Meny

EØS-tilhenger i Arbeiderpartiet:

- EØS er ikke rasjonelt begrunnet

- Man kan ha rett i at EØS ikke er nødvendig av næringspolitiske grunner, sier Jo Stein Moen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Begrunnelsen for EØS-avtalen er ikke rasjonell, men Nei til EU må ikke gå imot EØS, advarer styremedlem Jo Stein Moen.
Dette er EØS-avtalen:

Fri flyt: Siden 1994 har Norge, Island og Liechtenstein hatt stort sett fri flyt av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital til og fra EUs indre marked.

Men: EØS-avtalen innebærer at Norge forplikter seg løpende til å ta inn alt nytt lovverk EU lager for sitt indre marked. Det er opp til organer i Brussel å avgjøre hvorvidt Storting og regjering overholder EU-reglene eller ikke.

Uvitende: Da Stortinget vedtok EØS-avtalen, ble ikke representantene fortalt av den daværende Gro Harlem Brundtland-regjeringen hvor omfattende kravene til lovendringer i Norge ville bli som følge av EØS-avtalen.

Mer lesestoff:

Utenriksdepartementets sider om EØS.

Europabevegelsens sider om EØS.

Nei til EUs sider om EØS.

Moen og andre EU-motstandere i Arbeiderpartiet frykter at Nei til EUs landsmøte i helgen kan splitte EU-motstanden i Norge. Voksende press for å få Norge ut av EØS, er grunnen.

- Jeg er imot norsk EU-medlemskap, men snur om Nei til EU skulle vinne fram med sin kamp mot EØS-avtalen.

Det skrev Arbeiderpartiets fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, på nettsamfunnet twitter torsdag.

- Kan bli utestengt

Den profilerte neimannen Trond Giske vil gå samme vei ifølge en artikkel i avisa Klassekampen fredag.

Begrunnelsen deres er at Norge risikerer å bli utestengt fra EU-markedet hvis landet sier opp den omstridte EØS-avtalen.

- Seigliva myte

- Allerede under siste EU-kamp var tollproblematikken en seigliva myte, sier Ap-mannen Jo Stein Moen til det.

Han er likefullt sterk tilhenger av EØS-avtalen.

Fredag formiddag offentliggjorde prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale en forskningsrapport.

Rapporten konkluderer med at oppsigelse av EØS ikke vil ha uheldige følger for norsk fiskeeksport.

- Det er sikkert grunn til å feste lit til den rapporten, vedgår Moen.

- Ikke rasjonell grunn

- Hvilken annen grunn nn næringslivets behov, skulle det være for en EØS-avtale som gjør at Norge må overta alle EUs markedslover?

- Ja, ikke sant. I politikken er det en del ting som er rasjonelt. Andre ting er følelsesbetont. Jeg tror følelsen av å være integrert i markedet er grunnen til næringslivets ønske om EØS, svarer Moen.

- Man kan ha rett i at EØS ikke er nødvendig av næringspolitiske grunner. Men følelsen av at Norge er integrert, teller. EØS handler om mer enn tollsatser, legger han til.

Les også: Norsk fiskeeksport trenger ikke EØS

Håper på gjenvalg

I Ap er dette nokså kompliserte greier.

- Man skal ikke undervurdere følelsen av utrygghet dersom man sier opp EØS-avtalen. Det bør Nei til EU ta innover seg, sier Jo Stein Moen.

Valgkomiteen har innstilt på gjenvalg av ham som styremedlem på Nei til EUs landsmøte i Molde.

Men Moen frykter det verste. For han er en av de iherdige motstanderne av å si opp EØS-avtalen.

Dermed er han og partifellene imot flertallet, også blant Ap-velgerne, i en meningsmåling denne uka.

Les: Nordmenn foretrekker handelsavtale framfor EØS

- Alvorlig situasjon

Det nei-siden i Ap bør se, er at EØS-avtalen har vokst langt utover sine grenser og er overvudert ut fra økonomisk betydning.

- Hva sier du til at dine partikamerater Sandvik og Giske vil bli EU-tilhengere dersom EØS-avtalen blir sagt opp?

- Jeg tolker det som et uttrykk for det de opplever som alvoret i situasjonen. Jeg er overbevist om at begge kommer til å holde seg på nei-sida, framholder Moen.

- Det er et signal til Nei til EU om å opprettholde en brei linje i EU-kampen. Man må kunne være for EØS også på neisida. I Ap er dette nokså kompliserte greier, legger han til.

- EØS har vokst utover alle grenser

- Jeg må si jeg er overrasket.

Det sier lederen for prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale, Sigbjørn Gjelsvik, til truslene fra EU-motstandere i Ap om å gå over til EU-tilhengerne.

- Man må ta folk på alvor. Men kan dette virkelig være tilfelle med tanke på alle de negative sidene ved EU-medlemskap? undres han.

- Det nei-siden i Ap bør se, er at EØS-avtalen har vokst langt utover sine grenser og er overvudert ut fra økonomisk betydning.  De bør være interessert i å se på alternativene. Og meningsmålingene i går viser et stemningsskifte i folket, selv om en skal være forsiktig med å tolke enkeltmålinger, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Les flere nyheter her

Populært