Meny

Alle kan få tilgang til Breiviks fengslingsmøte

RETTSSAKEN mot terrorsiktede Anders Behring Breivik skal holdes i Oslo Tinghus. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengslingsmøtet for terrorsiktede Anders Behring Breivik mandag skal gå for åpne dører, har Borgarting lagmannsrett bestemt. Kjennelsen blir ikke anket.

I likhet med Oslo tingrett, som tirsdag kom til samme slutning, har ikke lagmannsretten funnet det godtgjort at lukkede dører er påkrevd. Påtalemyndigheten trenger nemlig ikke å oppgi opplysninger som kan være sensitive for etterforskningen av terrorsaken, fremgår det av kjennelsen.

Politiet ba om lukking av dørene med unntak for direkte berørte og journalister. Begrunnelsen er faren for bevisforspillelse ettersom det ikke er endelig avklart om Breivik hadde medvirkere.

Enig med politiet

Lagmannsretten er i motsetning til tingretten enig med politiet i at det finnes konkrete opplysninger som gjør det «mulig at det foreligger medvirkere». Retten har imidlertid vanskelig for å se for seg hvordan «siktede i et åpent rettsmøte skal kunne kommunisere med mulige medhjelpere på en måte som vil vanskeliggjøre sakens opplysning.»

Les også: Kritisk til Storbergets uttalelser om Breivik

– Vi tar kjennelsen til etterretning, men vi anker ikke kjennelsen til Høyesterett, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt til NTB.

Storinnrykk

Oslo tinghus forbereder seg nå på storinnrykk fra presse, pårørende og andre nysgjerrige som ønsker å være til stede på mandagens fengslingsmøte. Det er imidlertid ennå ikke avklart om Breivik får møte personlig i rettslokalet i tingretten.

Les og se video: ABC Nyheter avslører: Politiet kom til Utøya før 17.52

Politiet frykter uansett at Breivik skal kunne kommunisere med mulige medhjelpere. Men lagmannsretten mener risikoen for at siktede skal lykkes i å forspille bevis på denne måten fremstår som «fjern og teoretisk» på dette stadiet av etterforskningen.

– Breivik har nektet å uttale seg om eventuelle medhjelpere, og da kan vi heller ikke utelukke at han kommer til å kommunisere med dem, sier politiadvokat Hatlo.

Høyesterett

Torsdagens kjennelse gjør at rettsmøtet blir åpent for alle mandag, men det gjenstår altså å se om 32-åringen selv vil være til stede.

Les også: Bekrefter feil i politilogger

Oslo tingrett innfridde i forrige uke politiets ønske om at Breivik kun skulle forklare seg via videooverføring fra fengselet, for å spare penger på sikkerhet og vakthold. Forsvarer Geir Lippestad anket avgjørelsen, men heller ikke lagmannsretten vil la den terrorsiktede møte i retten. Dermed er det opp til Høyesterett å avgjøre spørsmålet.

– Nå får vi jo litt av en praktisk utfordring med å gjennomføre dette rettsmøtet. Særlig dersom Høyesterett kommer fram til at Breivik får møte personlig og ikke via videolink fra Ila. Jeg håper avgjørelsen faller snart, slik at vi kan forberede oss, sier Hatlo.

Lippestad hevder det vil være i strid med rettssikkerhetsprinsippene om Breivik ikke får møte personlig. Lovendringen som gjør at siktede i straffesaker ikke behøver å møte i retten kom i august, og har så langt ikke blitt prøvet av retten.

Betydelig interesse

Tingretten legger opp til at det blir betydelig interesse for fengslingsmøtet og har satt av sal 227, en av de største i tinghuset.

Les også: Høyesterett skal avgjøre om Breivik får møte i retten

– Det er adgang for presse, pårørende, ofre, advokater og andre, men når det er fullt, så er det fullt, sa sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett til NTB tidligere denne uken.Det vil også bli overføring til andre saler og totalt regner sorenskriveren med at 300 personer vil kunne overvære fengslingsmøtet.

Les flere nyheter

Populært