Meny

Dansk lekeland nekter somaliere adgang

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legelandet utenfor Aarhus i Danmark vil heretter nekte besøkende av somalisk opphav adgang til området. Et klart brudd på rasismeparagrafen, mener kritikere.

Eieren av det 5.000 kvadratmeter store fornøyelsessenteret, Thomas Vestergaard, begrunner overfor TV2 Østjylland forbudet med at somaliere gjentatte ganger har vært skapt uro på stedet.

Senest sist helg oppsto det bråk da 900 somaliere møtte opp for å feire avslutningen på fastemåneden ramadan.

Skremte bort andre

Ifølge eieren viste både kvinner og menn blant dem, voksne som barn, en så dårlig oppførsel at de øvrige 100 gjestene flyktet fra stedet.

Det oppsto også slåsskamper blant somalierne og politiet måtte tilkalles.

– Jeg har besluttet å gi dem karantene i seks måneder. De må lære seg å oppføre seg skikkelig før jeg slipper dem inn igjen. Jeg har en bedrift å tenke på og Legelandet er for alle. Derfor får ikke én enkelt gruppe skremme vekk andre, sier Vestergaard.

– Bryter rasismeparagrafen

Lederen for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, mener Vestergaard er på tynn is.

– Dette er et soleklart brudd på rasismeparagrafen i straffeloven, som sier at man ikke kan diskriminere andre ut fra nasjonalitet eller hudfarge. Og det er jo tilfelle her, sier han til jp.dk.

Juristen Sten Bønsing ved Aalborg Universitet er helt enig og mener også at Legelandet bryter rasismeparagrafen.

Somalisk Ungdom i Danmark vil nå anmelde fornøyelsessenteret for diskriminering.

– Jeg kan godt forstå at de avviser konkrete personer som tidligere har brutt Legelands regler, og det er de i sin fulle rett til å gjøre. Men man må ikke generalisere og utestenge alle somaliere eller andre som ligner på somaliere, mener organisasjonens leder Mohamed Suleban.

Forbudet over søndag

Et møte mellom Legelandet og det Somaliske Samfund i Danmark søndag ettermiddag, førte til forsoning og at somaliere igjen er velkomne til Legelandet.

Abdirashiid Sheikh i det Somaliske Samfund beskriver møtet som svært godt.

– Vi forstår godt at han er nødt til å passe på bedriften sin, derfor vil vi kommunisere ut til alle somaliere om at de må oppføre seg ordentlig. I tillegg har vi blitt enige med Thomas Vestergaard om at han bare kan ringe dersom det er noe vi som forening kan hjelpe ham med, sier Abdirashiid Sheikh til danske Ekstra Bladet.

Les flere nyheter her

Populært