Meny

Rasende syrere demonstrerer mot utestenging

Syriske flyktninger demonstrerer mot regimet i en flyktningleir i Libanon. Søndag var det store demonstrasjoner for regimet og mot Den arabiske liga i hovedstaden Damaskus. Foto: REUTERS / Omar Ibrahim / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire syriske opposisjonelle ble skutt og drept da store folkemengder marsjerte i syriske byer søndag i protest mot at Syria er stengt ute fra Den arabiske liga.

Titusener av mennesker hadde møtt fram for å vise sin støtte til president Bashar al-Assad og hans regime etter at Den arabiske ligaen lørdag uventet kunngjorde at Syria er ekskludert fra organisasjonen inntil landet oppfyller punktene i fredsplanen.

De fire ble skutt av syriske sikkerhetsstyrker i byen Hama nord for hovedstaden Damaskus da en gruppe brøt ut av demonstrasjonen og begynte å rope «ned med Assads regime», forteller lokale aktivister.

Les også: Syrisk-kurdisk begravelse ble til masseprotest mot regimet

Utbryterne prøvde etterpå å gjemme seg i folkehavet, men fire av dem ble forfulgt og skutt, ifølge aktivistene.

Ligaen varslet lørdag også at den vil iverksette økonomiske og politiske sanksjoner mot Syria, og organisasjonen ber medlemslandene om å trekke hjem sine ambassadører fra Damaskus.

– Folket ønsker Bashar al-Assad, ropte demonstrantene som hadde samlet seg på Sebaa Bahrat-plassen i sentrum av Damaskus. Også i Aleppo og andre byer samlet folk seg for å støtte presidenten.

Les også: - Assads fall et spørsmål om tid

Syriske myndigheter sa i begynnelsen av november ja til en fredsplan fra ligaen som blant annet innebar løslatelse av politiske fanger, tilbaketrekking av hæren fra flere byer, samt at observatører og journalister skal kunne bevege seg fritt.

Men menneskerettighetsgrupper hevder at regimet i stedet har intensivert kampen mot opposisjonen, især i byen Homs, som i flere uker har vært beleiret av sikkerhetsstyrker.

Ifølge FN har minst 3.500 mennesker blitt drept i løpet av de åtte månedene opprøret har vart.

Les flere nyheter her

Populært