Meny

Breivik kan få besøk av venner og familie

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten mener det ikke lenger er nødvendig med brev- og besøksforbud for Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik blir fengslet i 12 nye uker. Han får også brev- og besøkskontroll i åtte uker, samt medieforbud i fire uker.

Like etter klokken 13 la dommer Torkjell Nesheim frem kjennelsen fra rettsmøtet på en pressekonferanse. Avgjørelsen ble formidlet Behring Breivik i fengselet, hvor han umiddelbart ble fraktet etter at han forlot rettssalen i formiddag.

Retten mener imidlertid at det er ikke er grunnlag for like strenge restriksjoner i hele fengslingsperioden.

- Brev og besøksforbud, samt medieforbud i 12 uker anses som uforholdsmessig. Retten synes det er tilstrekkelig med brev- og besøkskontroll i åtte uker, og at medieforbudet forlenges i fire uker, sa dommeren.

Mulighet for intervju

Siden 22. juli har Breivik sittet fullstendig isolert på Ila, hvor han ikke har møtt andre enn fengselsbetjentene, forsvarerne sine og politiet. Nå kan han få besøk av venner og familie - under politiets kontroll.

- Vi vil kontrollere hvem som får mulighet og en politietterforsker vil være med under besøkene, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.no.

I prinsippet kan Breivik nå også bli intervjuet i fengselet, men Kraby sier politiet neppe vil bruke ressurser på å tilrettelegge for det.

 - Brev- og besøkskontroll er ressurskrevende og jeg tror ikke politiet vil prioritere pressen, familie og nære venner er prioritert, sier Kraby.

Om fire uker kan Breivik også få muligheten til å lese aviser og se TV-sendinger, med mindre påtalemyndighetene anker og får medhold.

Medhjelpere ikke avklart

Oslo tingrett mener at Anders Behring Breivik med god grunn fortsatt kan mistenkes for straffbare handlinger som gir grunnlag for fengsling.

- Etterforskningen må fremdeles anses for å være langt fra avsluttet. Selv om det så langt ikke er holdepunkter for at siktede har hatt bistand, har påtalemyndighetene bekreftet at det fortsatt pågår etterforskning om mulige medvirkere, sa dommer Nesheim.

Det er fremdeles ikke mulig å fastslå sikkert om Breivik har hatt medhjelpere eller ikke. Det er derfor en reell mulighet for at bevis kan ødelegges dersom han blir løslatt, mener retten.

- Siktede har holdt tilbake opplysninger, noe som gjør at det er vanskelig og tidkrevende for politiet å få bekreftet eller avkreftet om han har hatt medhjelpere i utføringen eller planleggingen av terroraksjonene, sa dommeren.

Sterke samfunnsmessige hensyn tilsier fortsatt fengsling av siktede, mener retten.

– Siktede har erkjent å ha gjennomført bombeangrep i Oslo og skyting på AUFs sommerleir på Utøya, leste tingrettsdommer Torkjel Nesheim fra fengslingskjennelsen.

Han sa at Breiviks handlinger har medført at 77 mennesker er drept og flere skadd.

Les også: Breivik: - Jeg er kommandør og tempelridder

Politiet fikk medhold

Under fengslingsmøtet i formiddag ba politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby om at Behring Breivik varetektsfengsles i ytterligere 12 uker med brev- og besøksforbud. I stedet for et medieforbud ønsket påtalemyndighetene at han skulle underlegges mediakontroll, altså en viss lettelse i soningsforholdene.

Retten mente imidlertid at medieforbud i åtte uker er nødvendig, og begrunnet det med at mediene driver sin egen etterforskning.

Les også: Slik var rettsmøtet

Forsvarer Geir Lippestad ba på forhånd om at den siktede skulle løslates, og viste til at det er stor fare for at Breivik kan få isolasjonsskader.

Som et alternativ til løslatelse foreslo Lippestad åtte nye uker med brev-, besøk- og mediakontroll.

Nektet fengsling

Helt siden Breivik ble pågrepet har han erkjent de faktiske forhold i siktelsen, men han har aldri erkjent straffeskyld.

I retten i dag motsatte han seg også fengsling.

- Jeg aksepterer ikke fengsling, svarte han på direkte spørsmål fra dommeren.

Fengslingsmøtet varte i en drøy halvtime, og forløp rolig. Siktede så mye ned i løpet av møtet, men kikket også bort mot publikum enkelte ganger. Han snakket rolig og med lys stemme.

I februar blir det nytt fengslingsmøte i saken. Det blir det siste før hovedforhandlingen, sier sorenskriver Geir Engebretsen.

Rettssaken mot Breivik er varslet å skulle starte opp etter påske neste år.

Les også: AUF-ere: - Vi gruer oss

Les alt om terrorsaken

Les flere nyheter her

Populært