Meny

Eksperter om nominasjonskampen i Det republikanske partiet:

– Flertallet har svært få muligheter

ALLE VIL BLI PRESIDENT: Fra venstre øverst: Rick Perry, Michele Bachman, Mitt Romney, Jon Huntsman Jr., Rick Santorum, Ron Paul, Newt Gingrich og Herman Cain. Foto: AP Photo/EPA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratene forbereder seg på at Mitt Romney blir Obamas motkandidat i presidentvalget om ett år. Flertallet av utfordrerne har små muligheter, sier USA-eksperter.
Fakta om mulige republikanske presidentkandidater i USA

Mitt Romney (64)


* Tidligere guvernør i Massachusetts

* Gis ansvaret for den vellykkede gjennomføringen av OL i Salt Lake City i 2002

* Hans helsereform var forbilde for Obamas føderale helsereform

* Regnes som den republikanske elitens kandidat, men har problemer med å vinne over partiets høyreside

* Mormoner, noe som er upopulært på den kristne høyresiden

Herman Cain (65)

* Konservativ afroamerikansk radioprogramleder. Tidligere sjef for en pizzarestaurantkjede

* Har gått fra outsider til Romneys fremste utfordrer og en Tea Party favoritt

* Har aldri vært valgt til noe embete

* Avviser anklager om seksuell trakassering av to kvinnelige medarbeidere på 1990-tallet, selv om lobbyistorganisasjonen han ledet har utbetalt erstatninger

Rick Perry (61)

* Guvernør i Texas, der han etterfulgte George W. Bush

* Konservativ. Populær i Tea Party-bevegelsen og blant konservative kristne

* En av forhåndsfavorittene, men har gjort det dårlig i debattene så langt

Newt Gingrich (68)

* Leder i Representantenes hus fra 1994 til 1998. Markerte seg som en konservativ motvekt mot president Bill Clinton

* Hans privatliv gjør ham omstridt på den kristne høyresiden

* Sliter med å markere seg i valgkampen

Ron Paul (76)

* Utdannet lege. Representerer Texas i Representantenes hus

* Høyreliberalist. Populær i Tea Party-bevegelsen

* Motstander av krigen i Irak og har tatt til orde for å avvikle den føderale sentralbanken

Michele Bachmann (55)

* Skattejurist. Har representert Minnesota i Representantenes hus siden 2006

* En av lederne i Tea Party-bevegelsen

* Hadde et godt utgangspunktet på meningsmålingene, men har tapt oppslutning til Cain og Perry

Rick Santorum (53)

* Tidligere senator fra Pennsylvania

* Sosialt konservativ kristen. Har markert seg som abortmotstander.

Jon Huntsman Jr. (51)

* Tidligere guvernør i Utah. Ambassadør til Kina under Obama-administrasjonen fram til april i år

* Moderat. I likhet med Romney er han mormoner

Kilder: Reuters, AFP og NTB

Kampen om å vinne den republikanske nominasjonen tar til for fullt med primærvalgene som starter i delstaten Iowa 3. januar neste år. Men kappløpet er godt i gang, og i alt kjemper åtte utfordrere om å bli republikanernes presidentkandidat.

– Gitt at situasjonen forblir omtrent sånn som nå, og ut fra hva kandidatene har vist av talenter og hva de har av penger, så er det rimelig klart at flertallet har svært få muligheter. Mitt Romney er favoritt, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til ABC Nyheter.

Les også: Måling: Romney og Cain kjemper om republikanernes gunst

Også kommentator og journalist Jan Arild Snoen i det konservative tidsskriftet Minerva er klar på at de fleste kandidatene ikke har sjans til å vinne nominasjonen.

– Jon Huntsman Jr. kan vi avskrive, han er for moderat. Rick Santorum har ikke fått fart på valgkampen sin og Michele Bachman har hatt sin mulighet, men ikke vært «up to it». Ron Paul er for spesiell for det amerikanske velgerkorpset. Mitt Romney er en soleklar favoritt, sier han til ABC Nyheter.

– Blodfattig

I tillegg kommer den tidligere lederen for Representantenes hus, Newt Gingrich (68), tidligere Utah-guvernør og Kina-ambassadør Jon Huntsman Jr. (51) og den politisk uerfarne Tea Party-favoritten Herman Cain (65). Sistnevnte har den siste tiden måttet forsvare seg mot beskyldninger om seksuell trakassering fra flere kvinner. Sex-anklagene har ført til at han taper støtte hos sine egne.

Video: Slår tilbake mot sexanklagene

– Selv om Herman Cain har ledet på meningsmålingene, tror jeg han er en forbigående figur. Newt Gingrich er en erfaren og garvet politiker, men han har en personlig historie full av moralsk forfall, sier Svein Melby.

Mange medier spekulerer nå i om også Texas-guvernør Rick Perry har spolert sine sjanser til å bli republikanernes presidentkandidat. Under en debatt onsdag der Perry skulle snakke om hvilke departementer han vil legge ned om han blir president, fikk han jernteppe. Perry har varslet at han vil fjerne tre departementer, men under den tv-sendte debatten kom han bare på to: Handelsdepartementet og Utdanningsdepartementet. Til slutt hentet Perry seg inn og fikk frem at han også vil legge ned Energidepartementet. Legg ned kampanjen, twitret kommentatoren Tony Fratto etter Perrys debattflause.

– Mangler kunnskap

– Dette forsterker bare et inntrykk mange har hatt på forhånd om at han mangler den kunnskapen og de kvalitetene som trengs for å bli president, sier Svein Melby.

