Meny

Rettssaken mot Breivik kan bli sendt på TV

Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet i Oslo tinghus mandag, som sett gjennom tegner Arne Roar Lunds øyne. Tegning: Arne Roar Lund / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sorenskriver Geir Engebretsen ved Oslo tingrett avviser ikke at terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik kan bli sendt på TV.

Rettssaken antas å vare i om lag ti uker, opplyste sorenskriver Geir Engebretsen på en pressekonferanse mandag ettermiddag. Startdatoen for rettssaken er 16. april 2012. Engebretsen la til at eventuelle forespørsler fra medieredaksjoner om å få sende rettssaken på TV, vil bli vurdert.

– Vi har så vidt vært i en tidlig dialog om å sende deler av rettssaken på TV, men det har ennå ikke kommet noen formelle forespørsler, opplyser Engebretsen.

Engebretsen avviser heller ikke at utenlandske medier kan være interesserte.

– Vi har registrert en enorm interesse for saken internasjonalt, sier han.

Les også: Dette sa Breivik i retten

En av de koordinerende bistandsadvokatene, Siv Hallgren, er kritisk til en eventuell TV-overføring av rettssaken.

– Hensynet til dem som skal forklare seg i denne saken er svært viktig, og personlig er jeg svært kritisk til å sende rettssaken på TV, sier hun til NTB.

– Dette er ikke noe jeg på nåværende tidspunkt har diskutert med mine klienter, opplyser hun.

Hun forteller videre at de om lag 170 bistandsadvokatene skal ha et møte torsdag og fredag denne uken for å planlegge strategien videre.

Tiltalen ikke klar

Tiltalebeslutningen skal være klar i månedsskiftet februar/mars. Ifølge aktor Svein Holden er det for tidlig å si hva tiltalen vil inneholde rent konkret.

– Men det er ingen som helst tvil om at den vil omfatte alt som skjedde både i regjeringskvartalet og på Utøya den dagen, sier Holden.

Statsadvokat Inga Bejer Engh understreker at alle drap skal med i tiltalen.

– I denne saken kan det hende vi bruker terrorbestemmelsen, noe som gjør at ikke alle drapene nødvendigvis blir et punkt i seg selv. Alle drap skal likevel berøres i tiltalen, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til NTB.

Når det gjelder sivile krav fra pårørende og etterlatte, er det ikke satt av tid til å behandle disse i løpet av de ti ukene rettssaken varer.

Hele andre etasje i Oslo tinghus skal bygges om og gi rom til det som blir landets største rettssal. Den blir på rundt 2.500 kvadratmeter og vil romme 204 tilhørere, opplyste Engebretsen. I tillegg vil det bli bygd et pressesenter i tilstøtende lokaler, og dessuten blir det et pressesenter på Hotel Bristol, som ligger like i nærheten, slik at det blir plass til 600-700 pressearbeidere til sammen.

Overføring

Det vil også bli leid lokaler til pårørende og deres familier, trolig på Grand Hotel midt på Karl Johans gate.

Alt som skjer i rettssalen, vil bli overført flere steder i landet slik at berørte, blant dem ungdommer som var på Utøya, kan følge rettssaken.

– Vi planlegger regional overføring av lyd og bilde til andre domstoler, slik at ofre og pårørende kan følge rettssaken i nærheten av der de bor. Vi mener det er viktig for å gi en god behandling av disse gruppene med berørte, sier sorenskriveren.

Les flere nyheter

Populært