Meny

Naboenes utfrysing kan true Assad

Syrias utenriksminister Walid al-Moualem (midten) på vei ut fra et møte i Den arabiske liga i Doha i slutten av oktober. Syria reagerer kraftig på at landet er i ferd med å bli frosset ut av Den arabiske liga. Foto: REUTERS/SCANPIX sy92f52a: Syrias president Bashar al-Assad (t.h.) møtte søndag den russiske patriarken Kirill av Moskva og Russland i den syriske hovedstaden Damaskus. Mandag fordømte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov den midlertidige utestengelsen av Syria fra Den arabiske liga. Samtidig varsler EU utvidede sanksjoner mot Syria. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den arabiske ligas knallharde linje mot president Bashar al-Assad kan gjøre mer for å stanse blodbadet i Syria enn vestlige tiltak.
Den arabiske ligas fredsplan for Syria
* Den arabiske liga la nylig fram sin fredsplan for å få slutt på urolighetene i Syria, som godtok initiativet 2. november.


* I planen krever ligaen at Syria trekker sine militære styrker ut av urolige byer.

* Syria skal også sette fri politiske fanger.

* Landet forplikter seg dessuten til å innlede samtaler med opposisjonen, som ønsker president Assad fjernet og gjennomføring av demokratiske reformer.

* I helgen opplyste FN at over 60 mennesker var drept etter at Syria hadde sluttet seg til planen.

* Syria sier landet har gått langt i å sette planen ut i livet, blant annet ved å løslate 500 fanger under et betinget amnesti i forrige uke.

* Den arabiske liga møtes onsdag i Marokko for å diskutere krisen i Syria.

* Ifølge FN er over 3.500 mennesker drept i folkeopprøret mot president Bashar al-Assad, som startet i mars.

(Kilde: Reuters) (©NTB)

Reaksjonene har vært voldsomme i Syria mot at landets arabiske naboer midlertidig vil utestenge landet fra organisasjonen. Syria-kjenner Kjetil Selvik ved Forskningsstiftelsen Fafo mener Den arabiske ligas holdning kan få store følger for situasjonen i Syria.

– Sett fra Syrias synsvinkel er dette en farlig repetisjon av det som skjedde i det libyske tilfellet, sier han til NTB.

Les også: Naboenes utfrysing kan true Assad

– Den arabiske ligas klare holdning til Gaddafi var helt avgjørende for den militære intervensjonen. Det gjør at syrerne har reagert veldig kraftig på dette skrittet. De ser på det som et imperialistisk komplott fra Den arabiske liga, sier han.

I Libya ble landets leder Muammar Gaddafi fjernet fra makten med vestlig militær hjelp. Syria har trolig også regimeskiftet i Irak i 2003 i tankene. Der ble Saddam Hussein fjernet fra makten i en amerikanskledet invasjon.

Ris bak speilet

Selvik peker på at utfrysing fra både arabiske og andre naboland kan få store økonomiske følger for Syria. Saudi-Arabia og Qatar, to av landene som har gått i bresjen for eksklusjon, bidrar mye til Syrias økonomi.

– At Tyrkia, Saudi-Arabia og de andre landene i Persiabukta nedgraderer diplomatiske forbindelser og fryser alt som kan være av økonomisk hjelp, blir et stort problem for Syria på mellomlang sikt, sier forskeren.

Opprøret har allerede ført til at turismen svikter, handelen faller, industriproduksjonen forstyrres og oljeinntektene svekkes i Syria.

Les også: Syria ekskludert fra Den arabiske liga

I tillegg frykter regimet at det nyopprettede Syrias nasjonale råd, en samling opposisjonelle grupper, skal bli en parallell til Det nasjonale overgangsrådet i Libya. Dette tok makten i Libya da Gaddafi var borte.

Vedtaket om suspensjon viser at Den arabiske liga har et ris bak speilet om ikke Syria følger forpliktelsene i organisasjonens fredsplan, fremholder Selvik.

Syrias nasjonale råd møter tirsdag representanter for ligaen.

Presset øker

Samtidig øker presset mot Syria utenfra. Nabolandet Tyrkia sier det ikke er mulig å stole på landets myndigheter etter angrepene mot en rekke ambassader i Damaskus i helgen. Syria beklaget mandag angrepene.

EU innfører dessuten nye sanksjoner mot Syria. Ytterligere 18 personer blir føyd til listen over personer som nektes innreise til EU, som også vil fryse landets tilgang på kreditt fra Den europeiske investeringsbanken. Dermed er totalt 74 syriske samfunnstopper og 19 selskaper og enheter rammet av EU-sanksjoner.

Les også: Tortureres på sykehus

Mandag ba dessuten kong Abdullah i Syrias naboland Jordan Bashar al-Assad om å gå av.

Assad arvet makten etter sin far Hafez i år 2000 og har siden mars brutalt slått ned et folkeopprør mot sitt regime. Ifølge FN er 3.500 mennesker drept i opprøret.

Tviler på militæraksjon

Men til tross for det vedvarende blodbadet ser ikke ekspertene noen tegn til at verken demonstrantene eller Assad bøyer av.

– Det er full krig mellom demonstranter og regimet. Så lenge dødsraten ligger på 10– 20 personer om dagen, er det umulig å få til en politisk prosess, sier Fafos Kjetil Selvik.

– Regimet viser ingen tegn til virkelig å ville ta de nødvendige, vanskelige skrittene det er behov for, sier Rami Khouri ved Issam Fares Institute i Beirut til Reuters.

Samtidig tror ikke Selvik det blir noen militær inngripen fra Vesten. Det skyldes at Russland og Kina vil gå mot dette i FNs sikkerhetsråd, og at appetitten for en slik inngripen er liten i USA og Vest-Europa etter Irak-krigen.

Les flere nyheter

Populært