Meny

Amerikanske soldater drepte afghanere for moro skyld

En gruppe amerikanske soldater i Afghanistan drepte sivile for moro skyld, har en amerikansk militærdomstol slått fast. Illustrasjonsfoto. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 26 år gammel amerikansk stabssersjant er dømt til livsvarig fengsel for overlagt drap på flere sivile i Afghanistan, men kan slippe ut alt om ti år.

En militærdomstol i Tacoma fant torsdag stabssersjant Calvin Gibbs skyldig i å ha ledet en gruppe amerikanske soldater som drepte sivile afghanere for fornøyelsens skyld.

– Han forrådte sitt folk og sin egen enhet. Med sitt hjemlands flagg på uniformen, forrådte han også sitt land, slo aktor fast i sin sluttprosedyre for militærdomstolen som fant Gibbs skyldig i alle de 15 tiltalepunktene.

Les også: - Nato verre enn Sovjet i Afghanistan

Kappet fingre

Tiltalen mot den 26 år gamle stabssersjanten lød blant annet på tre tilfeller av overlagt drap. Gibbs ble også funnet skyldig i å ha plantet våpen på de døde for å framstille dem som opprørere, og for å ha kappet fingre og sparket ut tenner for å ha som trofeer.

De amerikanske soldatene tok også bilder der de poserte ved siden av likene, og disse ble lagt fram som bevismateriale.

Forsvarerne lyktes imidlertid med å unngå at Gibbs fikk livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse, noe han dermed kan søke om etter ti års soning. Han har alt sittet halvannet år i varetekt og denne tiden vil bli trukket fra.

Les også: Terrorens tiår

La kortene på bordet

Drapene fant sted i Kandahar-provinsen sør i Afghanistan mellom januar og mai i fjor, og flere av soldatene i Gibbs' enhet har tidligere lagt kortene på bordet og fortalt om ugjerningene de deltok i.

Den ene av dem, 23 år gamle Jeremy Morlock ble dømt til 24 års fengsel tidligere i år, mens flere andre har fått kortere straffer etter å ha vitnet mot Gibbs og tilstått hvilke ugjerninger de deltok i.

Flere av soldatene i Gibbs' enhet er også dømt for hasjrøyking, og det var en etterforskning av påstander om narkotikamisbruk som førte til opprulling av den groteske saken.

«Udyr»

Gibbs hevdet i retten at drapene ikke var overlagte, men et resultat av ordinære kamphandlinger. Han forsvarte også at de kappet fingre og sparket ut tenner på ofrene og sammenlignet dette med å ta geviret av dyr man skjøt under jakt.

Militærpolitiet fant både fingre, tenner og et leggbein blant Gibbs eiendeler da de gjennomsøkte militærleiren på leting etter narkotika, og det var slik saken begynte å rulle.

Aktor betegnet under saken Gibbs som «et udyr», og militærdomstolen avviste helt stabssersjantens forsøket på å skjønnmale sin egen oppførsel.

Les flere nyheter her

Populært