Meny

– Gangetabellen er ikke matte

Siffer-programleder Jo Røislien mener folk må lære å jazze i matematikken. Foto: Håkon Jacobsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siffer-programleder Jo Røislien mener forskere har mye å lære av populærkulturen.

Jo Røislien må bare gå tilbake og skrive noen flere autografer.

Det tar han seg gjerne tid til, selv om han har intervjuavtale, doktorgrad i statistikk, jobb som biostatistiker på Medisinsk faktultet og seniorforsker for Norsk Luftambulanse, er forskningsveileder ved Sykehuset i Vestfold og med i et band som har hatt en hit i Russland. De middelaldrende kvinnene fniser.

Totalforvandling

– Jeg har totalt mistet kontrollen over livet mitt, sier Røislien og sikter til oppmerksomheten som har kommet i etterkant av programlederjobben for NRK-programmet Siffer.

Programmet har i gjennomsnitt trukket en halv million seere hver søndag og responsen har ikke uteblitt. Skoleelever på gata utbryter «se, der er han mattefyren, dette er den beste dagen i mitt liv», og lærerne synes det er kult at en mattenerd kan bli så populær.

Linn Skåber vil være på lag med ham i Nytt på Nytt og han snakker om alt fra mattefilosofi til yndlingsøl i riksavisene.

– Hvorfor tror du Siffer har blitt en suksess?

– Vårt mål har vært å alminneliggjøre matematikken. Man får alltid høre at matematikk er overalt, men hvor er den, da? Noe av det vi har gjort i Siffer er å gå ut i verden og vise det frem. Skal vi snakke om gambling kan vi ikke sitte på nettpoker, vi må dra til Las Vegas. Skal vi snakke om eksentriske matematikere må vi treffe en.

Les også:

– Reformene har ødelagt for realfagene

– Slik en god matematikklærer bør være

Et verktøy for å bedrive matematikk

Jo Røislien fikk etter sigende jobben som programleder i Siffer etter å ha kræsjet et nachspiel hos redaktøren.

Da Teddy TV skulle lage et program om matte og statistikk, gikk tankene raskt til han mattefyren som tømte barskapet på festen.

I Siffer forsøker Røislien blant annet å knekke et kasino i Las Vegas, kjøpe Island for Oljefondet og revolusjonere titallssystemet.

Alt for å lage tv om tall for dem som tror de ikke liker tall.

– Tror du dere har dekket et behov folk ikke visste de hadde?

– Jeg tror at når folk får vite hva matematikk er og at det infiltrerer så mye som det gjør, da får de en aha-opplevelse. Folk tror at gangetabellen er matte. Gangetabellen er ikke matte.

– Hvorfor ikke?

– På samme måte som det å bøye verb ikke er norsk, det er et verktøy du trenger for å bedrive norsk. Likeledes er gangetabellen er et verktøy for å bedrive matematikk. Poenget med matematikk er ikke å sitte og pugge regler, men å forstå verden og finne ut hvordan vi kan lage bedre medisiner og finne olje. I skolen kommer det ikke helt tydelig frem hva vi skal med matematikken. På mange virker det nok som om faget er konstruert av gamle menn med skjegg, for å være kjipe.

Les også:

Tora Aasland: – Begynn så tidlig som mulig med realfag!

Vil fjerne ordet «realfag »

Siffer-jobben kom etter sigende etter at Jo Røislien krasjet et nachspiel hos redaktøren. Foto: Håkon Jacobsen

Intellektuell bank

Som barn var Røislien mer opptatt av systematisering enn utregning. Familien kunne finne lange rekker av lekebiler plassert i et sinnrikt system etter hverandre gjennom rommene i huset.

– Ingen forsto systemet, forteller han.

– Moren min eksperimenterte med å bytte om på bilene. Det gikk ikke lang tid før de var tilbake på pass. For meg handlet ikke det å spille kort om å spille, men å sortere kortene etter tall og farge.

– Søsteren din husker deg som en som kunne sitte hjemme en lørdagskveld med cola og regnestykker?

– Ja, det kan nok stemme, haha! Jeg liker en utfordring og å få litt intellektuell bank. Selv mens jeg studerte kunne jeg finne på å gå glipp av et vorspiel fordi jeg satt og koste meg med å regne på et stykke. Så kunne jeg heller gå ut dagen etterpå. Kjøkkenbordet vårt hjemme var en utdanningsinstitusjon, aldri en middag uten diskusjon, og faren min hentet alltid leksikon hvis vi lurte på noe.

Tannkrem-matte

Jo Røislien kunne tegne likninger med tannkrem på baderomsspeilet for å forklare søsteren et regnestykke.

Matteinteressen blomstret opp da oppgavene ble mer abstrakte enn de evinnelige eplene og colaflaskene til Per og Kari.

– Hva er det med matteundervisningen som er feil i dag?

