Meny

Storberget brukte ukjent kilde

ORIENTERTE STORTINGET: Justisminister Knut Storberget redegjorde om 22.juli-angrepene i Stortinget torsdag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Departementet vet ikke hvem som fortalte Beredskapstroppen at de ville stå overfor 2-3 gjerningsmenn og bomber på Utøya.

En ukjent kilde ligger bak opplysningen om at politiets beredskapstropp «Delta» fikk opplyst at det på Utøya truet 2-3 gjerningsmenn og bomber i trær.

Justisdepartementet vet ikke hvem kilden er. De vil heller ikke si noe om de har forsøkt å finne hvem som formidlet de feilaktige opplysningene til «Delta» om trusselen de sto overfor på Utøya.

- På vei mot Utøya mottok Beredskapstroppen informasjon om at det angivelig skulle være 2-3 gjerningspersoner, og at det skulle være plassert sprengladninger i skogen på Utøya, fortalte justisminister Knut Storberget en fullsatt stortingssal tidligere i dag.

Les også: Bekrefter feil i politilogger

ABC Nyheter har lest rapporten fra politiførstebetjenten som ledet innsatsen fra «Delta» denne dagen.

I sin rapport, som er datert to dager etter massakren på Utøya, heter det:

«Under transportfasen fra Oslo fikk vi meldinger om at det skulle være flere gjerningsmenn som avfyrte skudd mot personer».

Beredskapstroppen ankommer så Storøya klokken 18.09 med feilaktige opplysninger om den skarpe situasjonen de står overfor. Denne feilen blir bekreftet av politiet på stedet.

«Delta»-lederen skriver:

«Personer som vi kom i kontakt med på innsettingssted, forklarte også at det skulle være flere gjerningsmenn på øya. Det kom også opplysninger om at en gjerningsmann skulle ha plassert ut sprengstoff i trær på området».

Politiets feil

Justisminister Storberget og forsvarsminister Grete Faremo orienterte i formiddag Stortinget om 22. juliangrepet. I sitt innlegg bekreftet statsråden at tidligere opplysninger fra politiet har inneholdt feil, blant annet om tidspunktet for når Behring Breivik ble anholdt.

Tidligere i dag kunne ABC Nyheter bringe nyheten om at de første polititjenestemennene som ankom fergeleiet til Utøya må ha vært der tidligere enn klokken 17.52, slik politiet har opplyst.

Se ABC Nyheters rekonstruksjon

Storberget bekreftet også dette i sitt innlegg. I de notatene han baserte sitt innlegg på fremkommer det at tjenestemennene først hadde ordre om å observere, så skulle de forberede seg på å bli plukket opp av politiets egen båt.

Andre kilder har overfor ABC Nyheter tidligere fortalt at disse ordrene ikke har vært så entydige som politimesteren skriver til statsråden i et notat datert i går.

Egne undersøkelser

På spørsmål hvor justisministeren har sin detaljinformasjon fra, svarer Tonje Torsgard i departementets informasjonsavdeling:

- Opplysningene om at de fikk slik informasjon fremgår av Justisdepartementets øvrige undersøkelser, sier hun og viser til Storbergets redegjørelse.

Torsgard presiserer at de ikke er kjent med hvem kilden til disse gale opplysningene er. Hun mener Oslo politikammer vil være korrekt adressat for spørsmål om dette.

Men her kan de ikke å bidra til å avklare hvem som fôret beredskapstroppen med et direkte feilaktig trusselbilde.

- Det inngår i det pågående evalueringsarbeidet. Jeg sitter ikke på flere detaljer, og kan ikke gå inn i detaljete spørsmål, sier Sølvi Glendrange ved politidistriktet.

Tidligere har politimesteren i Nordre buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, fortalt til Aftenposten at de også trodde det var flere gjerningsmenn, men at dette ikke ble formidlet til de polititjenestemennene som var på stedet.

Les også: Alle kan få tilgang til Breiviks fengslingsmøte

- Det kommer inn opplysninger om flere mulige gjerningsmenn til AMK-sentralen i Drammen. Dette ble formidlet til operasjonsleder ved Nordre Buskerud rundt klokken 17.54, men disse opplysningene ble ikke videreformidlet til mannskapene umiddelbart, sier hun til avisen.

Hun siteres ikke på hvor opplysningen om mulige bomber i trærne kommer fra.

Populært