Meny

Utøya-overlevende vil se Breivik i øynene

Oslo tingrett tar i bruk sikkerhetssalen, nummer 828, når Anders Behring Breivik framstilles for forlenget varetektsfengsling mandag. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 22. juli så Torunn Kanutte Husvik hvordan Anders Behring Breivik skjøt ned og drepte AUF-ere på Utøya. Mandag får hun se ham i øynene for første gang.

Fakta om fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik:

* Oslo tingrett tar i bruk høysikkerhetssalen i tinghuset når Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling mandag klokken 11.00.

* Politiet har dessuten iverksatt et omfattende sikkerhetsopplegg rundt fengslingen.

* Lyd og levende bilder fra hovedsalen blir overført til en rekke andre saler i tinghuset slik at flest mulig skal få overvære fengslingsmøtet.

* Tinghuset har plass til rundt 300 «vanlige» tilhørere i denne sammenhengen.

* Det er ventet at rettsmøtet vil bli dekket av opp mot 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet.

* Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater har akkreditert seg.

* Politiet vil be om forlenget varetektsfengsling i tolv uker, samt at restriksjonene Breivik sitter under – brev-, besøks- og medieforbud – blir videreført.

– Jeg så beina hans og våpenet da han gikk forbi der jeg gjemte meg, men jeg har ikke hatt muligheten til å se ham i øynene før. Jeg håper det vil gi bedre forståelse av hva slags menneske som gjorde dette mot oss, sier Torunn Kanutte Husvik (28) til NTB.

Hun kom levende fra massakren som etterlot seg 69 døde på Utøya og kommer til å være i tingrettssal 828 – den såkalte sikkerhetssalen – når terrorsiktede Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling mandag formiddag. Husvik håper møtet med massemorderen skal gi et utfyllende bilde av ham. Men viktigst er det for Ap-politikeren å vise ham at han ikke har lyktes i sitt angrep på det norske demokratiet.

– Jeg vil vise ham at han ikke har vunnet. Jeg har vært på politiske møter dagene før fengslingsmøtet, og jeg skal på møter i dagene etter. Ugjerningen hans har ikke stoppet mitt engasjement. Vi står fortsatt med rak rygg, og det er viktig for meg å markere i nærheten av ham, sier hun.

Les også: Breivik vil forklare sine handlinger

Tidendes utfordring

Fengslingsmøtet mandag stiller Oslo tingrett overfor enorme utfordringer etter at Høyesterett avviste politiets begjæring om å framstille Breivik via videolink. Det er ventet at flere hundre mennesker vil kjempe om rundt 300 plasser i tilhørersalen. I tillegg kommer rettsmøtet til å bli dekket av rundt 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet, ifølge tingrettens anslag.

Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater har fått egne plasser i hovedsalen, men det er usikkert hvor mange som eventuelt kommer uanmeldt. For disse har tinghuset satt av en egen sal, hvor rettsmøtet blir overført med lyd og bilde.

– Vi har merket en viss økning i interessen, spesielt fra bistandsadvokatene, etter at det ble kjent at Breivik kommer til å få møte, men vi har ikke noen konkrete tall vi opererer med, sier informasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett til NTB.

Les også: Stadig flere vil se Breivik i retten

Frykter show

Husvik har forståelse for at så mange «vanlige» tilhørere ønsker å overvære fengslingsmøtet og se Anders Behring Breivik med egne øyne, men frykter det hele skal utarte.

– For mange er dette både historisk og sensasjonelt, men for meg kommer det til å bli en tung og utrolig tøff dag. Det er vanskelig å ta innover seg at noen til og med ønsker å ligge i telt utenfor tinghuset for å sikre seg en plass. Jeg håper folk holder seg så mye i bakgrunnen og i ro som mulig. Dette er ikke publikums dag. Dette er ikke noe show, sier Husvik.

Les også: – Spent på oppmøtet under fengslingsmøtet

Hun fester lit til at rettens administrator, tingrettsdommer Torkjel Nesheim, klarer å holde verdige og korrekte rammer rundt fengslingsmøtet. Breivik skal ha den samme behandlingen og rettssikkerhetsgarantiene som andre som er siktet for drap i Norge, understreker hun. Derfor tviler hun på at Breivik vil få frie tøyler til å komme med forsvarstaler og appeller til publikum

– Oslo tingrett har håndtert saken på en meget god måte så langt. Det har jeg tro på at den fortsatt vil gjøre, sier Husvik.

