Meny

Bekrefter feil i politilogger

Justis- og forsvarsminister Knut Storberget redegjør om 22.juli-angrepene i Stortinget torsdag. Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget bekreftet at første patrulje kom tidligere til Utøya enn det politiet har hevdet hittil, slik ABC Nyheter meldte i morges.

Under redegjørelsen for Stortinget bekreftet justisminister Knut Storberget at det nå er tvil om flere tidspunkt under politiaksjonene 22. juli.

Han bekreftet blant annet delvis opplysningene som ABC Nyheter bragte i morges: Den første politipatruljen må ha vært ved fremme før klokken 17.52 slik politiet inntil nå har hevdet.

- Den første patruljen var ved Utøya kai cirka klokken 17.50, fortalte Storberget med referanse til en gjennomgang fra Nordre Buskerud politidistrikt datert 9. november.

Men også det tidspunktet kan være feil. Hvis patruljen forlot Hønefoss politistasjon 17.33, slik politidistriktet hevder, har utrykningskjøretøyet brukt 17 minutter på 19,5 kilometer. Det gir en snittfart på bare 68 km/t.

Storberget understreket også at det han la fram som fakta, kan komme til å endres hvis nye opplysninger kommer til. Kilder sier i dag til ABC Nyheter at tidspunktet bør flyttes enda tidligere frem, noe også en rekonstruksjon av ferden underbygger.

Les også: Politiet kom til Utøya før 17.52

Dette innebærer at den første politipatruljen hadde enda lengre tid på seg til å finne en båt og komme seg over til Utøya for å stoppe massemorderens herjinger.

Storberget siterte selv fra politiets håndbok som påpeker at tjenestemenn skal «skal gjøre alt for å stoppe gjerningsperson så raskt som mulig» i en stuasjon hvor en gjerningsmann skyter mot sivile.

- Det kan medføre betydelig fare. Tjenestepersonene må vurdere hvor farlige aksjoner er, både for eget og andres liv og helse, sa Storberget som ikke ville konkludere om de to tjenestemennene som kom først hadde gjort de riktige vurderingene i den farlige situasjonen.

- Vi må avvente 22.-julikommisjonens konklusjoner om de vurderingene som ble gjort, sa han.

Les også: Storberget advarer mot forhastede slutninger

I tillegg opplyste Storberget at det også er tvil om tidspunkt for pågripelse av Anders Behring Breivik på Utøya.

I beredskapstroppens rapport heter det at gjerningsmannen ble pågrepet klokken 18.27, men dette kan ha skjedd senere.

- I Nordre Buskeruds rapport fremkommer det at dette kan ha skjedd noe senere, klokken 18.32 eller 18.34, sa Storberget med henvisning til politidistriktets notat.

Les flere nyheter her

Populært