Meny

Mario Monti blir ny statsminister i Italia

Den tidligere EU-kommissæren Mario Monti har fått i oppdrag å danne ny regjering i italia. Her er han avbildet på vei bort fra senatet i Roma søndag kveld. Foto: Isabella Bonotto (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mario Monti, som er økonomiprofessor og tidligere EU-kommissær, har fått i oppgave å danne ny regjering i Italia. Han mener landet må gjenvinne sin posisjon som maktfaktor i Europa.

Den 68 år gamle Mario Monti ble innkalt til et møte med president Giorgio Napolitano for å få i oppgave å danne regjering. I forkant holdt presidenten hastesamtaler med samtlige partiledere i nasjonalforsamlingen.

Det er ventet at Monti nå vil forsøke å danne en regjering for det meste bestående av teknokrater. Selv sier den påtroppende statsministeren at landet nå må gjenvinne sin posisjon som kraftsentrum i Europa.

– Vi bidro til å grunnlegge EU og bør være frontfigurer, fastslår han.

Ifølge Monti haster det med å få løst gjeldsproblemene i Italia.

– Men vi kan klare det med en felles innsats.

Les også: Hektiske regjeringssamtaler i Italia

Stor usikkerhet

Monti overtar som statsminister etter Silvio Berlusconi, som lørdag gikk av etter at det ble klart at han ikke lenger hadde flertall i nasjonalforsamlingen. Berlusconi ventet med å gå av til en pakke med innstrammingstiltak var vedtatt, og Montis fremste jobb blir nå å gjennomføre sparepakken.

Samtidig vil markedene følge regjeringens innsats med argusøyne.

Usikkerheten rundt Italias økonomi, som er eurosonens tredje største, er svært stor, og landets partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten i markedet.

Frykten er at Italia skal ende opp i samme situasjon som Hellas, med lav vekst og en ikke håndterbar statsgjeld, som er på svimlende 15.000 milliarder kroner.

Ifølge Napolitano kan en ny regjering ledet av Monti forhåpentligvis bli tatt i ed i løpet av den kommende uka.

Les også: Berlusconi vil tilbake i regjering

Motbakke

Monti får støtte fra de største opposisjonsgruppene og en betinget støtte fra Berlusconis PDL. Men analytikere ser en vanskelig jobb for den nye statsministeren med mange og harde kamper både politisk og med en skeptisk befolkning.

Samtidig gjør Berlusconi det klart at han ikke føler seg ferdig i italiensk politikk.

– Fra i morgen av vil jeg fordoble min innsats i nasjonalforsamlingen og i institusjonene for å fornye Italia, sa Berlusconi i en fjernsynstale søndag.

I et brev til det konservative partiet Høyre, et lite parti som ikke er representert i nasjonalforsamlingen, skriver Silvio Berlusconi samtidig at han er stolt av det regjeringen har fått til i løpet av årene som er gått siden finanskrisen i 2008.

«Jeg deler deres ånd, og jeg håper vi sammen kan ta fatt på veien til regjering igjen», skriver Berlusconi, som selv mener han er utsatt for «smålig utpressing og opportunisme – de eldste lastene i italiensk politikk».

Han forsikrer imidlertid om at han er innstilt på å støtte en ny teknokratregjering ledet av Monti.

Les også: Italienerne feirer Berlusconis avgang

Sparepakke

Markedene kommer til å følge den nye regjeringens innsats med argusøyne fra første stund.

Italias ja til den omfattende sparepakken er et skritt i riktig retning for å berge Europas økonomi, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Men faren for en ny nedgang er langt fra over, fastslår han.

– Det gjenstår fortsatt mye. Italia må få flere og sterke tiltak på plass for å berge økonomien, sier Stoltenberg til NTB.

– Det at Silvio Berlusconi nå har gått av, sier noe om alvoret i situasjonen, sier Stoltenberg.

Les også: Silvio Berlusconi – statsministeren med ni liv


Les flere nyheter her

Populært