Meny

Råsterk kroatisk seier i Tyrkia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kroatia er på god vei mot EM-sluttspillet neste år etter å ha ydmyket Tyrkia med 3-0 i første omspillskamp på tyrkernes hjemmebane.

Dermed må Tyrkias genierklærte trener Guus Hiddink føre sitt mannskap til tidenes snuoperasjon i returmøtet om det skal bli EM-billett. Hiddink har hatt som mål å lede sin femte nasjon i et sluttspill som landslagstrener, men får en svært vanskelig oppgave i Zagreb i neste uke.

Drømmestart

Ivica Olic ga Kroatia en drømmestart da han sendte gjesten foran allerede i annet spilleminutt. Spissmakker Mario Mandzukic doblet en halvtime senere etter massivt kroatisk press. Tottenhams Vedran Corluka gjorde oppgaven enda vanskeligere for Tyrkia da hans mål økte til 3-0 for Slaven Bilics utvalgte like etter pausen.

Portugal med godt utgangspunkt

Portugal, som tok seg videre til omspillet på bekostning av Norge, har også en fair sjanse til å nå sluttspillet neste sommer. Cristiano Ronaldo og co. klarte å holde nullen borte mot sterke Bosnia, men de klarte heller ikke å score selv. Seier hjemme betyr avansement til Polen/Ukraina. Men alle uavgjortresultat med scoringer betyr bosnisk deltagelse i EM så portugiserne lever «halvfarlig». Men med hjemmefordel har de rød/grønne en god mulighet.

Det humpete underlaget på Bilino Polje stadion i Zenica inviterte ikke til finspill, men det var Portugal som førte banespillet innledningsvis anført av vingene Cristiano Ronaldo og Nani. Helder Postiga fikk den feste muligheten i første omgang, men skjøt høyt over fra kort hold.

Ronaldo misbrukte en stor mulighet like etter sidebyttet da en gjennombruddspasning uventet bremset opp rett før Real Madrid-stjernen skulle avslutte. Bosnia levde farlig, men fikk klarert i siste liten ved flere anledninger. Innbytter Vedad Ibisevic ga hjemmelaget nye krefter da han entret banen. Hoffenheim-spissen kunne hatt bedre uttelling da sjansene bød seg, men klarte ikke å sette ballen mellom stengene.

Estland ydmyket hjemme

Irland var kanskje det heldigste laget som måtte ut i omspillskamper. Og borte mot Estand var det aldri noen tvil. Irene gav seg ikke før det stod 4-0 i Tallin mot et Estland som mønstret både Enaar Jäger (AaFK) og Raio Piiroja (tidl. FFK) i sine rekker. Piiroja ble forøvrig utvist på stillingen 0-3 til irene.

Piirojas utvisning var forøvrig lagets andre i kampen for i det 34. spilleminutt var det også slutt for Andrei Stepanov. Allerede da så det mørkt ut for hjemmelaget. Med ti mann på stillingen 0-1 ble oppgaven for vanskelig for estlenderne. Med ni mann på banen og 0-3 i bagasjen gikk situasjonen fra håpløs til umulig.

Slik gikk det i kveldens EM-kvalikkamper:

Tsjekkia-Montenegro 0-0
Bosnia-Portugal- 0-0
Estland-Irland 0-4
Tyrkia-Kroatia 0-3

Les flere nyheter her

Populært