Les også: Gjør klar fem rettssaler til Breiviks fengslingsmøte

Ber om videooverføring

Flere bistandsadvokater jobber nå for å få lyd- og bildeoverføring av terrorsaken mot Anders Behring Breivik til andre rettssaler i Norge.

Ved overføring av lyd- og levende bilder til utpekte rettssaler landet rundt, vil flere få anledning til å følge hovedforhandlingen i terrorsaken. Oslo tingrett ba nylig om innspill til hvordan rettssaken best kan avvikles, ifølge Fredriksstad Blad.

– Bistandsadvokatene for ofrene og de etterlatte arbeider nå med en ordning der selve rettssaken kan bli videooverført til flere rettssaler i Norge, slik at de involverte og deres pårørende kan få tilbud om å overvære saken på den måten, sier Jaran Berg (24), som slapp fra terroraksjonen på Utøya 22. juli med livet i behold.

Advokat Sjak R. Haaheim, som representerer 11 frivillige fra redningsaksjonen under Utøya-massakren, bekrefter overfor Drammens Tidende at han har sendt en forespørsel til Oslo tingrett om å la hovedforhandlingene bli videolinket til Ringerike tingrett på Hønefoss.

Oslo tingrett har åpnet for bruk av videolink, slik at rundt 1.000 fornærmede og etterlatte kan følge saken og forklare seg fra hjemtraktene.

Ber retten droppe referatforbudet

Det vil være bortimot meningsløst å holde på referatforbudet når Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling, mener redaktør Harald Stanghelle.

Det er ventet at flere hundre tilhørere vil være til stede i Oslo tinghus mandag formiddag, når terrorsiktede Anders Behring Breivik blir framstilt for forlenget fengsling. I tillegg kommer rundt 170 pressefolk og flere titalls fornærmede og bistandsadvokater.

Det utfordrer det generelle referatforbudet fra rettsmøter utenfor hovedforhandlingen. I utgangspunktet er det ikke lov å referere hva som blir sagt under slike møter, men forbudet vil trolig være bortimot umulig å håndheve for Oslo tingrett.

– Nokså meningsløst

– Det vil i praksis være flere hundre mennesker som vil få se og høre rettsmøtet og da virker et referatforbud nokså meningsløst. Det er etter min mening ingen fare for bevisforspillelse i denne saken. Slik fakta nå framkommer fire måneder etter tragedien 22. juli, er det heller ingen sikkerhetshensyn som kan tale imot en full åpenhet, sier politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten til NTB.

Han er utpekt av sekretariatet i Norsk Redaktørforening til å svare på eventuelle spørsmål tingrettsdommer Torkjel Nesheim måtte ha til pressen om opphevelse av referatforbudet.

– Vi vet at behovet for faktisk informasjon i denne saken er enorm, og her kan retten gi et godt bidrag til den åpenhet som alle ønsker og som hele det offisielle Norge har påberopt seg i kjølvannet av 22. juli, poengterer Stanghelle.

Kan oppheve forbud

Nesheim åpner nå for å oppheve referatforbudet helt eller delvis – etter å ha tatt stilling til hva som har framkommet i retten når rettsmøtet er avsluttet.

– Dersom det bare kommer fram opplysninger som er offentlig kjent, vil det være uproblematisk. Et delvis referatforbud kan knytte seg til konkrete personvernhensyn eller hensynet til etterforskningen, sier Nesheim til NTB.Hvis referatforbudet blir delvis opphevet, vil det bli konkretisert hva forbudet gjelder.

– Breivik tror han kan bli skutt

Anders Behring Breivik mener det er mulig at han kan bli skutt under mandagens fengslingsmøte, ifølge hans forsvarer, advokat Geir Lippestad.

For første gang siden terrorangrepene 22. juli skal Breivik mandag forklare seg foran ofre, pårørende og presse under det åpne fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

Breiviks forsvarer sier til TV2 at massemorderen tror det er en risiko for at han ikke kommer levende fra fengslingsmøtet.

– Han har en prosentangivelse for hvor stor sjanse det er for at han kommer levende gjennom dette fengslingsmøtet og en senere hovedforhandling. Men han uttrykker ikke noen redsel, sier Lippestad.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:38 Minst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33 11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Siste nytt
07:38VerdenMinst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33Norge11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Populært