– Det som er vanskelig, er å få med alle. Reglene i språk er kulturelt skapte. Jeg kan bøye et verb feil, men hvis du skjønner hva jeg sier er kommunikasjon allikevel oppnådd. De matematiske reglene er naturlover, du ha fundamentet på plass, to pluss tre er seks. Nei, unnskyld, to ganger tre er seks. Skriver du det nå?

Les også:

UiO følger NTNUs mattepraksis

Slik blir framtidens ingeniør

Møter ofte veggen

Selv tok det lang tid før Røislien møtte et stykke matte han virkelig ikke forsto.

– Det var på universitetet, jeg var vel 21. For første gang tenkte jeg at nå skjønner jeg ikke hva de spør om, eller hvordan jeg skal løse det. De var et av de beste og viktigste øyeblikkene i mitt liv. Plutselig forsto jeg hva folk snakket om da de sa de ikke forsto matte. Men alle møter veggen. Du møter ikke humpen. Spørsmålet er hva man gjør da. I idretten lærer vi å løpe saktere eller drikke vann hvis vi blir slitne. Vi må lære folk å jazze i matematikken, å gi dem improvisasjonsmuligheter når de ikke kommer seg fra a til b.

– Hva gjorde du da du selv møtte denne veggen?

– Jeg gikk hjem og leste mer. Jeg tåler jo ikke å ikke skjønne. Jeg blir rasende på meg selv.

– Er det lenge siden det var noe du ikke skjønte?

– Jeg sitter stort sett på jobb og ikke skjønner noe, jeg.

– Betyr det at du ofte er rasende på deg selv?

– Det betyr at jeg ofte er veldig intens og energisk, ja. De tingene vi forskere ikke forstår står jo ikke i noen bok, for det er ingen som har løst problemene før. Men vi vil så gjerne skjønne det, derfor blir diskusjonene så intense.

Les også:

- Statoil tar jobben fra mattelærere

Ent3r øker matteselvtilliten

Musikkteknologi i matematikken

– Du er musiker og matematiker. Hender det at du henter inspirasjon fra det ene fagfeltet til det andre?

– For meg er det samme greie. Både musikk og matte er bygget på et sett med faste regler, men har mange veier til målet. Som å lage en låt for Britney. Du har et mål, men kan velge mange veier for å komme dit. Så du tuner og tweaker. Så har du det. 3.33 og fra første til siste tone er det ingenting overflødig. Instant hit. Pang, kræsj, rett på radio.

– Som en god likning?

– Nettopp! For oss forskere er det gjerne en vitenskapelig artikkel som ligger i den andre enden. Tre års arbeid, seks sider, ikke ett overflødig tegn, likningen gir innsikt og leseren flyter av gårde. Og er tittelen dårlig, vil ingen lese. Hit me baby, one more time, den sangen vil jeg høre. Her har vi mye å lære fra populærkulturen.

Ganglag

Musikerbakgrunnen kom godt med da Røislien ble oppringt av Sunnaas sykehus, som lurte på om han kunne regne ut hva som er et normalt ganglag.

– Jeg så en kurve av en hoftebevegelse og det slo meg, hei, dette er jo en sinuskurve! Og så tok vi matematikken man bruker til å regne på lydbølger, mp3-koding, og brukte det til å regne på hvordan man går. Men det er ikke lett å finne "idealgangen". Vi har langt mer identitet og individvariasjon i gangen vår, enn man skulle tro.

Det er denne praktiske tilnærmingen til matten som dro Jo Røislien mot statistikk og sannsynlighetsregning.

– Jeg liker å regne, jeg liker blyanter og papir og viskelær. Jeg liker at mattestykkene eksploderer ut over sidene!

- Jeg har mistet helt kontrollen over livet mitt, sier Jo Røislien. Foto: Håkon Jacobsen

Store tilfeldigheter

På vei gjennom Blindern for å ta noen bilder, kommenterer Røislien høstløvet.

– Vi er lært opp til en deterministisk tankegang, hvis a så b. Men verden har også en usikkerhetskomponent, en målefeil, naturlig variasjon. Sannsynlighetsregningen tar høyde for dette. Vi ser lett et mønster i bladene som ligger på bakken, men de ligger der tilfeldig. Det skal med andre ord et meget tydelig mønster til før det faktisk er et mønster.

– Noen ser verden og tenker det må ligge noe mer bak. Jeg synes det er like fantastisk å tenke på at det vi ser ofte er summen av svært mange tilfeldigheter.

Hvordan er du i matte? Sjekk våre mattenøtter

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Putin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:43 SAS-meklingen fortsetter på overtid01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 – Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka
Siste nytt
02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenPutin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:43NorgeSAS-meklingen fortsetter på overtid01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31VerdenAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21Verden– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14ReisenyheterSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55ReisenyheterSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38PolitikkHaltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka
Populært