ABC Nyheter avslører:

Politiet kom til Utøya før 17.52

Politiet må ha vært ved fergeleiet fem til ti minutter tidligere enn den oppgitte tiden. Politiloggen er etter all sannsynlighet feil, viser en rekonstruksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØNEFOSS/UTVIKA (ABC NYHETER): En rekonstruksjon av utrykningen fra Hønefoss politistasjon til fergeleiet til Utøya, viser at det offisielle tidspunktet for når den første patruljen ankommer ikke kan stemme.

Hvis politipatruljen har kjørt distansen på 19 minutter slik den offisielle versjonen lyder, så må politibilen ha hatt en snittfart på 62 kilometer i timen og kjørt saktere enn fartsgrensen, viser ABC Nyheters rekonstruksjon.

Se rekonstruksjonen her

Under rekonstruksjonen, som involverte to røde lys og kjøring under fartsgrensen, var snittfarten 68 km/t og distansen ble tilbakelagt på noe over 17 minutter.

Fra politistasjonen er det 19,5 kilometer til fergeleiet hvor den første politpatruljen stanser.

Ferden går gjennom Hønefoss sentrum, ut på E16, over Steinssletta, forbi Sundvolden og frem til Utøya brygge på landsiden.

Politiloggen: Ankom klokken 17.52

Politiet har hele tiden sagt at første politipatrulje ankom klokken 17.52.

Dette er også loggført hos Nordre Buskerud politidistrikt i forbindelse med at tjenestemennene rapporterer tilbake til sentralen om at de ser røyk på Utøya, rett før ankomst fergeleiet.

På politiets pressekonferanse 18. august i år ble det samme tidspunktet brukt av stabssjef Magne Rustad ved Nordre Buskerud politidistrikt:

«Den første patruljen kjørte til Utøya Brygge, brygga som ligger ovenfor Utøya. Patruljen ankom kl 17.52, i henhold til Nordre Buskeruds vaktjournal».

Dette er enda mer detaljert beskrevet i rapporten som den første tjenestemannen på stedet skriver.

ABC Nyheter har tidligere offentliggjort denne interne gjennomgangen. Politimannen skriver:

«Nesten fremme på kaia til M/S Thorbjørn så vi ut mot Utøya fra E-16. Vi så da det som kunne se ut brann fra hovedhuset på øya, det slo opp grå/ oransje røyk fra husets nordre side Dette meldte vi til sentralen (logget kl. 17:52). Da vi meldte inn dette, befant vi oss på oppe på E16 noen hundre meter før vi svingte av ned til kaia til M/S Thorbjørn på landsiden.»

Les politimannens hemmelige egenrapport her

I den samme rapporten fremkommer det også at politibilen forlot garasjen til Hønefoss politistasjon klokken 17.33.

Det betyr at politipatruljen brukte minst 19 minutter fra Hønefoss og til de passerte Utvika Camping, 250 meter før nedkjøringen til fergeleiet.

17 minutter innenfor fartsgrensene

Tirsdag denne uken rekonstruerte ABC Nyheter kjøreturen fra Hønefoss politistasjon og til fergeleiet ved Utøya to ganger.

Den første gangen tok kjøreturen 17 minutter og 14 sekunder innenfor fartsgrensen, men inkludert stans for to røde lys. Den andre gangen tok det 17 minutter og 10 sekunder.

Hvis politiets logger er korrekte har de brukt to minutter lengre tid. For at det skal stemme må politipatruljen ha kjørt under fartsgrensen hele veien - til tross for blålys og at utrykningen gjaldt et pågående skytedrama.

22. juli var en fredag, og riktig nok en stor utfartsdag, men den største trafikken går på dette tidspunkt motsatt vei - mot Hønefoss og forbi til hytteområdene.

Fra Hønefoss og sørover var det derimot liten trafikk denne fredagen.

Distansen er 19,5 kilometer. Det betyr at hvis politiet holdt en snittfart på 80 kilometer i timen ville de brukt 15 minutter på turen. Og med en snittfart på 100 km/t ville gjort at de bare brukt 12 minutter.

Dette innebærer at den første politipatruljen på stedet må ha vært fremme før klokken 17.52.

Det styrkes også av forklaringen til den første tjenestemannen på stedet. Han sier følgende om situasjonen når de kommer til fergeleiet:

«Etter å ha parkert ved fergekaia, tok vi oss fots til en container ved bryggekanten. Vi kom ikke over båter på kaia som var egnet til å få oss ut på øya».

Stabssjef Magne Rustad ved Nordre Buskerud politidistrikt bekreftet på pressekonferansen 18. august at politiet ikke så noen båter i nærheten da de ankom fergeleiet.

Patruljen hørte skudd fra Utøya, men så verken personer eller kulenedslag. De forsto at skyting pågikk, og så etter båt. De var innstilt på å ta seg fort som over til øya, men så ingen båter.

Men forklaringene til en rekke øyenvitner, deriblant flere av hytteeierene som hjalp til under redningsaksjonen, forteller at situasjonen var anderledes klokken 17.52. Da befant det seg minst ti båter i full aktivitet mellom Utøya og fergeleiet, for å redde overlevende fra massakren.

Ti minutter tidligere?

Dersom politiet derimot ankom Utøya en gang mellom 17.40 og 17.45, stemmer det langt bedre med polititjenestemannens egenrapport, og beskrivelsen av at det ikke fantes tilgjengelige båter i nærheten.

En annen som indirekte styrker denne antagelsen er den første som dro ut på fjorden for å berge flyktende ungdommer, Marcel Gleffe. Han oppholdt seg på Utvika Camping denne dagen.

Gleffe dro ut på vannet som førstemann, og han mener klokken da må ha vært noe over halv seks. Gleffe var så alene på vannet i flere minutter før andre hytteeiere oppdaget hva som utspant seg på naboøya, og kom med sine båter.

Les Marcel Gleffes historie her

Også andre kilder ABC Nyheter har snakket med setter spørsmålstegn ved når politiet kom til Utøya. De anslår at den første patruljen var der inntil ti minutter før det som er den offisielle versjonen.

– Dramaet ble fulgt på politiradioen og den første politipatrulje ankom heller 17.42 enn 17.52, sier en av dem.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy