Meny

Norge tapte 4-1 for Wales

Bekmørk slutt på landslagsåret

Erik Huseklepp (t.v.) og Adam Matthews i aksjon i landskampen i fotball mellom Norge og Wales på Cardiff City Stadium lørdag. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge leverte en svak kamp og tapte 4-1 for Wales i Cardiff. Erik Huseklepp scoret Norges eneste mål.

En formasjon som ikke fungerte kostet Egil «Drillo» Olsen hans stolte statistikk mot britiske lag. Wales vant 4-1 etter å ha overkjørt Norge det første kvarteret.

Erik Huseklepp reduserte til 1-2 på en komisk keepertabbe i det 61. minutt, og Norge jaktet forgjeves utligning den siste halvtimen. I sluttminuttene kontret innbytter Sam Vokes inn de to siste målene som betyr at Drillo for første gang fikk fire baklengsmål i en landskamp.

– Dette var veldig rart. Etter det første kvarteret synes jeg vi gjorde en anstendig kamp, og jeg hadde god tro på at vi skulle få iallfall uavgjort. Så fikk de to helt på slutten, og det ble et stygt brudd på en fin statistikk, sa Drillo.

Første tap på 12 kamper

Drillo måtte tåle sitt første tap på 12 landskamper mot lag fra balløyene, mens John Arne Riise ikke fikk den minneverdige jubileumskampen han ønsket seg. Det ble en bekmørk slutt på landslagsåret.

Drillo testet 4-4-2 på bortebane for første gang på to år, men det fungerte overhodet ikke. Etter at han la om til trygge 4-5-1 etter et drøyt kvarter, var det en jevn kamp. Men da var Norge allerede to mål under.

Norge fryktet kantspillerne Gareth Bale og Craig Bellamy, og de rakk å score hvert sitt mål mens de norske firerne lakk som en sil. De norske greide ikke å legge press på ballfører og var sjanseløse mot helhjertede walisiske løp.

– Første kvarter var det som å spille mot Barcelona, sa Espen Ruud.

Dobbel smell

I det 11. minutt var Riise inne i midten og prøvde å bryte da Bale forfulgte et oppspill fra Steve Morison. Det gikk ikke bra, og ballen dalte ned i bakrommet der Tottenham-stjernen kunne knalle den i nærmeste hjørne.

Fem minutter senere rygget hele det norske forsvaret da Bellamy førte opp i stor fart med flere gode løp ved siden av seg. Ruud gikk inn i press på Liverpool-spilleren, men valgte plutselig å slippe ham. Bellamy var helt alene og upresset da han sendte ballen i mål i lengste hjørne.

Dermed var det slutt på forsøket med 4-4-2 på bortebane. Erik Huseklepp ble flyttet ned på kant og Alexander Tettey inn i ankerrollen, og Norge spilte som Wales 4-1-4-1.

Det bidro til at kampbildet endret seg kraftig. Tettey stengte mellomrommet for Aaron Ramsey og Joe Allen, mens Brede Hangeland tok kommandoen og strammet opp de norske forsvarsleddene. Norge greide omsider å få til egne angrep, men uten det trøkket det hadde vært i walisernes framstøt.

Den første sjansen kom takket være Mohammed Abdellaoues avslutterferdigheter. I det 28. minutt fikk Moa litt rom på 20 meters hold og prikket stolpen bak keeper Wayne Hennessey.

Gavepakke

Norge gjorde to avtalte bytter i pausen og flere i annen omgang, men fikk stadig bedre tak på kampen og satte walisernes forsvar under press.

Norges første og eneste bortemål i år var en ren gave fra keeper Hennessey. Huseklepp prøvde å ta ned et gjennomspill, men fikk ballen for langt fra seg. Keeper plukket ballen lett, glapp den i en medspiller og serverte Huseklepp det enkleste mål han noen gang kommer til å score.

Dermed fikk Norge nytt håp med en halv time igjen å spille, men tross flere brukbare angrep ble det ingen riktig store sjanser. Nærmest var Morten Gamst Pedersen med et skudd rett over mål fra god posisjon.

I stedet satte Bellamy og Bale opp Vokes til 3-1 i det 88. minutt, og ett minutt senere satte samme mann punktum.

– Første og siste del av kampen var nesten surrealistisk. Jeg håper vi heretter drar andre steder enn til Wales for å spille landskamp, sa Brede Hangeland, som var med også på 0-3-tapet i Wrexham i 2008.

Les flere nyheter her


Kampfakta:

Landskamp fotball menn lørdag:

Wales – Norge 4-1 (2-0)

Cardiff City stadion

12.637 tilskuere

Mål: 1-0 Gareth Bale (11), 2-0 Craig Bellamy (16), 2-1 Erik Huseklepp (61), 3-1 Sam Vokes (88), 4-1 Vokes (89).

Dommer: Gerhard Grobelnik, Østerrike.

Gult kort: Espen Ruud (54), Norge.

Lagene:

Norge (4-4-1-1): Rune A. Jarstein (Espen Bugge Pettersen fra 46.) – Espen Ruud, Kjetil Wæhler (Vadim Demidov fra 46.), Brede Hangeland, John Arne Riise – Alexander Tettey, Ruben Yttergård Jenssen (Jonathan Parr fra 85.), Christian Grindheim (Simen Brenne fra 54.), Morten Gamst Pedersen – Erik Huseklepp – Mohammed Abdellaoue (Daniel Braaten fra 77.).

Ubenyttede reserver: Lars Christopher Vilsvik, Thomas Sørum.

Wales (4-1-4-1): Wayne Hennessey – Chris Gunter, Darcy Blake, Ashley Williams, Adam Matthews – Andrew Crofts – Gareth Bale, Joe Allen (Hal Robson-Kanu fra 77.), Aaron Ramsey (Andy King fra 90.), Craig Bellamy (David Edwards fra 90.) – Steve Morison (Sam Vokes fra 70.).

Ubenyttede reserver: Lewis Price – Lewin Nyatanga, Robert Earnshaw.

Populært