Høyesterett skal avgjøre om Breivik får møte i retten

To av Anders Behring Breiviks forsvarere, Geir Lippestad og Tord Jordet, på vei inn til et møte med Breivik på Ila fengsel tirsdag. Breivik må sitte i et glassbur når han skal møte forsvarerne sine. Foto: Scanpix
To av Anders Behring Breiviks forsvarere, Geir Lippestad og Tord Jordet, på vei inn til et møte med Breivik på Ila fengsel tirsdag. Breivik må sitte i et glassbur når han skal møte forsvarerne sine. Foto: Scanpix

Borgarting lagmannsrett vil ikke la Anders Behring Breivik fysisk møte i retten mandag. Spørsmålet ender dermed i Høyesterett, melder VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett avgjorde i forrige uke at Breivik kun skulle forklare seg gjennom videooverføring fra fengselet under neste fengslingsmøte. Beslutningen ble anket av forsvareren, og i dag kom kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.

Les også: Lippestad krever medietilgang for Breivik

– Jeg ville blitt noe overrasket dersom retten hadde kommet til en annen konklusjon, sier politiadvokat Christian Hatlo til VG Nett.

Ikke prøvet av retten

Forsvarer Geir Lippestad har tidligere sagt at han ønsker å anke saken helt til Høyesterett. Lovendringen som gjør at siktede i straffesaker ikke behøver å møte i retten kom i august, og har så langt ikke blitt prøvet av retten.

– Jeg har ikke fått lest den ennå, men vi vil anke avgjørelsen inn for Høyesterett, sa Lippestad ved 15-tiden onsdag da han kom ut fra avhør med Breivik.

Både forsvarene og Breivik mener det ikke er tilfredsstillende å stille til fengslingsmøte via en storskjerm, og Lippestad hevder det vil være i strid med rettssikkerhetsprinsippene om Breivik ikke får møte personlig. Lovendringen som gjør at siktede i straffesaker ikke behøver å møte i retten, kom i august, og har så langt ikke blitt prøvet av retten.

Politiet anker

Politiet i Oslo anker samtidig Oslo tingretts beslutning om å la fengslingsmøtet for Breivik gå for åpne dører.

Politiet ba opprinnelig om lukking av dørene med unntak for direkte berørte og journalister. Tingretten mener derimot at det ikke er grunner til at ikke alle som ønsker det, skal få adgang.

Les også: Breivik nervøs før fengslingsmøtet

Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt opplyser til NTB at de anker kjennelsen om åpne dører under fengslingsmøtet på grunn av hensynet til etterforskningen.

Oslo tinghus forbereder seg på storinnrykk fra presse, berørte og vanlige nysgjerrige som ønsker å få se den terrorsiktede 32-åringen med egne øyne når fengslingsmøtet starter mandag neste uke.

Vil gi alle anledning til å se Breivik

I kjennelsen om åpne dører, som ble offentlig tirsdag ettermiddag, konkluderer dommer Torkjel Nesheim med at påtalemyndigheten ikke behøver å oppgi opplysninger som kan være sensitive for etterforskningen av terrorsaken under møtet.

– Slik saken er opplyst, framstår det bare som en teoretisk mulighet at siktede vil kommunisere med mulige medvirkere på en måte som vil skade etterforskningen, skriver Nesheim.

Selv om saken er ekstraordinær, både i karakter og alvorlighetsgrad, har ikke retten funnet det godtgjort at lukkede dører er påkrevd, framgår det av kjennelsen.

Dommerens konklusjon er helt i tråd med hva forsvarerne til Anders Behring Breivik har insistert på i samtlige rettsmøter til nå. Før han besøkte sin klient i Ila fengsel tirsdag ettermiddag, sa Lippestad til NTB at han mener det er riktig med åpne dører under rettsmøtene.

Les flere nyheter

Personvernpolicy