Meny

Merkel: – Europa i verste krise siden krigen

Statsminister Angela Merkel må forsøke å overbevise tyskerne om at hun ikke kaster bort pengene deres når hun og hennes regjering gir økonomisk hjelp til kriserammede land i EU. Denne saken er en av to som dominerer landsmøtet i Merkels konservative parti CDU. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Europa er inne i det som kan være regionens verste krise siden andre verdenskrig, sier Tysklands statsminister Angela Merkel. Men krisen gir europeerne sjansen til å bygge opp ny styrke, mener hun.

Merkel sa ved innledningen av det konservative regjeringspartiet CDUs landsmøte mandag at hvis det går dårlig for Europa som helhet, vil Tyskland også få merke følgene. Europa er selve grunnlaget for den tyske velstanden, framholdt hun.

– 60 prosent av eksporten vår går til EU, ni millioner av arbeidsplassene våre er avhengige av denne eksporten, sa Merkel.

Tyskland har ikke bare Europas største økonomi, men er også verdens største eksportnasjon nest etter Kina.

Overskygger

Krisen i eurosonen truer med å overskygge landsmøtet CDU, som ble innledet i byen Leipzig øst i Tyskland mandag. Men innføring av lovfestet minstelønn i Tyskland blir også et viktig diskusjonstema på møtet.

Statsminister Merkel forsøker å overbevise sine konservative partifeller om at tyskerne må spille en lederrolle i arbeidet for tettere økonomisk samarbeid i EU. Mange tyskere er opprørt over at de – slik de ser det – skal betale for å redde andre land ut av krisen.

Krisen har ført til regjeringsskifter i Hellas og Italia.

Les også: Italienerne har mistet håpet

Blant tyske politikere hersker det også bekymring for at krisen kan sette den europeiske sentralbanken EBCs uavhengighet i fare, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Innledet

1.001 CDU-utsendinger fra 15 av Tysklands 16 delstater deltar på landsmøtet i Leipzig. Den sørtyske delstaten Bayern har sitt eget konservative parti, CSU, som sitter i koalisjon i Berlin med CDU og med det høyreliberale fridemokratiske partiet FDP.

Angela Merkel krever ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel endringer i EUs avtaleverk for å styrke Unionens makt overfor land som bryter med eurosonens stabilitetskriterier. Dette er regler som setter grenser for medlemslandenes statsgjeld og budsjettunderskudd.

Les også: - Statsministeravgang løser ikke gjeldsproblemer

Merkel ønsker at EU innen utgangen av 2012 skal holde et stort «reformkonvent» som kan foreta de nødvendige endringene i avtaleverket, men tanken møter kritikk i CSU.

– Alle tiltak som reduserer de enkelte nasjonalforsamlingers makt, fører oss lenger bort fra demokratiske prosesser, sier innenriksminister Hans-Peter Friederich som tilhører det bayerske partiet.

Minstelønn

CDU-ledelsen har forsøkt å avverge en opprivende strid på landsmøtet i Leipzig om lovfestet minstelønn for tyske arbeidstakere. Ifølge avisen Frankfurter Allgemeine skal en egen kommisjon få til oppgave å fastsette en nedre lønnsgrense som vil kunne variere fra region til region og fra bransje til bransje.

– Dermed har Angela Merkel tvunget sin vilje igjennom og beseiret arbeidsgiverfløyen i partiet, skrev Frankfurter Allgemeine mandag. Så sent som i helgen skal sjefen for denne fløyen og to ministere i Merkels regjering ha forsøkt å velte statsministerens planer.

De tre ville at dagens minstesatser for timelønnede skulle gjøres gjeldende som alminnelig minstelønnsnivå for hele arbeidslivet. Minste timelønn er i dag på 7,89 euro (vel 61 kroner) i det vestlige Tyskland og 7,01 euro (vel 54 kroner) i øst, altså det tidligere DDR.

Les flere nyheter

Populært