AUF-er ville gjerne hørt mer av forklaringen

Utøya-overlevende Bjørn Ihler skulle gjerne hørt mer av terrorsiktede Anders Behring Breiviks forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra første benkerad i rettssalen hadde Utøya-overlevende Bjørn Ihler god utsikt til den siktede da han ble fremstilt for forlenget varetektsfengsling mandag.

– Hovedpoenget var ikke å se ham, men å se at rettssystemet fungerer. Fengslingsmøtet ble gjennomført ryddig og verdig, men jeg skulle ønske at han hadde fått slippe til med sin versjon i større grad enn det dommeren tillot, sier Ihler til NTB.

Høre hans versjon

I forkant av fengslingsmøtet har mange overlevende fra Utøya og deres pårørende advart mot å la rettssalen bli den talerstolen Breivik ønsker seg. Ihler har motsatt syn på saken:

– Etter terrorhandlingene var alle enige om å møte angrepene med mer åpenhet og mer demokrat. Vi får ikke mer åpenhet og mer demokrati ved å stikke hodet i sanden. Jeg er opptatt av å høre hans versjon, slik at jeg kan argumentere mot, sier 20-åringen som hjalp to gutter på åtte og ni år med å gjemme seg i vannkanten under massakren på Utøya 22. juli.

Demokratisk rett

I rettsmøtet ba Breivik om ordet for å si noen ord til de fornærmede. Det fikk han ikke lov til av dommeren.

Artikkelen fortsetter under videoen:

– Det kunne vært greit å høre hva han hadde å si, rett og slett for å kunne si noe tilbake til ham. I et demokrat, som Norge ønsker å være, skal alle ha mulighet til å ytre seg. Jeg ønsker å møte politiske motstandere til debatt. Å slippe alle til er viktig for å unngå at slike ting på Utøya skjer, sier Ihler.

Les mer: Breivik kan få besøk av venner og familie

Ønsker ikke hevn

Oslo-mannen sier at det ikke vekket spesielle følelser da han så Breivik på nytt.

– Jeg opplevde ham som meget redusert fra sist jeg så ham. Situasjonen i dag er helt annerledes. I dag var det et kontrollert rettsmøte, sist skjøt han mot meg på Utøya. Men jeg har ingen spesielle følelser overfor ham som person, og jeg ønsker ikke å hevne meg. Det viktigste for meg er å ivareta den rettsstaten han ønsker å bekjempe, sier Ihler til NTB.

Les mer: Tilhørerne lo av Breivik

Les hva Breivik sa i retten: - Jeg er kommandør og tempelridder

Les også: Fikk ikke lov å snakke til de pårørende

Ekkelt smil

Erik Kursetgjerde (18) fra Sykkylven sier det var riktig og viktig å se Breivik i retten.

– Det var godt å se ham med politi rundt seg, og få bekreftet at han virkelig er tatt. Han virket veldig apatisk, kald og med et underminerende smil. Det var ekkelt. Men for all del, det er han som skal i fengsel. Det er han som er ferdig. For meg er han en ikke-person, sier Kursetgjerde.

Se hva andre tilhørere sa etterpå: - Det var vondt å se ham

Les flere nyheter

Personvernpolicy