Meny

Vågå-ordfører ikke tilbake før saken er over

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ordknapp Rune Øygard medgir at han neppe kommer tilbake som ordfører i Vågå så lenge han er siktet for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente.

– Jobben som ordfører er så krevende at det vil være umulig for meg å komme tilbake så lenge jeg er sykmeldt og så lenge jeg har denne siktelsen over meg, sa Arbeiderparti-politiker Rune Øygard på en kort pressekonferanse fredag ettermiddag.

Les også:

- Pinlig for bygda

– Redd for å møte Øygard på gata

Han velger imidlertid å trosse sin egen partiledelse og påta seg arbeidsoppgaver for kommunen under rådmann Tor Arne Gangsø i Vågå kommune. Under pressekonferansen i kommunehuset i Vågåmo nektet Øygard å svare på spørsmål om overgrepssaken som har rystet bygda og kommunen.

Øygard er siktet for seksuelle overgrep mot en nå 16 år gammel jente. Hun hevder overgrepene skal ha skjedd en rekke ganger i periode fra 2009 til i dag. Jenta sier til NTB via sin bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal at hun er redd for å møte ham på gata eller i butikken.

– Jeg skjønner ikke hvorfor han skal innkalle til en stor pressekonferanse nå, sier jenta, som beskriver det som sårende og krenkende at Øygard flere ganger har brukt mediene til å hevde sin uskyld.

Trosser partiledelsen

– Det har jeg ingen synspunkter på, kommenterte Øygard fredag ettermiddag.

Han vil heller ikke kommentere hvorfor han velger å gå imot sin egen partiledelse, som eksplisitt har bedt ham søke permisjon fra vervet som ordfører, men sier det er «summen av mange råd» som har ført til beslutningen.

– Jeg har valgt å holde en lav profil, og det kommer jeg til å fortsette med og vil ikke kommentere denne saken før den er over, sier han.

Øygard er 80 prosent sykmeldt i en måned framover. Ifølge Gangsø er det sannsynlig at sykmeldingen vil bli forlenget når den inneværende perioden er over. Han vil få enkelte begrensede arbeidsoppgaver for kommunen i sykmeldingsperioden, men kommer ikke til ha noen form for politisk verv eller oppgaver, ifølge rådmannen.

– Vågå kommune er en IA-bedrift som er vant til å legge til rette for å benytte restarbeidsevnen til arbeidstakerne, sier Gangsø.

– Pinlig for bygda

– Jeg synes det er pinlig alt sammen. Denne saken har skjemt ut bygda. Medieomtalen gjør oss berømte landet rundt, men på en dårlig måte, sier vagvær Marit Sørlie til NTB.

Overgrepssaken mot ordføreren i Vågå er åpenbart vanskelig for den lille bygda Vågåmo i Gudbrandsdalen. Bare noen ytterst få av innbyggerne som NTB snakket med fredag, var villige til å uttale seg om anklagene som rettes mot bygdas mangeårige og svært populære ordfører. De har vanskelig for å tro på påstandene, men gir uttrykk for at rettsprosessen må gå si gang før man kan konkludere sikkert.

– Jeg har ikke inntrykk av at dette er noe samtaleemne blant bygdefolket. Det er en vanskelig sak å snakke om, sier en av vagværene.

Flere ga imidlertid uttrykk for at de ønsker Øygard tilbake som ordfører, om anklagene viser seg ikke å være sanne. Ap-politikeren fikk etter 16 år fornyet tillit fra et overveldende flertall under kommune- og fylkestingsvalget i høst.– Han har vært en flink ordfører for bygda. Jeg håper han kommer tilbake, sier Olaug Flaten.

Les flere nyheter her

Populært