Meny

Tyskland innrømmer store feil etter nazidrap

Tysklands statsminister Angela Merkel vil granske den sene avsløringen av de nynazistiske drapene i perioden 2000-2006. Foto: REUTERS / Kai Pfaffenbach / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske regjeringen mener landets sikkerhetstjeneste har begått store feil i håndteringen av høyreekstrem «terrorisme» etter avsløringen av at et nynazistisk nettverk har begått drap i en årrekke.

Statsminister Angela Merkel mener drapene er «skammelige» for Tyskland. Samtidig varsler innenriksminister Hans-Peter Friedrich at det er iverksatt en gransking av hvorfor ikke gruppen er avslørt langt tidligere. Han mener det er svært bekymringsfullt at man ikke har koblet drapene opp mot det høyreekstreme miljøet i delstaten Thüringen.

Drapene skjedde i perioden 2000-2009. I alt ble ni butikkinnehavere drept, åtte av dem fra Tyrkia og én fra Hellas, samt en politikvinne.

Les også: Tysk nynazistgruppe mistenkes for ni drap

Først i forrige uke gikk alarmen etter at pistolen som ble brukt under drapene, ble oppdaget hjemme hos en 36 år gammel kvinne som var selverklært nynazist.

Hun var etterlyst av politiet i forbindelse med et væpnet ran i byen Jena 4. november og meldte seg selv etter å ha sprengt en leilighet hun leide. To andre som var mistenkt for ranet, ble like etter funnet døde i en bobil, i det som så ut til å være selvmord. De to mennene bodde sammen med kvinnen.

Tysk politi gjorde søndag nok en pågripelse i forbindelse med etterforskningen av drapene. En 37 år gammel man etterforskes for medvirkning til drap, opplyser politiet. I likhet med trioen som antas å stå bak de ti drapene, er han også mistenkt for medlemskap i nynazistorganisasjonen Nasjonalsosialistisk undergrunn (NSU).

Politiet mener mennene tok sitt eget liv etter et mislykket bankran.

Drapene som trioen mistenkes for å ha stått bak, har nå fått tyske politikere til å advare mot en ny form for høyreekstrem terror i landet.

Les flere nyheter

Populært