Meny

– Spent på oppmøtet under fengslingsmøtet

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett gir plass til mellom 500 og 600 tilskuere under mandagens fengslingsmøte i terrorsaken. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sorenskriver Geir Engebretsen ved Oslo tingrett er spent på interessen for fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik.

Totalt 21 fornærmede, noen ledsagere og bistandsadvokater og 155 journalister, fotografer, TV-fotografer og teknikere er akkreditert. I tillegg er flere andre interessert i saken.

– Vi har blitt oppringt av publikummere som sier at de vil sove i telt utenfor for å få plass, sier informasjonssjef i Oslo tinghus, Irene Ramm, til NRK.

Engebretsen sier at tingretten i lang tid har forberedt seg på at mange vil være til stede under fengslingsmøtet.

– Kombinasjonen av at det er et åpent fengslingsmøte, og at den siktede selv skal være til stede, gjør dette til en svært spesiell situasjon, sier han.

Les også: Politiet kom til Utøya før 17.52

Salbytte

Etter at Høyesterett fredag besluttet at terrorsiktede Breivik selv får møte i mandagens fengslingsmøte, stokket Oslo tingrett om på planene sine.

– Vi skulle opprinnelig ha fengslingsmøtet i sal 227, som er vår største sal, men vi har i stedet flyttet det til sal 828, som er noe mindre, sier sorenskriver ved Oslo tingrett, Geir Engebretsen, til NTB.

Flyttingen skjer av hensynet til sikkerheten rundt fengslingsmøtet.

Det vil bli plass til mellom 500 og 600 personer under fengslingsmøtet. De som ikke får plass i sal 828 vil følge fengslingsmøtet via lyd -og bildeoverføring i andre saler.

– Det er plass til flere hundre alminnelige publikummere. Vi kommer til å lage et køsystem. Alle blir sluppet inn helt til det er fult. Da er det stopp, sier Engebretsen.

Ved forrige fengslingsmøte var det en enorm interesse fra mediene og privatpersoner, dette til tross for at møtet gikk for lukkede dører.

Les også: Breivik nervøs før fengslingsmøtet

– Grundig og gjennomtenkt

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er fornøyd med Høyesteretts avgjørelse.

– Høyesteretts avgjørelse er nok grundig og gjennomtenkt, sier Kokkvold til NTB.

– Dersom den siktede begynner å bruke anledningen til å tale sin sak, vil han nok bli stoppet. Jeg har tro på at dommerne klarer å holde dette verdig og å hindre at det blir et sirkus, sier han.

Les også: Vil ha Breivik på videolink fra fengselet

Vil ikke bli fotografert

Roar Hanssen ved Oslo politidistrikt vil ikke kommentere konkrete sikkerhetstiltak i forhold til den siktede.

– Jeg kan forsikre om at sikkerheten til den siktede blir ivaretatt, sier Hanssen til NTB.

En av Breiviks forsvarere, advokat Geir Lippestad, sier til NTB at Breivik selv ikke ønsker å bli tatt bilde av på vei til og fra tingretten.

Breivik har så langt sittet 16 uker i varetekt med brev-, besøks- og medieforbud, og på særskilt høyt sikkerhetsnivå, slik at han i praksis sitter helt isolert. Politiet vil be om 12 nye uker i varetekt på samme vilkår.

Les flere nyheter her

Populært