To mormonere vil bli president i USA:

– Folket kan kanskje svelge en mormoner, ikke to

KONKURRENTER: Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney (t. v) hilser på tidligere Utah-guvernør Jon Huntsman Jr. under en nasjonaldagsparade i New Hampshire i sommer. Foto: AP

Mormonerne Mitt Romney og Jon Huntsman Jr. er henholdsvis storfavoritt og «underdog» i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i USA. Utah-innbyggerne Mike og Ron foretrekker den moderate Huntsman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Mormonkirken

*Egentlig Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Trossamfunnet ble grunnlagt i 1830 og oppgir å ha over 14 millioner medlemmer verden over. Hovedkvarteret ligger i Salt Lake City i delstaten Utah.

*Mormonerne avviser ideen om treenighet og hevder at Faderen, Sønnen og Den hellige ånd er tre forskjellige personer. De praktiserer stedfortredende dåp for avdøde slektninger.

*Grunnleggeren Joseph Smith hevdet han i en åpenbaring var bedt om å gjenreise Jesu Kristi kirke. Engelen Moroni skal ha ledet ham til et oldtidsskrift, som ble utgitt under tittelen
«Mormons bok». Her heter det at israelitter koloniserte Amerika i år 600 f. Kr. og at Jesus skal ha besøkt disse etter sin oppstandelse.

*Smith stilte selv som presidentkandidat i 1844, men ble skutt og drept samme år.

* Mormonere bruker ikke tobakk og drikker ikke alkohol, kaffe eller te.

Kilder: Caplex og NTB

Willard Mitt Romney (64)

* Født 12. mars 1947 i Detroit.

* Hans far George var guvernør i Michigan og forsøkte å bli nominert til presidentkandidat for republikanerne i 1968.

* Mormoner, gift med Ann. Paret har fem sønner.

* Har studert ved Brigham Young University. Fra 1971 til 1975 gjennomførte han studier i juss, økonomi og ledelse i regi av Harvard Law School og Harvard Business School.

* Arbeidet fra 1975 til 1998 i konsulent- og investorfirmaer i Boston, fra 1984 som administrerende direktør.

* Leder for organisasjonskomiteen for OL i Salt Lake City fra 1998 til 2002.

* Guvernør i Massachusetts fra 2003 til 2007.

* Forsøkte også å bli Det republikanske partiets presidentkandidat i 2008.

* Gis ansvaret for den vellykkede gjennomføringen av OL i Salt Lake City i 2002.

* Hans helsereform var forbilde for Obamas føderale helsereform.

* Regnes som den republikanske elitens kandidat, men har problemer med å vinne over partiets høyreside.

* Mormoner, noe som er upopulært på den kristne høyresiden.

Jon Huntsman Jr. (51)

* Tidligere guvernør i Utah. Ambassadør til Kina under Obama-administrasjonen fram til april i år.

* Hunts­mans poli­tiske kar­riere startet under Reagan-administrasjonen, før han ble ambas­sadør til Sin­ga­pore fra 1992–1993 og til slutt diplomat for George W. Bush.

* Jon Huntsman ble valgt til guvernør i Utah i 2004, og gjen­valgt i 2008, før repub­li­ka­neren over­ras­kende takket ja til å bli Obamas ambas­sadør til Kina i 2009.

* Regnes som svært konservativ når det gjelder abort og våpenlovgiving, men han går inn for at homofile skal få flere rettigheter, i tillegg til at han mener at klimaendringene er menneskeskapte, noe som en rekke republikanere er uenige i.

* Sønn av den styrtrike forretningsmannen Jon Huntsman Sr., som grunnla Huntsman Corporation, et av verdens største kjemikalieselskap, som har 11.000 ansatte.

* Moderat. I likhet med Romney er han mormoner.

Kilder: NTB, Wikipedia og Amerikanskpolitikk.no

SALT LAKE CITY/OSLO (ABC Nyheter): – Romney er ikke mitt personlige valg. Han har hatt en tendens til å forandre mening. Jeg mener Huntsman Jr. er stødigere, sier byggarbeideren Mike Trivett (25) til ABC Nyheter.

Den tidligere guvernøren i Utah, Jon Huntsman Jr., er en av åtte som kjemper om å bli nominert som republikanernes presidentkandidat. Han har vært guvernør i hjemstaten Utah i to perioder og virket som Barack Obamas ambassadør til Kina. Bortsett fra i Utah og i Washington er han en lite kjent politiker i USA. Det samme kan ikke sies om konkurrenten og trosfellen Mitt Romney, som er storfavoritt til å bli Barack Obamas motkandidat i presidentvalget om nøyaktig ett år.

Utenrikserfaring

Romney og Huntsman er begge medlemmer av Jesu Kristi Kirke av De Siste Dagers Hellige, eller Mormonerkirken, som er den fjerde største religiøse gruppen i USA. I Salt Lake City, hvor mormonerkirkens har sitt hovedsete, er både Romney og Huntsman populære politiske figurer. At begge satser på å bli nominert som republikanernes presidentkandidat, har skapt usikkerhet og splittelse blant Utah-folk som liker begge kandidatene og som nå må velge, skriver The New York Times.

