Meny

Lippestad kritisk til Storbergets uttalelser om Breivik

TILHØRER: Breiviks advokat Geir Lippestad under redgjørelsen for 22. juli-angrepet i Stortinget torsdag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Geir Lippestad reagerer på at justisminister Knut Storberget hevder at Anders Behring Breivik ikke hadde til hensikt å overgi seg da han ringte til politiet under Utøya-massakren.

I sin redegjørelse i Stortinget torsdag om 22. juli-angrepene uttalte justisminister Knut Storberget (Ap) at det var tydelig at Breivik ikke hadde til hensikt å overgi seg.

Justisministeren opplyser blant annet at Breivik kom gjennom til Nordre Buskerud politidistrikt klokken 18, og samtalen varte i rundt 30 sekunder før den ble brutt.

– Lite tilsier at han hadde til hensikt å overgi seg da han ringte første gangen. Dette fordi samtalen ble fulgt av hurtig skuddtakt, uttalte Storberget fra Stortingets talerstol.

Snakket rolig

Dette reagerer Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, på.

– Jeg synes det er litt overraskende at han konkluderer om hva som var Breiviks hensikt. Det er noe vi skal få avklart gjennom en grundig rettssak. Når det gjelder skuddtakt i forbindelse med denne samtalen, så er det ikke noe jeg har hørt på loggen, sier Lippestad til NTB.

Les og se video: ABC Nyheter avslører: Politiet kom til Utøya før 17.52

Lippestad og hans medforsvarere Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn var selv blant tilhørerne i Stortinget da Storberget og forsvarsminister Grete Faremo (Ap) la fram sine redegjørelser om håndteringen av terrorangrepene 22. juli.

– Fikk ikke svar

Lippestad forteller at Breivik snakket rolig og forståelig da han ringte inn til politiet. Han skal ha sagt: «Ja god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelse. Jeg er på Utøya for øyeblikket. Jeg ønsker å overgi meg», ifølge Aftenposten.no.

Les også: Bekrefter feil i politilogger

Samtalen varte i 30 sekunder.

– Han var rolig og snakket samlet og tydelig. Den fra politiet som mottar samtalen er også profesjonell. De stiller en del spørsmål, men de gir ingen svar, og det er også grunnen til at han legger på, forteller Lippestad.

Lånte telefon

Politiet forsøkte å ringe tilbake, men oppnådde ikke kontakt. Breivik fortsatte nedskytingen av de livredde Utøya-ungdommene i over en halv time etter denne telefonen.

Den andre samtalen hadde Breivik med Søndre Buskerud politidistrikt klokken 18.26, kort tid før han ble pågrepet, ifølge Storberget.

Les også: Storberget advarer mot forhastede slutninger

Under redegjørelsen kom det fram at Breivik ikke ringte fra sin egen telefon, men fra to andre telefoner på Utøya.

Lippestad sier han ikke vet hvem sine telefoner han brukte, men at han gjorde det fordi han ikke hadde med sin egen til øya.

Justert tidspunkt

Under redegjørelsen kom det fram at Breivik ble pågrepet fem-seks minutter etter det tidspunktet som så langt har vært kjent.

Hittil har Beredskapstroppen oppgitt at pågripelsestidspunktet var klokken 18.27; torsdag kom det fram at Nordre Buskerud politidistrikt oppgir at dette tidspunktet er noe senere, mellom 18.32 og 18.34.

Lippestad sier det var svært viktig for forsvarerne å endelig få avklart tidspunktet.

– Vi har loggene, men de har vært svært vanskelige å lese og tolke når det gjelder tidspunkt. Nå regner jeg med at vi er nært det offisielle tidspunktet for pågripelsen, og dette har vært avgjørende for oss å få klarhet i. Det nye tidspunktet gir han cirka 6 minutters lenger tidsrom. Dette med responstid er viktig i vårt arbeid, derfor er dette viktige opplysninger, sier Lippestad.

Les flere nyheter

Populært