Meny

Fridtjof Frank Gundersen er død

Fridjof Frank Gundersen fotografert i 2010. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere stortingsrepresentant, jurist og professor Fridtjof Frank Gundersen er død, 77 år gammel.

Han døde fredag etter lang tids sykdom, skriver Budstikka.

Fridtjof Frank Gundersen satt 16 år på Stortinget, fra 1981 til 1985 og fra 1989 til 2001. Han markerte seg med flere innspill i norsk samfunnsdebatt både som politiker og som jussprofessor. Han var sterkt engasjert både i forsvarspolitikk og eldrepolitikk.

Han ble valgt inn på Stortinget som uavhengig og partiløs kandidat i 1981, men valgt på Fremskrittspartiets program. I 1985 falt han ut, men ble valgt inn på nytt i 1989 og meldte seg inn i Frp i 1990 og representerte deretter partiet helt fram til 2001.

Da meldte han seg ut etter at han og flere andre Frp-representanter kom i konflikt med daværende partiformann Carl I. Hagen og ble beskyldt for illojalitet. Resten av sin periode på Stortinget satt han dermed igjen som uavhengig representant.

I begynnelsen av sin politiske karriere, fram til midten av 70-tallet, var han aktivt medlem i Høyre og var blant annet formann i Høyres «Tenkegruppe 99» fra 1966 til 1971, og medlem av Høyres politiske råd fram til 1975.

Fridtjof Frank Gundersen var utdannet jurist og professor i statsvitenskap. Han var tilknyttet Norges Handelshøyskole fra 1975 og skrev rundt 30 bøker hovedsakelig om juridiske emner og politikk. Han gjennomførte også Forsvarets russiskkurs i 1956, og Utenriksdepartementets aspirantkurs i 1963.

I 2006 innrømmet han å ha vært agent i etterretningstjenesten på 1950- og 1960-tallet, og rapportert fra flere kommunistkongresser.

Les flere nyheter

Populært