Meny

Tilhørerne lo av Breivik

Tilhørere før fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Anders Behring Breivik. Foto: Politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tilløp til humring i publikumssalen da terrorsiktede Anders Behring Breivik prøvde å ta ordet under fengslingsmøtet. Flere smålo da Breivik ble stanset av tingrettsdommeren.

Stemningen var spent, men lavmælt blant tilhørerne før fengslingsmøtet mandag. På forhånd var det ventet rift om de 320 publikumsplassene, men oppmøtet ble mindre enn antatt.

Allerede i 7-tiden mandag morgen begynte det å danne seg kø utenfor Oslo tinghus. Klokken 10 åpnet dørene, og den første publikumssalen med 215 plasser ble raskt fylt. Men interessen var ikke så stor som Oslo tingrett hadde forberedt seg på. Den andre salen som var satt av til publikum, hadde fortsatt mange ledige plasser da rettsmøtet startet.

Via to storskjermer kunne publikum følge lyd og bilde fra fengslingsmøtet. En total stillhet falt over salen da siktede ble ført inn i rettssalen noen etasjer lengre opp.

– Jeg har lyst til å høre hva han har å si. Hans budskap er egentlig ikke viktig, men vi må ta makten fra ham, sier student Yasmina Razzaq (24) til NTB.

Les også: Anders Behring Breivi: - Jeg er kommandør og tempelridder

Breivik fikk ikke lov til å snakke til de pårørende

Hun er aktiv i studentpolitikken, og kjenner det ungdomspolitiske miljøet i Oslo godt. Selv hadde hun to nære venner som ble drept på Utøya.

– Bare ved å være til stede viser vi at han ikke har vunnet. Derfor er dette en viktig dag, sier hun.

Flere i salen ga uttrykk for at det er viktig at publikum kan få følge fengslingsmøtet og se gjerningsmannen. For andre var det mer tilfeldig at de valgte å følge fengslingsmøtet.

– Jeg er nysgjerrig og ville høre dette selv, men jeg bestemte meg først i dag morges for å stikke innom. Det er så skremmende det som har skjedd, sier Tor Berg fra Moss.

AUF'er Thea Syrstad Eide fulgte fengslingsmøtet. Se intervjuet med henne her:

Populært