Les også: Mitt Romney starter valgkampen mot Obama

– Basert på min erfaring med Huntsman Jr. som guvernør i Utah, så tror jeg han ville vært en god kandidat. Ikke minst også med tanke på utenrikserfaringen. Han har mange kontakter i Kina, og alle vet hvor viktig kineserne blir de neste tiårene. En president som kan håndtere Kina, blir en god president, sier butikksjefen Ron Bowman (52) til ABC Nyheter.

Bowman mener likevel Huntsman Jr. kan glemme å bli presidentkandidat i denne omgang. Han avviser også muligheten for et hel-mormonsk alternativ med Romney som president og Huntsman Jr. som visepresident.

– Folket kan kanskje svelge en mormoner, ikke to, sier Ron Bowman.

Mormonerkirken får oppmerksomhet

Mormonerkirken prøver iherdig å bedre sine landsmenns syn på seg. Mange forbinder hovedkirken med flerkoneri, noe som utbrytere fra trossamfunnet fremdeles praktiserer. Hele 3 av 4 pastorer regner ikke mormonske Mitt Romney som «kristen», skriver NTB.

Les også: Bill Clinton kritiserer Barack Obama

Mormonkirken opplever for tiden stor oppmerksomhet i USA. Det skyldes først og fremst Romney og Huntsman Jr., men også den satiriske Broadway-musikalen «Book of Mormon», som er basert på mormonernes hellige bok.

– De nasjonale mediene får ikke nok av mormonervinkelen, skriver Utah-avisen Deseret News, som er eid av mormonerkirken.

– Kirken engasjerer seg ikke politisk i det hele tatt, men vi opplever stort fokus på de to politikerne i USA, sier informasjonsansvarlig Sidsel Amundsen i Oslo-menigheten til Mormonerkirken til ABC Nyheter.

På den ene siden er det evangelikerne som ikke vil ha Mitt Romney som presidentkandat, og som mener at mormonere ikke er kristne. På den andre har vi mormonermusikalen, som har brakt fokus på kirken.

Hvordan ser dere på denne oppmerksomheten?

Det er positivt på den måten at det kommer frem hva vi mener. Informasjon bygger ned fordommer, sier Sidsel Amundsen.

– Stemmer ikke på mormonere

USA-ekspert Svein Melby tror ikke det får noen betydning for favoritten Romney at han er mormoner.

– I sørstatene, hvor verdikonservative kristne preger velgermassen, og i Iowa, hvor det er valg først, kan det ha en viss negativ betydning at Romney er mormoner, men jeg har vondt for å tro at det eventuelt vil felle ham, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til ABC Nyheter.

Journalist Jan Arild Snoen i tidsskriftet Minerva mener den religiøse tilhørigheten kan være en ulempe for Mitt Romney.

– Målinger viser at 15-20 prosent sier de ikke stemmer på mormonere. Men hvis en mormoner først blir nominert, får han nok med seg resten av republikanerne til slutt. Samtidig er det slik at hvis noen forsøker å utnytte at en kandidat er mormoner, slår det tilbake, sier han.

- HUNTSMAN ERFAREN: Butikksjefen Ron Bowman fra Salt Lake City foretrekker Jon Huntsman Jr. over Mitt Romney. Foto: Privat - HUNTSMAN ERFAREN: Butikksjefen Ron Bowman fra Salt Lake City foretrekker Jon Huntsman Jr. over Mitt Romney. Foto: Privat

– Hva skiller Huntsman og Romney fra hverandre?

– Mitt Romney har stor næringslivserfaring. Han har snudd flere bedrifter og blitt rik på det. Ikke minst kom han inn som redningsmann i forbindelse med OL i Salt Lake City. Han er relativt moderat, og har appell inn mot sentrum i partiet.

– Jon Huntsman Jr. er liberal og mer europeisk enn konkurrentene. Han er opptatt av global oppvarming og tilhenger av homofile partnerskap. Det gjør ham ikke til en god kandidat i det republikanske partiet, sier Snoen til ABC Nyheter.

Politisk skiller de to lag i utenrikspolitikken, mener Svein Melby.

– Romney heller i en hardliner-retning, mens Huntsman ligger nærmere Obamas linje. Innenriks er Romney mer forsiktig, mens Huntsman tar til orde for skatteformer, forklarer Melby.

– Sikter mot 2016

Uansett hvem som vinner valget, tror USA-eksperten at Jon Huntsman Jr. kan få en viktig ministerpost.

– Jeg vil ikke utelukke at Huntsman med sin utenrikspolitiske erfaring som Kina-ambassadør kan være aktuell som utenriksminister både for Barack Obama og Mitt Romney. Hillary Clinton skal som kjent slutte. Det spørs hva slags ambisjoner Huntsman har, om han tenker å stille til valg igjen i 2016.

Ron Bowman i Salt Lake City tror nettopp det er Huntsmans plan.

– Hensikten hans med denne nominasjonskampen er nok å få gjort navnet sitt kjent. Jeg tror han tenker frem mot 2016.

Nominasjonskampen i Det republikanske parti tar til for fullt med primærvalgene som starter i delstaten Iowa 3. januar.

Les også: Derfor har de små muligheter til å bli presidentkandidat

Les flere nyheter

Personvernpolicy