Datavirus setter iranske atomanlegg i fare

Iran skal ha blitt rammet av et datavirus rettet mot landets atomanlegg, ifølge iranske myndigheter.  Arkivfotoet viser atomkraftanlegget i den iranske byen Bushehr. Foto: Ap/Scanpix
Iran skal ha blitt rammet av et datavirus rettet mot landets atomanlegg, ifølge iranske myndigheter. Arkivfotoet viser atomkraftanlegget i den iranske byen Bushehr. Foto: Ap/Scanpix

Iran mener de har oppdaget et datavirus som har som mål å sabotere landets atomanlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye viruset er døpt «Duqu» fordi det skaper filer med prefikset DQ. Viruset ligner Stuxnet og er utformet for å samle informasjon, opplyste det amerikanske datasikkerhetsselskapet Symantec for en måned siden.

Søndag bekreftet iranske myndigheter at de er rammet av viruset.

Bekjemper viruset

Datamaskiner ved alle atomanleggene som er utsatt, blir undersøkt, ifølge lederen for Irans sivilforsvar, Gholamreza Jalali. Han hevder at de har utviklet programvare som kan bekjempe viruset.

– Vi er i den innledende fasen i bekjempelsen av Duqu-viruset, sier han til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Men ifølge Jalali har de ennå ikke funnet ut hvilke virksomheter viruset har spredt seg til, eller hva slags innvirkning det har hatt.

– Alle virksomhetene og knutepunktene som kan være mottakelige for smitte, blir kontrollert, sier han.

Det lignende Stuxnet-viruset ble utformet for å angripe datakontrollsystemer produsert av den tyske industrigiganten Siemens. Ifølge avisa The New York Times er det amerikansk og israelsk etterretning som skal ha produsert viruset for å sabotere Irans atomprogram.

Les også: Obama mener verden er samlet mot Iran

Fjerntilgang

Struxnet er laget for å ødelegge industrielle kontrollsystemer, og viruset kan ha lammet noen av sentrifugene Iran bruker for å utvinne uran, skriver nyhetsbyrået Reuters. Duqus formål er imidlertid å samle opplysninger for å muliggjøre framtidige dataangrep.

– I stedet for å være utformet for å sabotere industrielle kontrollsystemer, er det nye viruset designet for å gi muligheter for fjerntilgang, heter det i Symantecs rapport fra oktober.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy