Meny

Ny stor studentdemonstrasjon i London

FLERE TUSEN studenter demonstrerte i London onsdag i protest mot at myndighetene vil øke studieavgiftene. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 20 personer er pågrepet etter at 10.000 studenter demonstrerte i London i protest mot at regjeringen vil øke studieavgiftene.

Med fjorårets store studentdemonstrasjoner, som utartet seg og endte med flere voldelige episoder, tok ikke politiet noen sjanser onsdag. 4.000 politifolk var utplassert for å stanse alle tilløp til vold og uro.

Men demonstrasjonen forløp stort sett fredelig, og kun 24 personer ble pågrepet. Til sammenligning ble over 400 personer pågrepet under demonstrasjonene i fjor.

Mot privatisering

Demonstrantene marsjerte gjennom Londons gater, først og fremst for å protestere mot den konservative koalisjonsregjeringen til statsminister David Cameron, som har vedtatt å tredoble studieavgiftene ved mange høyskoler og universiteter og som vil privatisere mange offentlige læresteder.

Les også: Verste volden på 30 år i Manchester

– Vi blir fortalt av en regjering bestående av millionærer at vi må betale tre ganger så mye i studentavgift, sier Michael Chessum, en av de mange studentene som protesterer mot forslaget, til BBC.

Demonstrantene bar bannere med slagord mot økning av studieavgiftene og for gratis utdannelse, og de ropte slagord mot regjeringen og også mot det store politioppbudet.

Teltleir

Men flere av demonstrantene ropte også slagord som henspilte til de internasjonale antikapitalistiske protestaksjonene som har spredt seg til flere steder rundt om i verden.

«Utdanning til 99-prosenten» sto det på en plakat, som henviste til de såkalte «Occupy"-protestene der demonstrantene karakteriserer seg som flertallet som finansierer mindretallets privilegier.

Les også: Sinte studenter beleiret Westminster

På Trafalgar Square brøt en gruppe demonstranter ut fra hoveddemonstrasjonen og slo seg sammen med demonstranter fra protestgruppen Occupy London Stock Exchange.

Studentene satte opp telt på den kjente plassen, men de ble etter kort tid fjernet av politiet.

– Korrupt regjering

Occupy London Stock Exchange er en gren av den amerikanske Occupy Wall Street-bevegelsen i New York, og de demonstrerer mot både det de mener er uansvarlige aktører i finansmarkedet og uansvarlighet fra regjeringen.

– Vi er her for å protestere mot den korrupte regjeringen vi har, som lever av korrupte penger og banker, sier en av demonstrantene.Occupy London Stock Exchange har i flere uker hatt leir ved St. Paul's Cathedral, som ligger midt i finansdistriktet City.

Les også: Opptøyer i London og flere andre engelske byer


Les flere nyheter

Populært