Hektiske regjeringssamtaler i Italia

- For en vakker dag, var Mario Montis kommentar til pressen søndag morgen. Italias president forhandler nå raskt for at Monti skal kunne opprette en overgangsregjering. Foto: AP / SCANPIX.
- For en vakker dag, var Mario Montis kommentar til pressen søndag morgen. Italias president forhandler nå raskt for at Monti skal kunne opprette en overgangsregjering. Foto: AP / SCANPIX.

I Italia pågår regjeringssamtalene for fullt. Målet er å ha en ny regjering på plass når finansmarkedene åpner på mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare noen timer etter at feiringen av Silvio Berlusconis avgang stilnet i Romas gater, dro president Giorgio Napolitano i gang samtalene om en ny regjering søndag morgen.

Om intet uventet skjer, skal økonomiprofessor og tidligere EU-kommissær Mario Monti utpekes til ny statsminister i Italia allerede på kvelden.

Usikkerheten rundt Italias økonomi, som er eurosonens tredje største, er svært stor, og landets partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten i markedet.

Les også: - Statsministeravgang løser ikke gjeldsproblemer

Frykten er at Italia skal ende opp i samme situasjon som Hellas, med lav vekst og en ikke håndterbar statsgjeld, som er på svimlende 15.000 milliarder kroner.

Argusøyne

Nå blir det trolig opp til Monti å gjennomføre reformene som ble vedtatt av den italienske nasjonalforsamlingen lørdag, og markedene kommer til å følge den nye regjeringens innsats med argusøyne.

– Se, for en vakker dag det er, var Montis kommentar til pressen da han dro fra hotellet sitt søndag morgen.

Monti får støtte fra de største opposisjonsgruppene og en betinget støtte fra Berlusconis PDL.

Men analytikere ser en bratt motbakke for den nye statsministeren med mange og harde kamper både politisk og med en skeptisk befolkning. Et sentralt medlem av den avtroppende regjeringen til Berlusconi sier at Monti vil få store problemer med å få gjennomført sparepakken.

– Denne løsningen vil medføre store problemer, sier Roberto Maroni i Lega Nord.

Slutten på en æra

Søndagens aviser kaller Berlusconis avgang slutten på en æra, og flere kommenterer den uverdige slutten mediemagnaten fikk. Mannen som var berømt for sin evne til å kommunisere med folk, ble mobbet av en stor folkemengde på vei til presidenten.

Flere tusen mennesker samlet seg i sentrum av Roma lørdag kveld og festet natten gjennom med sang, dans og champagne. Det var også store feiringer i byene Milano og Bologna.

«En trist sorti fra scenen», skriver avisen La Stampa om hvordan Berlusconi måtte dra ut bakveien fra presidentpalasset. «Frigjøringsdag», skriver opposisjonsaviser, mens Berlusconi-vennlige aviser ber folk passe lommeboka når Monti nå trolig må innføre nye og høye skatter. (©NTB)

Personvernpolicy