Meny

Breivik må møte i retten

Terrorsiktede Anders Behring Breivik må møte i retten mandag. (Foto: ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har bestemt at tingretten og lagmannsrettens kjennelse om at Anders Behring Breivik ikke skal få møte i fengslingsmøtet mandag, er ugyldig.

Politiet godtar Høyesteretts kjennelse og trekker ønsket om å fengsle Anders Behring Breivik via videolink.

Det betyr at Anders Behring Breivik må fysisk møte i fengslingsmøte på mandag.

Både tingretten og lagmannsretten hadde bestemt at Anders Behring Breivik ikke fikk lov å møte i mandagens fengslingsmøte, slik han selv hele tiden har sagt at han ønsker.

Fredag ettermiddag opphevet imidlertid Høyesterett disse kjennelsene.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra sier til Dagbladet at «dette var en viktig avgjørelse både av hensyn til rettssikkerheten generelt og i denne saken spesielt».

- Dette er veldig bra, sier hun til Dagbladet.

Men det var en stund usikkerhet om kjennelsen faktisk betyr at Breivik fikk møte mandag.

- Situasjonen er uklar akkurat nå, sa informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo Tingrett, til Aftenposten.no.

Politiet tolket det dithen at tingretten måtte vurdere saken på nytt.

- Vi forstår det som at tingretten på nytt må ta stilling til begjæringene fra de forskjellige partene, sa kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen ved Oslo politidistrikt til Aftenpostens nettutgave.

Men senere fredag godtok politiet altså Høyesteretts kjennelse og trakk ønsket om å fengsle Anders Behring Breivik via videolink.

Høyesterett opphevet avgjørelse

Oslo tingrett avgjorde i forrige uke at Breivik kun skulle forklare seg gjennom videooverføring fra fengselet under neste fengslingsmøte. Begrunnelsen var å spare penger på sikkerhet og vakthold.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad anket beslutningen, men heller ikke Borgarting lagmannsrett ville la Breivik møte i fengslingsmøtet.

Fredag opphevet altså Høyesterett både tingrettens og lagmannsrettens kjennelse. 

Informasjonssjef ved Oslo tinghus, Irene Ramm, uttalte tidligere at dersom Breivik likevel får møte mandag, vil det trolig medføre noen endringer i sikkerhetsopplegget i tingretten, men det er det politiet som løpende vurderer.

Klargjør rettssaler

Tingretten jobber nå med å klargjøre totalt fem rettssaler for å møte den potensielt store interessen for møtet. Tingretten antar at mange vil ha interesse av å for første gang få se og høre gjerningsmannen bak terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli, der 77 mennesker ble drept og mange hardt skadd.

– Vi vet ikke hvor mange som kan tenkes å komme, men vi har kapasitet til opp mot 400 personer, forteller informasjonssjef i Oslo tinghus, Irene Ramm, til NTB.

– Dette er helt spesielt. Vi har aldri lagt opp til at så mange skal følge et fengslingsmøte tidligere, selv om vi selvfølgelig også planla for det forrige gang Breivik skulle i retten, sier Ramm.

Breivik har så langt sittet 16 uker i varetekt med brev-, besøks- og medieforbud, og på særskilt høyt sikkerhetsnivå, slik at han i praksis sitter helt isolert. Politiet vil be om 12 nye uker i varetekt på samme vilkår.

Les flere nyheter her

Populært