– Kanskje får dette alt til å gå overende for ham, men det er ingenting som tyder på at han formelt kommer til å trekke seg. Han har en del penger, og kommer nok til å kjøre på videre. Vi skal ikke avskrive ham hundre prosent, men sjansene hans er små, sier forsker Svein Melby. 

Det forsterker bare et inntrykk mange har hatt på forhånd om at han mangler den kunnskapen og de kvalitetene som trengs for å bli president.

Det kan hende at dette får alt til å gå overende for ham, men ingenting tyder på at han formelt kommer til å trekke seg. Han har en del penger, og kommer

nok til å kjøre på videre. Vi skal ikke avskrive ham 

hundre prosent, men sjansene hans er små. Det forsterker bare et inntrykk mange har hatt på forhånd om at han mangler den kunnskapen og de kvalitetene som trengs for å bli president.Det kan hende at dette får alt til å gå overende for ham, men ingenting tyder på at han formelt kommer til å trekke seg. Han har en del penger, og kommernok til å kjøre på videre. Vi skal ikke avskrive ham hundre prosent, men sjansene hans er små.  sier forsker Melby.

Selv om Mitt Romney har større oppslutning enn både Herman Cain og Perry, er det skepsis mot den tidligere Massachusetts-guvernøren i konservative deler av partiet, ikke minst fordi han er mormoner.


– Jeg tolker det som stemningsbølger, sier Svein Melby.

Les også: Republikanernes toppstrid tetner til

En meningsmåling fra forrige uke viser at Barack Obama ville blitt slått av Mitt Romney hvis det var valg i dag.

Eks-guvernøren ville fått 44 prosent av stemmene, mens Obama ville fått 43 prosent. Romneys knappe ledelse er imidlertid innenfor målingens feilmargin, noe som betyr at den teknisk sett viser dødt løp mellom de to.

– Folkeavstemning om Obama

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har understreket gang på gang at partiets fremste mål er å få Barack Obama ut av Det hvite hus. Det har fått Obamas viktige rådgiver David Axelrod til å antyde at republikanerne motarbeider økonomisk framgang i USA for ikke å styrke Obamas sjanser for gjenvalg. Stadig flere demokrater og uavhengige observatører deler nå Axelrods synspunkt.

Les også: Amerikanere flest sier nei til Palin eller Trump

Alle eksperter, observatører og mannen i gata er imidlertid enige om at den økonomiske utviklingen de nærmeste månedene blir utslagsgivende i valget. Så langt har Obama-leiren kjempet i motvind, og en stridig Kongress har ikke gjort situasjonen enklere. I dag er det økonomisk vekst i USA, om enn på beskjedne 2,5 prosent siste år. Problemet er at arbeidsledigheten ser ut til å ha bitt seg fast på ni prosent. Uten en bedring på dette punktet ser det mørkt ut for Obama.

– Valget blir en folkeavstemning om Obama hvor Mitt Romney - hvis han blir kandidaten - kommer til å satse mer på at Obama taper enn at han selv vinner. Jeg er ganske sikker på at Romney kommer til å bli nominert, og jeg holder en knapp på ham foran Obama, sier kommentator Jan Arild Snoen.

– Slaget står om sentrum

– Hvis de økonomiske problemene forblir de samme ut dette året og inn i det neste, tror jeg det er duket for et skifte i Det hvite hus. Samtidig skal det ikke veldig mye fremgang til i den amerikanske økonomien før de blir mer sidestilte kandidater. Vi må ikke undervurdere Obama og hans valgkamppolitikere, mener Svein Melby.

Les også: Huckabee sier nei til presidentkandidatur

Republikanerne tar til orde for skattelette, balanserte budsjetter og en svært redusert offentlig sektor. Det er ikke staten som skaper arbeidsplasser, men det private næringsliv, og derfor må ikke investorer skattes i hjel, hevder de. Republikanerne vil også ha en fullstendig omkalfatring av pensjonsordningene og hele velferdsstaten, som de mener har spilt fullstendig fallitt i sin nåværende form.

– For republikanerne blir det viktig å finne en kandidat som er spisbar for sentrum. Slaget står om sentrum, ettersom det er der de fleste velgerne er, sier Svein Melby til ABC Nyheter.

Alternativ

Noen amerikanere er så lei striden mellom de to store partiene at de går for et tredje alternativ. Ifølge flere meningsmålinger sier 80 prosent av amerikanerne at de er misfornøyde med måten USA styres på. Gruppen Americas Elect har dannet et internettbasert tredje parti. Ifølge gruppen selv har den samlet inn 1,9 millioner underskrifter fra folk i samtlige 50 stater. Den har også fått samlet inn over 22 millioner dollar, tilsvarende 125 millioner kroner, fra velgere som er misfornøyd med dagens politiske situasjon.

Video: Republikanere rettet skytset mot Obama

– Det er mange som ønsker en uavhengig kandidat, sier Douglas Schoen. Han er sjefstrateg for Americas Elect og tidligere rådgiver for flere toppolitikere, blant annet tidligere president Bill Clinton og New Yorks ordfører Michael Bloomberg.

Blant de mange kandidatene som nevnes som mulige uavhengige presidentkandidater, er nettopp Bloomberg, tidligere republikaner, men nå uavhengig, og Howard Schultz, sjefen for kaffekjeden Starbucks.

Kan stjele stemmer

Americas Elect har godt håp om at deres kandidat kan få en god del av stemmene i valget i 2012. Det er dårlig nytt for president Obama. De eneste presidentene som de siste tiårene ikke klarte å bli gjenvalgt, var Jimmy Carter i 1980 og George Bush i 1992.

I begge disse valgene var det en tredje, uavhengig presidentkandidat som fikk en god del stemmer, henholdsvis John B. Anderson og Ross Perot.

Les flere nyheter her

Populært