran til India. Foto: REUTERS / Ron D'Raine / SCANPIX

Den australske statsministeren Julia Gillard ønsker å oppheve landets kontroversielle forbud på salg av uran til India.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australia eksporterer uran til Kina, Japan, Taiwan og USA, men India har blitt ekskludert fordi New Delhi ikke har signert Ikkespredningsavtalen, den såkalte NPT-avtalen.

Men Gillard mener det er tid for endringer, og saken kommer trolig til å dominere den årlige partikonferansen for Labour i Sydney neste måned, hvor alle politiske omlegginger må ratifiseres.

Økonomisk naturlig

– En av våre nærmeste naboer er India, som har vært en nær partner i lang tid. Verdens største demokrati, som vokser åtte prosent hvert år, skriver hun i en kommentar i avisen Sydney Morning Herald tirsdag.

Statsministeren som nettopp har deltatt på Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionens (APEC) økonomiske toppmøte på Hawaii, sier at det er økonomisk naturlig i «Asias århundre» å styrke båndene med atommakten.

– Det er tid for Labor å modernisere vår plattform og styrke forholdene med dynamiske og demokratiske India. Ved å utvide markedene våre skaper vi også flere arbeidsplasser, skriver hun.

Israel og Pakistan

Gillard påpeker at ethvert salg til India bare vil gjennomføres dersom det garanteres at uranet brukes til energianlegg og ikke til militære formål.

Statsministeren understreker også at det ikke er aktuelt å selge uran til Israel eller Pakistan.

Selv om Australia ikke benytter seg av kjernekraft selv, er landet verdens tredje største uranprodusent – etter Kasakhstan og Canada.

Den konservative opposisjonen i Australia har i flere år oppfordret Labor til å endre prinsippet slik at de kan koble seg opp mot det lukrative og voksende indiske markedet. New Delhi har også lagt press på australske myndigheter.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy