Opprettholder styrket bemanning i Oslo i helgen

Natteravn-leder Lars Norbom (midten) og politiet i Oslo lover styrket bemanning i hovedstaden også kommende helg. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
Natteravn-leder Lars Norbom (midten) og politiet i Oslo lover styrket bemanning i hovedstaden også kommende helg. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Både politiet og Natteravnene vil fortsette med styrket bemanning kommende helg for å forebygge vold og voldtekter i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige helg gikk justisminister Knut Storberget (Ap) inn for en dobling av politistyrken i hovedstaden. Det ga Oslo-folket en pustepause fra vold og overfallsvoldtekter. Politiet varsler at de vil opprettholde den styrkede bemanningen kommende helg og helt fram mot jul.

– Det politimester Anstein Gjengedal har sagt er at politidistriktet fortsetter med styrket bemanning hver eneste helg fram mot jul. Den blir ikke nødvendigvis prikk lik hver helg, men den vil bli styrket, sier kommunikasjonsrådgiver Martine Laeng i Oslo-politiet til NTB.

Onsdag fortalte VG om en rapport som viser at politiet har færrest på jobb i gatene når det skjer mest – og motsatt. Visepolitimester Sveinung Sponheim hevder at det allerede er gjort grep for å sikre at bemanningen er tilpasset kriminaliteten.

– Vi har flyttet flere folk fra dagtid til helg. Det førte til at de som var ute på jobb følte seg tryggere fordi vi ble bedre rustet til å håndtere basketak. I noen områder ble volden redusert med 40 prosent, sier han til VG.

Storinnrykk av natteravner

Daglig leder Lars Norbom i Natteravnene sier at også de vil ha rikelig med bemanning kommende helg. De har opplevd en stor oppgang i antall folk som vil «ravne» og forventer storinnrykk særlig lørdag.

– Vi vil fortsette med utvidet vandring både fredag og lørdag. Tidligere hadde vi vandring annenhver fredag og lørdag. Lørdag vil jeg tro at vi kommer opp imot 100 natteravner, mens det blir litt færre fredag, sier Norbom til NTB.

100 personer er egentlig over Natteravnenes kapasitet. Forrige helg bidro 120 gulkledde personer til å holde gatene trygge. Det gikk bra, mener Norbom, men han tror ikke man kan regne med like mange hver helg framover.

– Det gikk bemerkelsesverdig bra. Vi hadde noen utfordringer logistikkmessig, siden lokalene våre tar maksimalt 50 personer. Det er nok det antallet vi kommer til å ligge på både fredag og lørdag framover. Vi har 600 nye personer som har meldt seg i vår database, så det er mange å ta av, forklarer Norbom.

Gratis overfallsalarmer

Et annet tiltak som også skal gjøre hjemveien tryggere for Oslos kvinner er 100.000 gratis overfallsalarmer som deles ut i helgen. Tiltaket er et initiativ fra utelivsbransjen i byen og støttes av kommunen og flere næringslivsaktører.

Alarmen er på størrelse med et nøkkelknippe og avgir en lyd på 120 desibel. Det er så kraftig at den høres lang vei og kan forstyrre en potensielle overfallsmann, forklarer initiativtaker Rudi Rørstad, som driver nattklubben Soliis.

– Vi vil at våre gjester skal ha det hyggelig på byen og ha en trygg hjemvei, sier han til Virkes nettsted.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy