Meny

Litteraturguru Brikt Jensen er død

Tidligere forlagsdirektør i Gyldendal Brikt Jensen. Foto:Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Å lese en god bok er den største lykke på jord», sa forlagsmann og mediepersonlighet Brikt Jensen. Mandag døde han, 83 år gammel.
Sønnen Ingebrigt Steen Jensen opplyser til NTB at faren sovnet stille inn.


Brikt Jensen var født i Bergen i 1928 og vokste opp i en familie med få bøker. Likevel ble det til at han leste alt han kom over, og endte opp som litteraturstudent i Oslo etter krigen. Han tok doktorgraden på en avhandling om den franske forfatteren François Mauriac og var senere universitetslektor i norsk ved universitetet i Strasbourg.

Midt på 1960-tallet var han redaktør i Litteraturtidsskriftet Vinduet og ble i 1965 ansatt som assisterende direktør i Gyldendal Norsk Forlag. Fra 1970 til 1980 var han administrerende direktør i forlaget, og deretter var han hovedkonsulent, ifølge Store Norske Leksikon. Han ga også selv ut en rekke bøker.

TV-kjendisen

Mest kjent var bergenseren kanskje for sin tid i NRK, der han ledet det populære bokprogrammet Bokstavelig talt fra 1984 til 1990.

Forfatter Ingvar Ambjørnsen var en av mange som ble intervjuet av Brikt Jensen, den gang i begynnelsen av sin karriere. I et opptak fra 1984, som er gjengitt i portrettfilmen «Hvit nigger», sitter Jan Kjærstad, Kim Småge og Ambjørnsen i vennlig samtale med Jensen.

– Forfatterne er svært unge, men ikke helt uten meninger og ideer. Og Brikt Jensen er akkurat så snill og uten kjipe baktanker som vi alle husker ham fra den gang, skrev Ambjørnsen på sin blogg tidligere i forbindelse med filmlanseringen.

I serien «Brikts time» fra 1989 ville Jensen komme under huden på sine gjester, spille musikk og ta opp ulike emner.

Kvalitet

Brikt Jensen la vekt på kvalitet, og han vil bli husket for det.

«Du kan ikke bare gi folk det de vil ha, de fortjener så meget bedre», sa Brikt Jensen.

«Folk har ikke noe imot at man er alvorlig, så lenge man er alvorlig på en munter måte», er et annet av Brikt Jensens kjente sitater.

Selv hadde bokmannen ingen bøker i stua, og ingen bok fikk plass på nattbordet hans, skrev Mona Levin i Aftenposten i 1988.– Det får være grenser, når man allerede har lest hele dagen og halve natten, sa han.

Les flere nyheter

Populært