Meny

Utøya-overlevende vil se Breivik i øynene

Oslo tingrett tar i bruk sikkerhetssalen, nummer 828, når Anders Behring Breivik framstilles for forlenget varetektsfengsling mandag. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 22. juli så Torunn Kanutte Husvik hvordan Anders Behring Breivik skjøt ned og drepte AUF-ere på Utøya. Mandag får hun se ham i øynene for første gang.
Fakta om fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik:

* Oslo tingrett tar i bruk høysikkerhetssalen i tinghuset når Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling mandag klokken 11.00.

* Politiet har dessuten iverksatt et omfattende sikkerhetsopplegg rundt fengslingen.

* Lyd og levende bilder fra hovedsalen blir overført til en rekke andre saler i tinghuset slik at flest mulig skal få overvære fengslingsmøtet.

* Tinghuset har plass til rundt 300 «vanlige» tilhørere i denne sammenhengen.

* Det er ventet at rettsmøtet vil bli dekket av opp mot 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet.

* Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater har akkreditert seg.

* Politiet vil be om forlenget varetektsfengsling i tolv uker, samt at restriksjonene Breivik sitter under – brev-, besøks- og medieforbud – blir videreført.

– Jeg så beina hans og våpenet da han gikk forbi der jeg gjemte meg, men jeg har ikke hatt muligheten til å se ham i øynene før. Jeg håper det vil gi bedre forståelse av hva slags menneske som gjorde dette mot oss, sier Torunn Kanutte Husvik (28) til NTB.

Hun kom levende fra massakren som etterlot seg 69 døde på Utøya og kommer til å være i tingrettssal 828 – den såkalte sikkerhetssalen – når terrorsiktede Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling mandag formiddag. Husvik håper møtet med massemorderen skal gi et utfyllende bilde av ham. Men viktigst er det for Ap-politikeren å vise ham at han ikke har lyktes i sitt angrep på det norske demokratiet.

– Jeg vil vise ham at han ikke har vunnet. Jeg har vært på politiske møter dagene før fengslingsmøtet, og jeg skal på møter i dagene etter. Ugjerningen hans har ikke stoppet mitt engasjement. Vi står fortsatt med rak rygg, og det er viktig for meg å markere i nærheten av ham, sier hun.

Les også: Breivik vil forklare sine handlinger

Tidendes utfordring

Fengslingsmøtet mandag stiller Oslo tingrett overfor enorme utfordringer etter at Høyesterett avviste politiets begjæring om å framstille Breivik via videolink. Det er ventet at flere hundre mennesker vil kjempe om rundt 300 plasser i tilhørersalen. I tillegg kommer rettsmøtet til å bli dekket av rundt 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet, ifølge tingrettens anslag.

Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater har fått egne plasser i hovedsalen, men det er usikkert hvor mange som eventuelt kommer uanmeldt. For disse har tinghuset satt av en egen sal, hvor rettsmøtet blir overført med lyd og bilde.

– Vi har merket en viss økning i interessen, spesielt fra bistandsadvokatene, etter at det ble kjent at Breivik kommer til å få møte, men vi har ikke noen konkrete tall vi opererer med, sier informasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett til NTB.

Les også: Stadig flere vil se Breivik i retten

Frykter show

Husvik har forståelse for at så mange «vanlige» tilhørere ønsker å overvære fengslingsmøtet og se Anders Behring Breivik med egne øyne, men frykter det hele skal utarte.

– For mange er dette både historisk og sensasjonelt, men for meg kommer det til å bli en tung og utrolig tøff dag. Det er vanskelig å ta innover seg at noen til og med ønsker å ligge i telt utenfor tinghuset for å sikre seg en plass. Jeg håper folk holder seg så mye i bakgrunnen og i ro som mulig. Dette er ikke publikums dag. Dette er ikke noe show, sier Husvik.

Les også: – Spent på oppmøtet under fengslingsmøtet

Hun fester lit til at rettens administrator, tingrettsdommer Torkjel Nesheim, klarer å holde verdige og korrekte rammer rundt fengslingsmøtet. Breivik skal ha den samme behandlingen og rettssikkerhetsgarantiene som andre som er siktet for drap i Norge, understreker hun. Derfor tviler hun på at Breivik vil få frie tøyler til å komme med forsvarstaler og appeller til publikum

– Oslo tingrett har håndtert saken på en meget god måte så langt. Det har jeg tro på at den fortsatt vil gjøre, sier Husvik.

