Meny

Gjør klar fem rettssaler til Breiviks fengslingsmøte

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett gir plass til opptil 400 tilskuere under mandagens fengslingsmøte i terrorsaken. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett setter av plass til opptil 400 personer under fengslingsmøtet av terrorsiktede Anders Behring Breivik mandag. For første gang åpnes dørene for fornærmede, publikum og presse.

I Oslo tingrett er det hektisk aktivitet fredag, etter at Borgarting lagmannsrett dagen før besluttet at det ikke lenger var grunn til å holde fengslingsmøtene i terrorsaken lukket.

Tingretten jobber med å klargjøre totalt fem rettssaler for å møte den potensielt store interessen for møtet. Tingretten antar at mange vil ha interesse av å for første gang få se og høre gjerningsmannen bak terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli, der 77 mennesker ble drept og mange hardt skadd.

– Vi vet ikke hvor mange som kan tenkes å komme, men vi har kapasitet til opp mot 400 personer, forteller informasjonssjef i Oslo tinghus, Irene Ramm, til NTB.

Les også: Breivik nervøs før fengslingsmøtet

– Dette er helt spesielt. Vi har aldri lagt opp til at så mange skal følge et fengslingsmøte tidligere, selv om vi selvfølgelig også planla for det forrige gang Breivik skulle i retten, sier Ramm.

Skjermet sal

Selve fengslingsmøtet vil foregå i sal 227, som er en av de største i tinghuset. I tillegg vil det bli bilde- og lydoverføring til opptil fire ytterligere saler ved behov.

Sal 227 og en tilstøtende sal i samme etasje er først og fremst forbeholdt fornærmede i saken og pressefolk, som alle har måttet forhåndsakkreditere seg. Totalt har 21 fornærmede, noen ledsagere og bistandsadvokater og 155 journalister, fotografer, TV-fotografer og teknikere akkreditert seg.

Øvrig publikum vil bli henvist til to saler i åttende etasje.

– Her vil det bli et køsystem, slik at de som kommer først får plass, sier Ramm.

Tingretten har også et skjermet lokale tilgjengelig, dersom noen av de pårørende ønsker å følge rettsmøtet uten å måtte være til stede i rettssalen.

Les også: Vil ha Breivik på videolink fra fengselet

Videolink

Om den siktede 32-åringen selv vil være til stede i sitt eget fengslingsmøte, er så langt ikke avgjort. Politiet har bedt om å få bruke de nye reglene om fjernmøte, som sier at et fengslingsmøte kan gjennomføres med den siktede på videolink fra fengselet, dersom kostnadene ved å frakte ham til retten er urimelig store. Politiet har her vist at sikkerhetskostnadene er store hver gang Breivik skal fraktes til og fra retten. Politiet har fått medhold både i tingretten og lagmannsretten, men Breiviks forsvarer Geir Lippestad har anket saken til Høyesterett. En avgjørelse derfra er varslet fredag ettermiddag.

Les også: Breivik hadde 900 skudd til overs

Irene Ramm sier at dersom Breivik likevel får møte mandag, vil det trolig medføre noen endringer i sikkerhetsopplegget i tingretten, men det er det politiet som løpende vurderer.

Breivik har så langt sittet 16 uker i varetekt med brev-, besøks- og medieforbud, og på særskilt høyt sikkerhetsnivå, slik at han i praksis sitter helt isolert. Politiet vil be om 12 nye uker i varetekt på samme vilkår.

Les også:

Storberget brukte ukjent kilde

Bekrefter feil i politilogger

Politiet kom til Utøya før 17.52


Les flere nyheter her

Populært