Meny

Vi fulgte fengslingsmøtet i terrorsaken:

Fikk ikke lov å snakke til de pårørende

Døra inn til Oslo tinghus og rettsmøtet med Anders Behring Breivik står åpen. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik erkjente terrorhandlingene både i regjeringskvartalet og på Utøya, men ikke straffskyld, under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag.
Fakta om fengslingsmøte for Anders Behring Breivik

* Oslo tingrett tar i bruk høysikkerhetssalen i tinghuset når Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling mandag klokken 11.00.

* Politiet har dessuten iverksatt et omfattende sikkerhetsopplegg rundt fengslingen.

* Lyd og levende bilder fra hovedsalen blir overført til en rekke andre saler i tinghuset slik at flest mulig skal få overvære fengslingsmøtet.

* Tinghuset har plass til rundt 300 «vanlige» tilhørere i denne sammenhengen.

* Det er ventet at rettsmøtet vil bli dekket av opp mot 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet.

* Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater har akkreditert seg.

* Politiet vil be om forlenget varetektsfengsling i tolv uker, samt at restriksjonene Breivik sitter under – brev-, besøks- og medieforbud – blir videreført.

Breivik ble klokka 9.15 kjørt i en hvit bil fra Ila fengsel til tingretten. Der ble han for første gang framstilt for fengsling med overlevende, etterlatte og pressen til stede etter terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli. Saken startet klokken 11.00.

ABC Nyheter fulgte saken direkte og du kan lese alle oppdateringene fra tingretten her:

Kl 11:39: Behring Breivik føres ut bakdøra.

Kl 11:39: Retten er hevet. Pressekonferanse kl 13 hvor kjennelsen vil bli lest opp. Behring Breivik vil få vite dette i fengselet.

Kl 11:38: Referatforbudet opphevet.

Kl 11:37: Behring Breivik spør om han kan henvende seg til de pårørende. Det fikk han ikke anledning til.

Kl 11:36: Siktede rekker hånda i været, men blir ikke hørt.

Kl 11:35: Lippestad ber om at retten ikke følger politiets ønske og avslutter sitt innlegg. Aktor overtar.

Kl 11:33: Siktede sukker tungt og kaster et første blikk i retning til pårørende. Vender så blikket ned i pulten igjen.

Kl 11:30: Behring Breivik sitter rolig og hører på sin forsvarer. Blikket vender gjerne ned i pulten foran ham eller opp i taket. Han ser ikke mot de pårørende eller pressen som er til stede.

Kl 11:28: Lippestad viser til tidligere, og mener Behring Breivik har handlet isolert.

Kl 11:25: Forsvarer Geir Lippestad får ordet. Han går ikke inn på skyldsspørsmålet og viser til siktedes opptreden i avhør med politiet.

Kl 11:25: Politiet sier saken kan komme inn i ny fase om relativt kort tid.

Kl 11:23: Politiet signaliserer at ønsket om kontroll vil fortsette også etter de ønskede tolv ukene.

Kl 11:22: Politiet mener de har større oversikt over saken, men ønsker fortsatt å ha oversikt over den informasjon som tilflyter ABB.

Kl 11:20: Aktoratet har bedt om brev og besøkskontroll i ytterligere tolv uker og fortsatt medieforbud.

kl 11:18: ABB får beskjed om å sette seg. Det gjør han uten å mukke.

Kl 11:15: ABB beskriver situasjonen i fengselet og gir uttrykk for at det ikke har vært problematisk etter en tilvenningstid.

Kl 11:13 Behring Breivik reiser seg og får presentert saken. Han har anlagt en smal stripe skjegg. Behring Breivik presenterer seg med de samme frasene som tidligere. Så legger han frem kjernepunktene i sitt politiske syn.

Kl 11:12: Ni bistandsadvokater er til stede

Kl 11:11: Behring Breivik viser seg offentlig for første gang. Han har på seg svart dress og hvit skjorte som er løs i halsen, men med et hvit silkeslips. Retten er satt.

Forsinkelsen skyldes blant annet at dommeren måtte tre ganger be pressefotografene forlate salen.

Kl 10:58: Dommeren Torkjell Nesheim sier han vil vurdere å oppheve referatforbudet etter rettsmøtet. Retten er ennå ikke satt. Den siktede har ikke samtykket til at det tas bilde av ham.

Kl 10:57: Til ABC Nyheter sier dommer Heger at hans møte med Behring Breivik forløp greit. - Han oppførte seg stille og rolig, sier Heger.

Kl 10:55: Dommeren som hadde første fengslingsmøte med den tiltalte Behring Breivik, Kim Heger, presiserer at private opptak er lov, men at det er forbudt å publisere opptak eller bilder.

Kl 10:50: Som kjent ligger Oslo tinghus kun et kvartal unna Regjeringskvartalet og de ødeleggelsene som bomben etterlot 22. juli klokken 15:26. Det sies at Behring Breivik skal ha ankommet tinghuset med fotlenker i dag tidlig.

Kl 10:47: På plass i sal 860, videolinken til retten er allerede oppe. Behring Breivik møter i sal 828 - samme etasje og kun skilt av et atrium.

Kl 10:29: Forfatteren Kjetil Stormark sier til ABC Nyheter sier at hans bok om 22. juli vil være klar før jul. Tittelen blir «Da terroren kom til Norge».

Kl 10:17: På plass i åttende etasje og  i køen for pressefolk. Men i første etasje var det ingen kontroll av de som ønsket adgang til Tinghuset. En mann ordnet køen for tilhørerne som skal overvære rettsaken i andre etasje, men ellers var det kun tungt bevæpnede politivakter utenfor som minnet om den alvorlige saken som skal starte.

Les også: AUF-ere: - Vi gruer oss

Les alt om terrorsaken

Les flere nyheter her

Populært