Meny

Etter ABC Nyheters rekonstruksjon:

Mener kommisjonen må rekonstruere 22. juli-utrykning

- 22.-julikommisjonen må benytte seg av alle kilder for å finne tidspunktene, sier Anders Anundsen (Frp) etter å ha sett ABC Nyheters rekonstruksjon av politiets ferd fra Hønefoss til Utøya. Han er også leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil være veldig viktig å få fastsatt tidspunktene, sier stortingsrepresentant Anders Anundsen.

Politiets utrykning fra Hønefoss politistasjon til fergeleiet mot Utøya, vekker undring på Stortinget. Nå ber Anders Anundsen (Frp) 22.-julikommisjonen selv rekonstruere kjøreturen for å kontrollere tidsbruken den fatale dagen.

Bakgrunnen er rekonstruksjonen av politiets utrykning som ABC Nyheter publiserte torsdag denne uken.

Se rekonstruksjonen her

– Det vil være veldig viktig å få fastsatt tidspunktene. Det er nødvendig for å vurdere hva som ble gjort av politiet den dagen, sier Anundsen som også er leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Det vil være helt naturlig om kommisjonen rekonstruerer politiets utrykning 22. juli, sier han.

– Alle kilder må brukes

I rekonstruksjonen viser det seg at en privatbil - som holder fartsgrensen og som stopper for to røde lys - bruker like lang tid på ferden til fergekaia som politiet sier deres utrykningskjøretøy gjorde med blålys og sirener mens massemorderen herjet på Utøya.

– Alt av tilgjengelige kilder må brukes. Det vil ikke være nok å basere seg på politiets logger. Alle tidsangivelser er jo flytende, og det finnes jo også ulikheter mellom Politiet og Forsvarets logger, påpeker Anundsen.

Les også: Politiet kom til Utøya før 17.52

«Noterer innspillet»

Lederen av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, vil ikke forplikte seg til å gjennomføre egne rekonstruksjoner:

«Kommisjonen skal gjøre en grundig gjennomgang av hele politiaksjonen. Jeg ønsker ikke nå å gå inn på detaljene i hvordan vi skal gå frem, men noterer innspillet og deres egne observasjoner», skriver hun i en e-post til ABC Nyheter fredag.

Frp-representant Anundsen sier kommisjonen må få bruke de neste åtte månedene på å danne seg et bilde av hele situasjonen den fatale dagen, men han ber også om at de pårørende nå får all tilgjengelig informasjon.

– Det er nødvendig for dem og vil ikke kunne skade etterforskningen, tror han.

Les også: Bekrefter feil i politiloggene

Etter torsdagens gjennomgang av 22. juli med daværende justisminister Knut Storberget og daværende forsvarsminister (nå ny justisminister) Grete Faremo, mener han Stortinget umiddelbart skal konsentrere seg om å tette de sikkerhetshullene som allerede er avdekket.

– Hvorfor tok det for eksempel 77 minutter før det ble slått riksalarm? Og hvorfor ble ikke «Skyting pågår»-pålegget etterfulgt? Hvordan skal vi sikre at det ikke skjer igjen hvis vi skulle rammes av en skoleskyting eller annen katastrofe?

– Stortinget må tette de sikkerhetshullene vi allerede vet om, sier Anundsen.


Les flere nyheter her

Populært