Bok viser nye bilder fra 22. juli

Bilde fra Youngstorget. Foto: Kristine Nyborg /Cappelen Damm.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kom Cappelen Damms dokumentarbok «22.07.11. Fra hat til kjærlighet: Hendelsene som forandret Norge».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken inneholder en rekke bilder fra aviser, byråer og privatpersoner tatt i løpet av de fire dagene etter terroranslaget. En rekke av bildene har ikke vært publisert i norsk presse tidligere. Du kan se et utvalg av dem i bildekarusellen øverst i saken.

Boken har også utdrag fra taler, nyhetsoppslag og ord som ble skrevet på sosiale medier.

Overskuddet går til Utøya

Ifølge Tone Hansen i Cappelen Damm forlag er boken et såkalt dugnadsprosjekt, hvor forlag, trykkeri og bidragsytere har bidratt gratis for å gi overskuddet til Utøya-fondet.

- Bortsett fra en liten andel som skal gå til bokhandlerne for distribueringen av boken, går alle inntektene fra boken til Utøya, opplyser Hansen.

Du kan se flere av bildene som ikke ble brukt i boka på bildetjenesten Flickr og på Facebooksiden til bokprosjektet.

- Håper det gir økt forståelse

Anders Heger, som er redaktør i Cappelen Damm, håper minneboken gir folk mulighet til å se tilbake med hensikt om å forstå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For alle som har en tilknytning til Norge, vil 22. juli være én av ti ting du tenker på når du dør. På dette stedet i mitt liv og min nasjons liv var jeg en deltaker, sier han til Dagsavisen.

- Vi har ikke valgt ut det mest sentimentale, men det mest talende. Det handler ikke om de større sammenhengene, men en dokumentasjon av øyeblikket, sier Heger.

Tidligere i høst kom Gyldendal og Aschehoug med minneboken «Mitt lille land», som er en ren fotobok. Overskuddet fra salget av boken går til Utøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlevde Utøya

Siri Marie Seim Sønstelie og Erik Sønstelie har skrevet bok om hva som skjedde med dem 22. juli. Foto: Schibsted Forlag.Siri Marie Seim Sønstelie og Erik Sønstelie har skrevet bok om hva som skjedde med dem 22. juli. Foto: Schibsted Forlag.

Forlaget Oktober har også samlet tekster fra flere forfattere i boka «Respons 22/7». Og om ikke lenge kommer Øyvind Strømmens bok «Det mørke nettet - Om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første av boken fra en av de overlevende fra Utøya ble også lansert torsdag. «Jeg lever, pappa» er utgitt av Schibsted Forlag. Her har 20 år gamle Siri Marie Seim Sønstelie skrevet sammen med faren om det hun karakteriserer som sitt «livs verste mareritt».

Hun ble skutt mot, men overlevde, og skriver blant annet:

«Ulendt terreng og sleipe steiner overalt, men det nytter ikke å være forsiktig nå. Det handler om å komme seg unna. Redde livet. Sitt eget og andres.»

På land går den grufulle sannheten opp for pappa Sønstelie, som skriver:

«Jeg ringer henne igjen. En gang. To ganger. Tre ganger. Så går det opp for meg med voldsom kraft. Jeg må ikke ringe mer.»


For ordens skyld så har Andreas H. Lunde, som nå arbeider i ABC Nyheter, vært bilderedaktør for «22.07.11. Fra hat til kjærlighet: Hendelsene som forandret Norge».