Les også: Gjør klar fem rettssaler til Breiviks fengslingsmøte

Ber om videooverføring

Flere bistandsadvokater jobber nå for å få lyd- og bildeoverføring av terrorsaken mot Anders Behring Breivik til andre rettssaler i Norge.

Ved overføring av lyd- og levende bilder til utpekte rettssaler landet rundt, vil flere få anledning til å følge hovedforhandlingen i terrorsaken. Oslo tingrett ba nylig om innspill til hvordan rettssaken best kan avvikles, ifølge Fredriksstad Blad.

– Bistandsadvokatene for ofrene og de etterlatte arbeider nå med en ordning der selve rettssaken kan bli videooverført til flere rettssaler i Norge, slik at de involverte og deres pårørende kan få tilbud om å overvære saken på den måten, sier Jaran Berg (24), som slapp fra terroraksjonen på Utøya 22. juli med livet i behold.

Advokat Sjak R. Haaheim, som representerer 11 frivillige fra redningsaksjonen under Utøya-massakren, bekrefter overfor Drammens Tidende at han har sendt en forespørsel til Oslo tingrett om å la hovedforhandlingene bli videolinket til Ringerike tingrett på Hønefoss.

Oslo tingrett har åpnet for bruk av videolink, slik at rundt 1.000 fornærmede og etterlatte kan følge saken og forklare seg fra hjemtraktene.

Ber retten droppe referatforbudet

Det vil være bortimot meningsløst å holde på referatforbudet når Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling, mener redaktør Harald Stanghelle.

Det er ventet at flere hundre tilhørere vil være til stede i Oslo tinghus mandag formiddag, når terrorsiktede Anders Behring Breivik blir framstilt for forlenget fengsling. I tillegg kommer rundt 170 pressefolk og flere titalls fornærmede og bistandsadvokater.

Det utfordrer det generelle referatforbudet fra rettsmøter utenfor hovedforhandlingen. I utgangspunktet er det ikke lov å referere hva som blir sagt under slike møter, men forbudet vil trolig være bortimot umulig å håndheve for Oslo tingrett.

– Nokså meningsløst

– Det vil i praksis være flere hundre mennesker som vil få se og høre rettsmøtet og da virker et referatforbud nokså meningsløst. Det er etter min mening ingen fare for bevisforspillelse i denne saken. Slik fakta nå framkommer fire måneder etter tragedien 22. juli, er det heller ingen sikkerhetshensyn som kan tale imot en full åpenhet, sier politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten til NTB.

Han er utpekt av sekretariatet i Norsk Redaktørforening til å svare på eventuelle spørsmål tingrettsdommer Torkjel Nesheim måtte ha til pressen om opphevelse av referatforbudet.

– Vi vet at behovet for faktisk informasjon i denne saken er enorm, og her kan retten gi et godt bidrag til den åpenhet som alle ønsker og som hele det offisielle Norge har påberopt seg i kjølvannet av 22. juli, poengterer Stanghelle.

Kan oppheve forbud

Nesheim åpner nå for å oppheve referatforbudet helt eller delvis – etter å ha tatt stilling til hva som har framkommet i retten når rettsmøtet er avsluttet.

– Dersom det bare kommer fram opplysninger som er offentlig kjent, vil det være uproblematisk. Et delvis referatforbud kan knytte seg til konkrete personvernhensyn eller hensynet til etterforskningen, sier Nesheim til NTB.Hvis referatforbudet blir delvis opphevet, vil det bli konkretisert hva forbudet gjelder.

– Breivik tror han kan bli skutt

Anders Behring Breivik mener det er mulig at han kan bli skutt under mandagens fengslingsmøte, ifølge hans forsvarer, advokat Geir Lippestad.

For første gang siden terrorangrepene 22. juli skal Breivik mandag forklare seg foran ofre, pårørende og presse under det åpne fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

Breiviks forsvarer sier til TV2 at massemorderen tror det er en risiko for at han ikke kommer levende fra fengslingsmøtet.

– Han har en prosentangivelse for hvor stor sjanse det er for at han kommer levende gjennom dette fengslingsmøtet og en senere hovedforhandling. Men han uttrykker ikke noen redsel, sier Lippestad.

Les flere nyheter her

Populært