Meny

Papademos utnevnt til ny statsminister i Hellas:

Ber alle grekere bidra til å løse krisen

REGJERINGSSJEF: Lukas Papademos skal lede en overgangsregjering i Hellas. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas' påtroppende statsminister Lukas Papademos har tiltro til at den økonomiske krisen i landet vil bli løst.
Fakta om Lukas Papademos
* 64 år gammel


* Utdannet økonom ved Massachusetts Institute of Technology (MIT)

* 1985-1993: Sjeføkonom i den greske sentralbanken

* 1993-1994: Visesentralbanksjef

* 1994-2002: Sentralbanksjef, fikk ansvaret for innføringen av euroen i Hellas

* 2002-2010: Visepresident i den europeiske sentralbanken

* Siden 2010: Rådgiver for den greske regjeringen

Kilder: Ritzau/Reuters/NTB

– Den greske økonomien står overfor enorme problemer til tross for den innsatsen som er gjort, sa Papademos i sin første kommentar like etter at det ble kjent at han skal lede landets nye overgangsregjering.

– Valgene vi kommer til å ta, vil bli avgjørende for det greske folket. Veien vil ikke bli lett, men jeg er overbevist om at problemene vil bli løst raskere og til en lavere kostnad dersom det er enighet, forståelse og forsiktighet, sa den tidligere visepresidenten i Den europeiske sentralbanken (ECB).

Vil holde Hellas i eurosonen

Papademos fikk torsdag i oppdrag å danne en ny overgangsregjering og skal ta over etter Giorgos Papandreou allerede fredag.

Les også: Regjeringskilde: Papademos blir ny statsminister

– Jeg er overbevist om at landets deltakelse i eurosonen er en garanti for økonomisk stabilitet, sa den ferske statsministeren. Det er foreløpig ikke satt noen dato for nyvalg i Hellas, men overgangsregjeringen forholder seg til 19. februar som en referansedato, opplyste Papademos

Papademos var visepresident i Den europeiske sentralbanken (ECB) fram til i fjor, og innsatsen her har skaffet ham mange tilhengere.

Han blir beskrevet som en av de virkelige drivkreftene i institusjonen. Likevel er den 64 år gamle økonomiprofessoren fra Aten kjent for å sky rampelyset og heller jobbe i det stille.

Han har sittet ved siden av tidligere ECB-sjef Jean-Claude Trichet på utallige pressekonferanser, men var kjent for å overlate spørsmålene til sjefen og brøt sjelden inn.

Tallknuser

Hellas' nye statsminister kan vanskelig unngå rampelyset fremover, men den stillferdige, teknokratiske profilen hans kan vise seg å passe godt for den krevende jobben han står overfor: å få en slutt på Hellas' politisk kaos og bringe landet tilbake fra økonomisk ruin.

Les også: Grekerne sliter med å enes om ny regjering

Økonomen kalles en overbevist europeer, og da han var sjef for den greske sentralbanken sto han bak Hellas' overgang fra drakme til euro. Han er en høyt respektert mann i Hellas og har som forgjengeren Giorgos Papandreou utdannelse fra USA.Og selv om Papademos den siste tiden ikke har vært involvert i gresk politikk eller europeisk økonomi, kan han ikke anklages for ikke å følge med. Kurset han for tiden holder ved Harvard-universitetet, handler nettopp om den globale finanskrisen og tiltakene mot den.

Les flere nyheter

Populært