Meningsmåling om EØS:Flertall ønsker handelsavtale med EU fremfor EØS

Vil dra makt tilbake fra Brussel til Stortinget: Flertall i meningsmåling vil droppe EØS og heller inngå handelsavtale med EU. Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Vil dra makt tilbake fra Brussel til Stortinget: Flertall i meningsmåling vil droppe EØS og heller inngå handelsavtale med EU. Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny meningsmåling viser at folk flest ikke ønsker seg EU-medlemskap eller EØS-avtale hvis de får et tredje alternativ.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er EØS-avtalen:

Fri flyt: Siden 1994 har Norge, Island og Liechtenstein hatt stort sett fri flyt av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital til og fra EUs indre marked.

Men: EØS-avtalen innebærer at Norge forplikter seg løpende til å ta inn alt nytt lovverk EU lager for sitt indre marked. Det er opp til organer i Brussel å avgjøre hvorvidt Storting og regjering overholder EU-reglene eller ikke.

Uvitende: Da Stortinget vedtok EØS-avtalen, ble ikke representantene fortalt av den daværende Gro Harlem Brundtland-regjeringen hvor omfattende kravene til lovendringer i Norge ville bli som følge av EØS-avtalen.

Mer lesestoff:

Utenriksdepartementets sider om EØS.

Europabevegelsens sider om EØS.

Nei til EUs sider om EØS.

Bare 19 prosent av befolkningen ønsker å beholde den omstridte EØS-avtalen Norge har med EU, dersom Norge i stedet kan få en handelsavtale med EU.

Et flertall på 52 prosent ønsker seg heller en handelsavtale. Det går frem av en meningsmåling Sentio har gjort hos 1.000 spurte for organisasjonen Nei til EU.

Politikere i utakt

Resultatet er stikk i strid med holdningene til stortingsflertallet.

70 prosent av Frp-velgerne foretrekker ifølge meningsmålingen en handelsavtale, 13 prosent EØS.

46 prosent av Ap-velgerne vil ha handelsavtale mot 28 prosent for EØS. Tilsvarende tall for Høyre er 54-19, og for velgerne til det mest EØS-vennlige partiet, KrF, 45-21.

Men i Stortinget er bare SV og Senterpartiet imot EØS-avtalen, som har gitt EU myndighet til å utforme mange lover i Norge.

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre har i Stortinget stemt ned forslag om å utrede alternative måter å ordne handelsforbindelsene på, enn EØS og EU-medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller EØS enn EU

Folk ble også spurt hva de ville foretrekke dersom valget sto mellom EU-medlemskap og fortsatt EØS-avtale. Da ville 72 prosent beholdt EØS. Åtte prosent foretrekker EU-medlemskap.

Dersom det hadde vært en folkeavstemning for eller imot EØS-avtalen uten det ble nevnt alternativer, ville 44 prosent sagt ja, 38 prosent nei. I en tilsvarende undersøkelse for ett år siden sa 56,2 prosent ja til EØS.

Les også: Sveits vil ikke ha EØS, men har tilgang til EUs indre marked

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– To gode funn

Vi har jo handelsavtaler med 100 land i verden. Det er bare med EU vi har en sånn type avtale som EØS er.

– Nå er det nesten like mange som er imot, som for EØS-avtalen. Det er en kraftig forskyvning fra tidligere målinger. Men når de får presentert et alternativ, ønsker de fleste seg en mindre omfattende avtale, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen.

– Det er to gode funn, synes han.

– Slutt på diktat

- Hva vil forskjellen mellom EØS og en handelsavtale være i praksis?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En handelsavtale vil være en definert avtale som bare omfatter det den sier den skal. En EØS-avtale er stadig i endring. Og vilkårene blir diktert fra den ene parten, svarer Olaussen.

Som kjent har en rekke EU-lover vakt stor strid i Norge, slik som direktiver om liberalisering av tjenester, oppløsning av Postens monopol, slutt på begrensninger i bruk av bemanningsbyråer og vikarer og mange andre saker.

Tror det går greit

Risikerer ikke norsk næringsliv å bli utestengt fra det viktige EU-markedet hvis ikke konkurransevilkårene blir like, slik EØS-avtalen skal sikre?

Det er den myten som har vært holdt i hevd siden 1992.

- Det er den myten som har vært holdt i hevd siden 1992 og som det ikke er hold for, sier Olaussen.

– Vi hadde jo en handelsavtale med EU før EØS-avtalen trådte i kraft i 1994. Handelsavtalen ga full tilgang til EU-markedet med så godt som ingen toll, sier nei-lederen og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har jo handelsavtaler med 100 land i verden. Det er bare med EU vi har en sånn type avtale som EØS er.

– Opp av skyttergravene!

– På landsmøtet vårt i helgen må vi dra i gang en bred debatt, få politikerne opp av skytteregravene og få en reell diskusjon om hva slags samarbeids- og avtaleforhold vi skal ha med EU, sier Olaussen og oppfordrer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må politikerne lytte til velgerne og komme etter.

Støre ville ikke

I januar i fjor nedsatte utenriksminister Jonas Gahr Støre et utvalg som skal vurdere hvordan EØS-avtalen fungerer. Men mandatet utvalget har fått, utelukker vurdering av andre alternativer.

Les: Nå skal EU-forsker finne fakta

Den nye meningsmålingen viser altså at folk flest foretrekker alternativet som stortingsflertallet ikke vil vurdere. Den blir lagt frem dagen før Nei til EU åpner sitt landsmøte i Molde og kort tid før Europautredningen legger fram sin rapport.

EU fornøyd med EØS

Våren 2010 fikk EU-parlamentet laget en utredning om EUs avtaler med Sveits og Norge. Av den fremgår det at de synes sveitserne gjør ting vanskelig, mens Norge er svært så medgjørlig i EØS.

Les EU-parlamentets rapport her

Les flere nyheter her