Meny

Ord for ord: Dette sa Breivik i retten

KLARE: Journalister sitter klare på presserommet i Oslo tingrett i forkant av fengslingsmøtet med Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er hva Anders Behring Breivik sa under framstillingen om forlengelse av varetektsfengslingen i Oslo tingrett mandag.

Rettsmøtet i Oslo tinghus ble satt av dommer Torkjel Nesheim litt over klokka 11 mandag formiddag. Foruten terrorsiktede Anders Behring Breivik og hans lag av forsvarere med advokat Geir Lippestad i spissen, var politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby representant for politiet. Flere av bistandsadvokatene var også til stede.

Les også: Alle oppdateringene fra tingretten

Dommeren forsøkte å spørre ut Breivik om han erkjente straffskyld først. Under følger dialogen mellom dommeren om Breivik:

Nesheim:

– Ja, takk for det. Da skal du framstå, Anders Behring Breivik. Kan du reise deg. Vi har dine personalia fra tidligere, så det tar vi ikke her nå. Jeg regner med at du er kjent med saken, hva siktelsen gjelder. Du har vært i tidligere fengslingsmøter. Du har tidligere erkjent de faktiske forhold knyttet til det siktelsen gjelder. Bombesprengning i regjeringskvartalet, og skyting på AUFs sommerleir på Utøya. Du har ikke erkjent straffskyld tidligere. Hva er situasjonen i dag, Behring Breivik? Er det fortsatt det samme?

Breivik:

– Når parter møtes, er det normalt at begge parter får lov til å presentere seg. Jeg har til nå ikke fått lov til det. Jeg skal gjøre det nå. Jeg er en militær kommandør i den norske motstandsbevegelsen og en ridderjustitiarius i Knights Templar Norge og Knights Templar Europa. Og når det gjelder din habilitet, så har jeg innvendinger mot den. For du har fått ditt mandat fra organisasjoner som støtter multikulturalismen i Norge. Multikulturalisme er en antinorsk hatideologi, som er designet for å dekonstruere den norske etniske gruppe. Og dekonstruere norsk etnisk gruppe, det er det samme som etnisk renskning.

Les også: - Jeg er kommandør og tempelridder

ETTER OPPLESINGEN: Dommer Torkjel Nesheim (til venstre) og sorenskriver Geir Engebretsen etter opplesingen av kjennelsen etter fengslingsmøtet i Oslo Tingrett for Anders Behring Breivik, som er siktet for terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: Erik Johansen / Scanpix ETTER OPPLESINGEN: Dommer Torkjel Nesheim (til venstre) og sorenskriver Geir Engebretsen etter opplesingen av kjennelsen etter fengslingsmøtet i Oslo Tingrett for Anders Behring Breivik, som er siktet for terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: Erik Johansen / Scanpix

Nesheim:

– Ja takk, Breivik, det tror jeg holder. For dette formålet. Det jeg stilte spørsmål til deg om, var om du erkjente straffskyld eller ikke. Da får du svare ja eller nei på det.

Breivik:

– Jeg erkjenner handlingene, men ikke straffskyld.

Nesheim:

– Mmmm. Det er greit. Da noterer vi det for rettsboken, at du ikke gjør det. Det er slik som du sikkert vet, at du ikke har noen plikt til å forklare deg her i dag. Ønsker du å forklare deg om forhold som er relevant for saken, for dette fengslingsmøtet?

Breivik:

– Ja, jeg ønsker det.

Les også: Breivik kan få besøk av venner og familie

Nesheim:

– Ja. Da skal du få lov til å gjøre det. Det som er viktig nå, er at du prøver å konsentrere deg om å forklare ting som er relevant for dette fengslingsmøtet. Det som skal behandles i dag, som du er kjent med, gjennom politiets begjæring, er at politiet har begjært deg fortsatt fengslet i tolv uker til. I tillegg har de begjært brev, besøks- og medieforbud i tolv uker. Det retten er særlig interessert i å høre noe om, er hvordan du stiller deg til dette, og hvordan forholdene er i fengselet.

