Råsterk kroatisk seier i Tyrkia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroatia er på god vei mot EM-sluttspillet neste år etter å ha ydmyket Tyrkia med 3-0 i første omspillskamp på tyrkernes hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed må Tyrkias genierklærte trener Guus Hiddink føre sitt mannskap til tidenes snuoperasjon i returmøtet om det skal bli EM-billett. Hiddink har hatt som mål å lede sin femte nasjon i et sluttspill som landslagstrener, men får en svært vanskelig oppgave i Zagreb i neste uke.

Drømmestart

Ivica Olic ga Kroatia en drømmestart da han sendte gjesten foran allerede i annet spilleminutt. Spissmakker Mario Mandzukic doblet en halvtime senere etter massivt kroatisk press. Tottenhams Vedran Corluka gjorde oppgaven enda vanskeligere for Tyrkia da hans mål økte til 3-0 for Slaven Bilics utvalgte like etter pausen.

Portugal med godt utgangspunkt

Portugal, som tok seg videre til omspillet på bekostning av Norge, har også en fair sjanse til å nå sluttspillet neste sommer. Cristiano Ronaldo og co. klarte å holde nullen borte mot sterke Bosnia, men de klarte heller ikke å score selv. Seier hjemme betyr avansement til Polen/Ukraina. Men alle uavgjortresultat med scoringer betyr bosnisk deltagelse i EM så portugiserne lever «halvfarlig». Men med hjemmefordel har de rød/grønne en god mulighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det humpete underlaget på Bilino Polje stadion i Zenica inviterte ikke til finspill, men det var Portugal som førte banespillet innledningsvis anført av vingene Cristiano Ronaldo og Nani. Helder Postiga fikk den feste muligheten i første omgang, men skjøt høyt over fra kort hold.

Ronaldo misbrukte en stor mulighet like etter sidebyttet da en gjennombruddspasning uventet bremset opp rett før Real Madrid-stjernen skulle avslutte. Bosnia levde farlig, men fikk klarert i siste liten ved flere anledninger. Innbytter Vedad Ibisevic ga hjemmelaget nye krefter da han entret banen. Hoffenheim-spissen kunne hatt bedre uttelling da sjansene bød seg, men klarte ikke å sette ballen mellom stengene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Estland ydmyket hjemme

Irland var kanskje det heldigste laget som måtte ut i omspillskamper. Og borte mot Estand var det aldri noen tvil. Irene gav seg ikke før det stod 4-0 i Tallin mot et Estland som mønstret både Enaar Jäger (AaFK) og Raio Piiroja (tidl. FFK) i sine rekker. Piiroja ble forøvrig utvist på stillingen 0-3 til irene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Piirojas utvisning var forøvrig lagets andre i kampen for i det 34. spilleminutt var det også slutt for Andrei Stepanov. Allerede da så det mørkt ut for hjemmelaget. Med ti mann på stillingen 0-1 ble oppgaven for vanskelig for estlenderne. Med ni mann på banen og 0-3 i bagasjen gikk situasjonen fra håpløs til umulig.

Slik gikk det i kveldens EM-kvalikkamper:

Tsjekkia-Montenegro 0-0
Bosnia-Portugal- 0-0
Estland-Irland 0-4
Tyrkia-Kroatia 0-3

Les flere nyheter her