Meny

Storberget går av

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Storberget (Ap) går av som justisminister og erstattes av forsvarsminister Grete Faremo.
Fakta

• Født 6. oktober 1964 i Elverum i Hedmark.

• Grunnfag i statsvitenskap ved UiO 1985, juridisk embetseksamen ved UiO 1990.

• Advokat 1992-2002.

• Stortingsrepresentant fra Hedmark for Arbeiderpartiet siden 2001.

• Justisminister siden 2005.

Les også:

Knut Storberget bekrefter feil i poiltilogger

Knut Storberget tilbakeviser voldtektskritikken

Knut Storberget får kritikk fra sine egne

Gå av, Storberget

Knut Storberget vil ikke kritisere PST

Justisminister Knut Storberget erstattes altså av forsvarsminister Grete Faremo (Ap), mens statssekretær Espen Barth Eide (Ap) overtar forsvarsminister-posten.

Jens Stoltenberg fortalte under pressekonferansen på Slottsplassen fredag formiddag at han har visst om Knuts Storbergets ønsker om å avtre lenge.

– Dette skjer nå fordi Knut Storberget har ønsket å gå av. Det er en stund siden han tok opp med meg at han ønsket å gå av. Det var snakk om at han skulle gå av etter kommunevalget, men på grunn av 22. juli ble han sittende litt lenger, sa Stoltenberg.

– Jeg var opptatt av at han skulle holde redegjørelsen og ba ham sitte til etter det. Jeg ba ham fortsette, sa statsministeren.

Roser innsatsen

Stoltenberg omtaler Storberget som en betydelig politiker og roser Storbergets innsats i blant annet utlendingspolitikken og for arbeidet for å hindre kriminalitet mot barn og kvinner.

– Det er en betydelig og veldig markant politiker som går av som justisminister. Han har vært en usedvanlig kunnskapsrik justisminister, sa han videre om den avtroppende statsråden, og beskriver Knut Storberget som en dyktig fagmann på sitt felt.

Private grunner

Stoltenberg legger ikke skjul på at han helst hadde sett at Storberget ble sittende som justisminister. Men han har full forståelse for at Storberget av private grunner ønsket å gå av.

– Jeg ønsket at han skulle fortsette, men jeg har stor respekt for hans ønsker.

Stoltenberg underrettet videre at regjeringen er opptatt av å styrke Justisdepartementet for bidra til et samfunn for sikkerhet, og annonserte at departementet som Grete Faremo nå skal lede skifter navn fra Justis- og politidepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet.

Les også: Grete Faremo tilbake i Justisdepartementet

Knut Storberget har vært justisminister siden 2005, og har sittet på Stortinget fra Hedmark siden 2001. Han har bakgrunn som strafferettsadvokat.

Kilder opplyser til ABC Nyheter at Storberget over et lengre tidsrom har hatt et ønske om å fratre statsrådposten. Dette skyldes det høye arbeidspresset og kraftige mediepresset.

Ifølge VG nett skal Storberget  ha planlagt å gå av ved årets kommunevalg, men på grunn av 22. juli ble avgangen utsatt til etter gårsdagens redegjørelse i Stortinget.

Statssekretær for Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, overtar som posten som forsvarsminister etter Grete Faremo.

Les også: Barth Eide blir forsvarsminister

Comeback

Grete Faremo har også vært justisminister tidligere. Hun hadde samme jobb under statsminister Thorbjørn Jagland mellom 1992 og 1996.

Hun ble så olje- og energiminister, men måtte etter få måneder i jobben trekke seg etter at det ble kjent at Berge Furre var overvåket mens han satt i Lund-kommisjonen.

Eide har vært  statssekretær i Utenriksdepartementet i mange år, men var før det statssekretær i Forsvarsdepartementet i fem år.

Les også: Truet med å drepe norske politikere

– Storberget har vært utsatt for umenneskelig press

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund er ikke overrasket over at justisminister Knut Storberget trekker seg og mener han har vært utsatt for et umenneskelig press.

– Han har vært under et umenneskelig press over lang tid, så dette er ikke overraskende sier Arne Johannessen til Dagbladet.

Johannessen sier han mener Storberget har fått ufortjent mye kritikk– Det sier jeg til tross for at jeg i mange sammenhenger selv har kritisert ham. Samtidig mener jeg at ingen justisminister i norsk historie har gjort mer for norsk politi.

- Flott gest

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun ikke har fått avgangen bekreftet, men at hun har lest hva media skriver.

- Hvis dette stemmer syntes jeg at det er en flott gest. Det er storsinnet av ham å ta ansvaret. Selv om han ikke bærer ansvaret alene, så er det flott i tråd med europeisk tradisjon, som er at når sånne ting skjer så må den som sitter med ansvaret ta ansvaret. Jeg syntes det gir kred til ham som politiker, sier Skrei Grande til VG Nett.

Storberget overrekker nøkkelen til justisministerens kontor til Grete Faremo 14.30.

Lovord

Ap-lederen og regjeringssjefen nøler ikke med å skryte av Grete Faremo og Espen Barth Eide.

Grete Faremo karakteriserer han som en erfaren politiker og jurist som har lang erfaring fra politikken og som statsråd tidligere.

– Hun har en usedvanlig evne til ledelse, hun får ting gjort, hun får resultater, hun er en god person til å lede justisdepartementet, sier Stoltenberg.

Espen Barth Eide betegner han som en usedvanlig kunnskapsrik forsvars- og sikkerhetspolitiker. Stoltenberg legger blant annet vekt på Barth Eides erfaring som statssekretær i ulike departementer siden 2001 og kaller ham «en svært dyktig fagmann på sitt felt».

– Espen Barth Eide kan sakene som gjør ham svært skikket til å ta over som forsvarsminister. Jeg ser fram til å samarbeide med ham, sier Stoltenberg.

Les flere nyheter her

Populært