Strever med forsoning i Libya

En mann fra tuaregstammen og en soldat fra styrkene som støtter det regjerende libyske overgangsrådet snakker sammen i ørkenbyen Obari. Libyerne er inne i en vanskelig oppryddings- og forsoningsprosess etter diktatoren Muammar Gaddafis fall. For eksempel anklager folk fra overgangsrådet tuaregene for å ha støttet Gaddafi, en anklage de selv avviser. Foto: REUTERS / Oliver Holmes / SCANPIX.
En mann fra tuaregstammen og en soldat fra styrkene som støtter det regjerende libyske overgangsrådet snakker sammen i ørkenbyen Obari. Libyerne er inne i en vanskelig oppryddings- og forsoningsprosess etter diktatoren Muammar Gaddafis fall. For eksempel anklager folk fra overgangsrådet tuaregene for å ha støttet Gaddafi, en anklage de selv avviser. Foto: REUTERS / Oliver Holmes / SCANPIX.

– Si det som det er, freser den revolusjonære libyeren: – Dere tuareger sto på Gaddafis side!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er ikke tilhengere av Gaddafi. Før krigen sto alle på Gaddafis side, men slik er det ikke lenger, svarer tuaregen Ali Aghali. Men revolusjonsmannen fra byen Zintan nordvest i Libya bare rister på hodet.

Den opphissede diskusjonen finner sted inne i det som var Muammar Gaddafis private tilholdssted utenfor ørkenbyen Obari.

Les også: - Dette er Gaddafis begravelse

Gaddafis regime ble styrtet i august i år og han selv drept i oktober; nå forsøker hans motstandere å bli enige om veien videre.

Rettsoppgjør

Det er et langt lerret å bleke. For eksempel må de nye makthaverne gjennom mange formaliteter før et rettsoppgjør mot medlemmer av det styrtede regimet kan gjennomføres, ikke minst fordi mange av dem greide å flykte fra Libya.

En tunisisk domstol sa nylig ja til å utlevere den tidligere libyske statsministeren Baghdadi al-Mahmoudi til myndighetene i Tripoli. Mahmoudi går en svært usikker skjebne i møte, noe som har fått menneskerettsorganisasjonen Amnesty International til å reagere.

Ifølge Amnesty risikerer Mahmoudi å bli torturert og henrettet uten at det er gjennomført noen rettssak mot ham.

Les også: FN: Libya var Afrikas beste land å bo i

Stemningen i Libya er fortsatt sterkt opphisset og hatet mot Gaddafi-tilhengerne sterkt – slik diskusjonen utenfor Obari viser.

Mistenksomhet

Overgangsrådet som nå styrer landet, sier det ønsker forsoning med tuaregene og andre stammefolk i Sør-Sahara. Disse folkene er nomader og betraktes med stor mistenksomhet av mange andre libyere som ikke forstår seg på deres levesett og tradisjoner.

– Forsvarsdepartementet har sendt meg hit for å rydde opp, sier en offiser som er kommet til Obari. Han anklager folk fra tuaregstammen for å ha kjempet for Gaddafi og for å ha voldtatt mange kvinner i byene Misrata og Zawiya nord i Libya.

Ali Aghali sier på sin side at mange av ørkenboerne som kjempet for Gaddafi, er svarte som trodde de ville bli dømt til slaveri hvis hans arabiskættede motstandere seiret. Før Gaddafi kom til makten i 1969, var livet svært hardt for disse menneskene, påpeker han.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy