Meny

Varsler gjennombrudd i kampen mot malaria

FORHOLDSREGLER: Her har kvinner i Sesheke i Zambia fått utdelt myggnettinger som skal holde malariamyggen ute. Foto: Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske forskere håper at det snart vil være mulig å lage en vaksine mot malaria, en sykdom som hvert år tar hundretusener av liv.
Fakta om malaria
* Febersykdom som forårsakes av mygg infisert med parasitten plasmodium


* I 2009 ble 225 millioner mennesker smittet med malaria mens 781.000 døde av sykdommen. Dette er en nedgang fra 233 millioner smittet og 985.000 døde i 2000.

* De fleste ofrene er barn i Afrika. Der dør et barn hvert 45 sekund av sykdommen, som står for 20 prosent av barnedødeligheten.

* Sykdommen kan forebygges og behandles. Utdeling av myggnett er et viktig tiltak for å hindre smitte.

Kilde: NTB

Forskerne mener å ha kommet fram til viktig ny kunnskap om hvordan malariasmitte trenger inn i blodet. Resultatet kan bli en vaksine eller andre nye medisiner mot den farlige sykdommen.

– Dette kan være begynnelsen på slutten for malaria, skrev London-avisen The Independent torsdag.

Les også: Ny flåttsykdom oppdaget

Forskere ved universitetet i Cambridge har oppdaget en byggekloss i menneskets røde blodlegemer som malariaparasitten må ha tilgang til for å kunne fullføre sitt livsløp i menneskekroppen. Ved å avdekke den mikroskopiske kanalen kan man hindre at sykdommen utvikler seg.

Akilleshæl

– Kort fortalt betyr dette at den dødelige parasittens akilleshæl er funnet. Dette betyr at det bør være mulig å utvikle en vaksine som forhindrer at parasitten kan utvikle seg videre i den smittede personens kropp – noe forskerne mener vil forebygge både selve sykdommen og smitteoverføringen gjennom myggstikk, oppsummerer The Independent.

Les også: - Sett malaria foran libido

Hvis optimismen viser seg å være begrunnet, har menneskeheten gjort et stort framskritt i sin kamp for å bli kvitt farlige sykdommer. Framskrittet kan kanskje sammenlignes med den store seieren i kampen mot kopper, en livsfarlig virussykdom som i 1979 ble erklært utryddet av Verdens helseorganisasjon WHO.

Malaria har vært en av de alvorligste truslene mot barns helse, først og fremst i Afrika sør for Sahara. Vitenskapsfolk har brukt mange tiår på å finne en vaksine som kan hindre at smittestoffet kommer inn i kroppen, eller at det utvikler seg hvis det først er kommet inn.

Myggstikk

Malariasmitten overføres gjennom myggstikk, og sykdommen krever ifølge nyhetsbyrået Reuters fortsatt rundt 800.000 menneskeliv hvert år. Dødstallet er blitt redusert med en femdel i løpet av det siste tiåret, takket være forbedringer i diagnosemetoder og behandling.

Les også: Usedvanlig fenomen

Nå kan det altså være håp om en tilnærmet fullstendig seier over malariaen, som ifølge WHO har vært en trussel mot rundt 3,3 milliarder mennesker verden over.

– Det store håpet er at forskernes gjennombrudd skal føre fram til en effektiv vaksine, sier forskeren Gavin Wright.

Wright har vært en av lederne for forskningsarbeidet som oppsummeres i den nyeste utgaven av det vitenskapelige tidsskriftet Nature. Han og hans kolleger er bare en av flere grupper verden over som arbeider for å avsløre malariaens siste hemmeligheter.

Les flere nyheter

Populært