Breivik:

– Altså, jeg aksepterer ikke fengsling.

Nesheim:

– Du begjærer deg løslatt?

Breivik:

– Så er jeg en militært ... (oversnakkes av dommeren):

Nesheim:

– Jeg stilte et spørsmål, Breivik. Begjærer du deg løslatt?

Breivik:

– ... og jeg aksepterer ikke fengsling.

Nesheim:

– Du aksepterer ikke fengsling, du begjærer deg løslatt? Ja. Ønsker du å forklare noe mer rundt varetektsoppholdet, og forholdene i fengselet?

Breivik:

– Jeg har egentlig ikke så mange ytterligere kommentarer til det jeg allerede har formulert. Det jeg sa tidligere, var at hvis man først skal bruke en torturmetode, er det bedre å bruke en som er rettet inn mot informasjonsinnhenting. Og ... så jeg ser på det som en veldig irrasjonell form for tortur, da.

Nesheim:

– Altså det å sitte i varetektsfengsel?

Breivik:

– Jeg vil anbefale, Saudi-Arabia, de har en veldig god metode som de bruker mot Al-Qaida, som kombinerer det med informasjonsinnhenting. Ut over det har jeg ikke noen kommentar.

Les også: AUF-er ville gjerne hørt mer til forklaringen

AKTOR OG FORSVARER: Forsvarer Geir Lippestad (t.v.) og aktor, politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, etter fengslingsmøtet i Oslo Tingrett for Anders Behring Breivik, gjerningsmannen bak terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: ScanpixAKTOR OG FORSVARER: Forsvarer Geir Lippestad (t.v.) og aktor, politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, etter fengslingsmøtet i Oslo Tingrett for Anders Behring Breivik, gjerningsmannen bak terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: Scanpix

Nesheim:

– Du har ikke noen andre kommentarer. Det er greit. Da blir det anledning til å stille spørsmål til deg, Behring Breivik. Og da vil jeg først høre med aktoratet om de ønsker å stille noen spørsmål?

Hjort-Kraby:

– Ingen spørsmål, takk.

Nesheim:

– Er det noen spørsmål fra forsvaret?

Lippestad

– Ja, ett spørsmål. Du har jo sittet isolert lenge, Breivik. Kan du si noe om hvordan du opplever det å sitte isolert?

Breivik:

– Jeg har ikke store problemer med det. Det var en del problemer i begynnelsen, med tanke på å tilpasse seg fra en veldig aktiv livsstil, til en veldig passiv. Men for øyeblikket går det, det går helt greit.

Lippestad:

– Ingen flere spørsmål.

Nesheim:

– Da kan du sette deg, Breivik. Da fortsetter vi fengslingsmøtet videre. Og da er det slik at jeg ber aktor gi en kort begrunnelse for begjæringen. Og særlig ønsker jeg noe belyst fra aktor bevisforspillelsesfare-forholdet, og restriksjonene til siktede.

Mot slutten

Helt på slutten av møtet, før dommeren skal til å trekke seg tilbake, gjennomføres en drøfting om oppheving av det generelle referatforbudet i fengslingsmøtet. Da ber Breivik om ordet:

Breivik:

– Får jeg lov til å komme med en kommentar, før du opphever?

Nesheim:

– Nå skal jeg først ta referatforbudet, Behring Breivik, så kan du komme med en kommentar etterpå. Da opphever retten referatforbudet helt i medhold av Domstolloven 129 fjerde ledd. Det tas inn i rettsboken.

– Også skal Behring Breivik få ordet helt kort. Da må det være noe som er relevant for saken, Behring Breivik.

Breivik:

– Jeg forstår det slik at de fornærmede er til stede for første gang. Får jeg lov til å tale til dem?

Nesheim:

– Nei, det får du ikke nå.

Breivik:

– Nei vel.

Nesheim:

– Da er retten hevet.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten
Siste nytt
22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten
Populært