Meny

Drept på USAs dørstokk

MASSAKRERT: Likposer i Arizona etter massakren av 72 immigranter på grensa mellom Mexico og USA. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Immigrant-organisasjoner går nye veier for å bekjempe drap og vold på grensa mellom USA og Mexico.

DNA-analyser, domstoler og diplomatisk press er blant virkemidlene immigrantorganisasjoner vil bruke for å oppklare drap og forsvinninger på fluktruta mellom USA og Mexico, melder nettstedet IPS Terraviva.

Gir håp til familier

Flere organisasjoner for døde og savnede flyktninger fra Mellom-Amerika lager nå DNA-registre for å gjøre identifisering av levninger som blir funnet, enklere.

- Registeret gir slektninger håp om å finne ut hva som har skjedd med familiemedlemmer som har forsvunnet, sier Lucy de Acevevedo fra organisasjonen COFAMIDE i El Salvador til IPS Terraviva.

Levninger av to menn og en kvinne fra El Salvador er allerede identifisert i delstaten Arizona i USA takket være registeret. DNA-prøver fra ofrenes familie sammenlignes med DNA fra levninger fra 500 innvandrere som er registrert i Arizona.

Også i Honduras ble det i januar opprettet et omfattende register for å kartlegge forsvinningssaker.

- Vi samler inn vitnesbyrd og dokumenter og håper på denne måneden å komme i gang med innsamlingen av DNA-prøver, sier koordinator for prosjektet Lidia de Souza til IPS Terraviva.

Souza jobber for en organisasjon for mødre som søker sine forsvunnede barn i Honduras.

Genetisk materiale fra over 100 familier i Honduras skal sammenlignes med Arizonas DNA-registre.

Flere blir drept

Titusenvis av uregistrerte søramerikanere krysser grensen mellom Mexico og USA hvert år.

De reiser på egenhånd eller får hjelp av menneskesmuglere for å ta seg over. Underveis er de svært utsatt for ran, kidnappinger, voldshandlinger og drap som blant annet blir utført korrupte meksikanske politimenn.

I løpet av 2000-tallet har flere og flere forsvunnet på grunn av større kriminell aktivitet i området.

I 1994 iverksatte det amerikanske grensepolitiet sikkerhetstiltak. Siden den gang har 5747 mennesker omkommet i området.

Kritiserer amerikansk grensepoliti

Den amerikanske organisasjonen «No more deaths» hevder at amerikansk grensepoliti med vilje utsetter immigranter for fare.

De mener at de amerikanske grensevaktene presser mennesker inn i de farligste områdene, at de sprer gruppene for å gjøre dem mer sårbare og vandaliserer forsyninger av mat, vann og tepper som hjelpearbeidere har lagt frem til dem.

Overlevde massakre, lever i skjul

Ifølge anslag fra det meksikanske utenriksdepartementet kan så mange som 2949 meksikanske immigranter ha omkommet siden 2004. I underkant av 1000 av disse er ikke identifisert.

I august 2010 ble et massedrap på 72 papirløse innvandrere oppdaget i San Fernando i Mexico.

Det jobbes også for å få til en bedre rettsforfølgelse av overgrepene som skjer.

- Vi har dokumentert at ecuadorianere har blitt mishandlet i Mexico, men familiene deres har mottatt trusler og regjeringen bruker ikke diplomatisk press for å sikre at det etterforskes, sier Flor Haro fra en migrantorganisasjon i Ecuador.

Haro forteller at en av de overlevende etter massakren i San Fernando må leve i skjul mens  familien hans trues på livet.

Røde kors foreslår nå et felles register for savnede immigranter i Mexico, Mellom-Amerika og USA.

Les også: 

Minst 60 immigranter kidnappet i Mexico

Over 30 funnet drept i Mexico

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært